EVERYDAY STORIES

Marina Cucer – tânăra care lucrează în cea mai mare companie de comerț online internațional – Amazon

AmazonMarina Cucer activează în una dintre cele mai mari companii de comerț online cu amănuntul – Amazon, unde are funcția de IT & Engineering Recruiter pentru țările din Europa. Responsabilitatea sa de bază este recrutrarea celor mai buni oameni din domeniu în țările pentru care muncesc. În prezent, aceasta activează în Cehia, Praga, însă are o experiență pe piața din Italia, Franța, Spania, Cehia, Slovacia și Polonia. O caracterizează pasiunea pentru rezultate și impactul pozitiv pe care-l poate aduce în domeniul său de activitate. Contactată de Everyday Journalism, Marina ne-a povestit despre perspectivele și provocările acestui job.

Cum ai început să activezi în cadrul cele mai mari companii de comerț online cu amănuntul – Amazon?

– Am fost contactata și invitată să particip în selecția pentru acest post. Cunoscând compania, știam că va fi un mediu interesant pentru mine, deci nu am ezitat.

– De ce Amazon… mai ales în altă țară?

– Amazon pentru că mereu am fost de opinie că este foarte important ca valorile angajaților să coincidă cu valorile companiei. Amazon este o companie complexă, ce experimentează în multe domenii, nu îi este frică de risc și în același timp are omuleți ce lucrează foarte mult pentru a obține rezultate, iar totul se realizează prin prisma Customer Obsession (grija pentru client/stakeholder). M-am regăsit în acestea și alte valori. Văd în Amazon un potențial imens ce schimbă lumea. De ce în altă țară? Pentru că încă de pe băncile universității am început să călătoresc, făcând parte din AIESEC-ONG internațional prezent și în Moldova. Astfel, am reușit să înțeleg ce înseamnă, de fapt, o călătorie din care omul se întoarce diferit. Călătoria în sine nu înseamnă să merg în orașul X, Y și văd X, Y, Z monumente. Nu, călătoria este anume interacțiunea cu localnicii. Mi-a plăcut să locuiesc câteva luni în Ostrava, oraș la estul Cehiei, apoi un an în Colombia și încă atunci simțeam că ar fi momentul de o nouă aventură peste hotare.

– Ce pregătire trebuie să aibă  un viitor lucrător în asemenea domeniu?

– Cred că mai mult decât pregătirea contează atitudinea și competențele, dar, totuși, este nevoie de o universitate absolvită. Sigur se fac excepții pentru persoane foarte bune, dar oricum, universitatea este un lucru apreciat. Cu siguranță, importantă este și cunoașterea limbilor străine, mai ales în Europa. Spre exemplu, asta m-a ajutat să pot munci în țările de care am vorbit anterior. Suntem norocoși că vorbim româna și rusa, acestea făcând parte din 2 grupuri diferite de limbi: latina și slava, ceea ce ne ușurează învățarea unei noi limbi ce ar aparține unuia dintre grupuri. Dacă vorbim de o pregătire la nivel de atitudine și competențe, atunci se apreciază persoane care iubesc ceea ce fac, iar asta presupune că mereu se fac încercări în rândul angajaților de a fi cât mai buni.

Ce perspective noi deschide asta pentru specialiștii din domeniu?

– Perspectiva de a învăța că prin mult efort și lucru în echipă se obțin rezultate. Astfel, persoanele care lucrează în această companie pun mai presus stakeholederii decât propriile incomodități și sunt gata să se autodepășească. În Amazon perspectivele și lumea e foarte diferită, de aceea cel mai simplu ar fi să îi descriu prin acele leadership principles pe care le are Amazon. Ele stau la baza selecțiilor pentru orice poziție și ele sunt criteriile de bază pentru orice perspectivă.

amazon

Ai descoperit ceva nou, pe plan profesional, activând în această companie?

– Da, cu siguranță. La Amazon sunt foarte multe practici HR (resurse umane) pe care eu nu le-am întâlnit în Moldova sau România. Sunt lucruri noi care vin de la Amazon US – sediul de bază, care generează sisteme și strategii în întreaga Europă. Aceste strategii erau pentru mine, cândva, doar teorie, însă acum văd cum ele sunt puse în practică. De asemenea am învățat toate subtilitățile recrutării, pentru că mă ocup de aceasta pentru mai multe piețe și e nevoie să ofer o experiență cât mai bună persoanelor care vor face parte din echipa Amazon.

– Ce beneficii are acest job?

Beneficiul pe care îl am eu personal este dezvoltarea personală și cea profesională. Activând într-o echipă internațională, am ocazia să văd subtilitățile diferitor țări ceea ce e foarte interesant. Fiecare țară a dezvoltat un sistem de valori, principii care mă captivează. Un alt beneficiu este posibilitatea de a călători foarte mult, ceea ce îmi dă șansa de a lucra mai eficient și mă ajută să devin mai bună. Pentru alte persoane care activează la Amazon, beneficiile sunt per țară, pentru că fiecare țară are atuurile ei, însă cred că fiecare are parte de o dezvoltare personală, în primul rând.

A fost dificil să te acomodezi într-o țară nouă, la un job nou? Cum ai reușit să treci peste dificultăți?

Ei, bine vorbind de o țară nouă, nu cred că am reușit să mă acomodez în totalitate. Cehia ca și oricare altă țară din Europa își are caracterul său. Aici este apreciat faptul că cunoști limba cehă, însă cu părere de rău eu nu o cunosc, de aceea iau cursuri speciale. Până voi ajunge să cunosc limba cehă destul de bine, mă descurc cu cea rusă. Am reușit deja să văd orașul Praga și mi se pare foarte organizat, iar sistemul de transport este unul din cele mai impecabil din Europa, de aceea este greu să nu-mi placă. Cât despre job, noi, cei de la Amazon, avem o zicală: ,,Every day is day one,, – fiecare zi este ca prima zi, de aceea nu știu dacă este vreo șansă de a te acomoda cândva la Amazon. Probabil, dacă simți că te-ai acomodat, deja nu e ok. Aici lucrurile se schimbă foarte rapid, compania crește, fiecare poziție are cerințele sale, care se pot schimba zilnic.  Așa că fiecare zi înseamnă un fel de ieșire din zona de confort. Sigur, am reușit să mă acomodez cu echipa mea, cu tempoul cu care se lucrează, având anterior o experiență de 6 ani la AIESEC-ONG, unde am învățat să fiu mereu în acțiune.

amazon

– Ce experiențe asemănătoare ai mai avut?

Fiecare experiență este foarte deosebită, dar pot spune că ceea ce m-a ajutat să ajung astăzi ceea ce sunt, a fost AIESEC-ONG. Această organizație este probabil cea mai bună decizie pe care am făcut-o în timpul facultății. La AIESEC am învățat să activez cu resursele umane, un domeniu destul de avansat în comparație cu nivelul aceluiaș domeniu din Moldova în acel moment. O altă experiență remarcabilă a fost cea în Colombia, unde am dobândit abilități mai avansate în domeniul HR (resurse umane) și am reușit chiar să învăț puțină spaniolă. În general, ritmul alert, responsabilitatea și impactul pe care ți-l dorești influențează oarecum la jobul pe care-l avem.

– Având mai multe experiențe, în companii diferite, care e diferența dintre ele și Amazon?

Înainte de a începe activitatea la Amazon, am lucrat în alte două companii din Moldova. Pot spune că am avut norocul să întâlnesc în ambele companii oameni care își iubesc jobul și acesta este un lucru pe care îl apreciez foarte mult. Ceea ce am văzut eu asemănător în aceste companii au fost oamenii la fel de pasionați de ceea ce fac, împreună cu rezultatele și impactul lor asupra celor din jur. O diferență vizibilă este că Amazonul este o companie foarte mare, internațională, structurată, a căror strategii sunt foarte flexibile pentru mai multe piețe. Totuși, diferența o face persoana, nu compania, de aceea accept zi de zi noi provocări.

– Fiind o companie internațională, cu siguranță are ca angajați din toate colțurile lumii. Cum e să colaborezi cu o familie atât de mare?

E ceva excepțional. Îmi place enorm să lucrez cu oamenii din toate colțurile lumii, să înțeleg piețele diferitor țări și să descopăr cea mai potrivită abordare. E un fel de psihologie la nivel de țară, de națiune. Un alt lucru interesant este că lucrez cu multe stereotipuri și îmi place să le încerc în practică, să văd dacă sunt adevărate. Interacțiunea cu oamenii din toată lumea ajută, de fapt, să înțelegi cine ești cu adevărat, de a te descoperi.

– A reușit acest job să te schimbe cumva? Ce calități ai obținut?

Da, fiecare zi schimbă ceva. În primul rând am devenit mai flexibilă, fiind nevoită să mă adaptez la maxim unei piețe. Acest domeniu continuă mereu să-mi întrețină curiozitatea, ceea ce este foarte important pentru mine. Un alt lucru este comunicarea – comunic foarte mult online și pot spune că am devenit mai eficientă în ceea ce ține domeniul online. Am devenit rezistentă la dificultăți și mă simt bine când apare una nouă, pentru că o văd ca o oportunitate de a învăța ceva.

– Povestește-ne puțin despre orașul Praga. Cum a fost stabilirea acolo?

Praga este un oraș foarte istoric, eu zic că plimbându-te pe străzile din acest oraș ai impresia că te afli într-un muzeu. Stabilirea nu a fost atât de ușoară, am avut probleme cu cazarea, asigurarea, etc. Dar peste câteva luni toate s-au așezat la locul lor.

amazon

– Cât de mulți moldoveni se află în Praga? Ții legătura cu unii dintre ei?

Moldoveni în Praga sunt, nu știu cât de mulți, dar unul din motivele pentru care am ales să vin în acest oraș este un prieten care s-a stabilit aici cu familia și care mi-a povestit de experiența frumoasă de aici. Desigur, ținem legătura și e bine să simt că o parte din prieteni, pe care i-am avut în Moldova sunt lângă mine. De asemenea sunt comunități de tineri, care fie că studiază, fie au rămas aici după studii găsindu-și un job bun. Desigur, ne este dor de casă, dar Cehia și Praga au reușit cumva să ne fie a doua casă, ceea ce, cred eu, este un rezultat bun.

– În final, ce trebuie să facă un moldovean ca să persevereze într-un job, meserie și mai ales una într-o companie internațională?

E un subiect foarte vast și e valabil nu doar pentru moldoveni. În primul rând este bine să faci o facultate, pentru că asta arată de ce ești capabil. Să se implice încă din facultate în diferite ONG-uri, pentru că aceasta dezvoltă abilitățile de comunicare. Cu siguranță că fiecare își va găsi un ONG care îi va fi pe plac și în care va fi activ, pentru că doar numele dintr-o listă nu ajută cu nimic. Să se autodezvolte prin intermediul cărților, care neapărat vor forma anumite concepte, păreri, viziuni, perspective, ceea ce îl face pe om diferit. Să interacționeze cu mediul internațional chiar dacă nu au posibilitatea să călătorească, cu siguranță veți găsi persoane din alte comunități, alte state care vă  vor ajuta în dezvoltarea personală. Și nu în ultimul rând, să fie curioși de domeniul în care se văd pe viitor, să învețe zilnic și să descopere noi cunoștințe, pentru că asta e ceva actual.

Reporteră: Axenia Samocrainaia

Foto: din arhiva personală

Sursa: Everyday Journalism

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*