BLOG SPECIAL Special

Mașina timpului reînvie la Hîncești //FOTO

Despre trecut… nu-l mai putem trăi, dar îl putem cunoaște. Despre trecutul nostru ca țară, care se transformă într-un prezent al turismului local.

Nu am mare dorință să mă întorc în trecut, pentru că, nu știu cum e la voi, dar la mine prezentul și viitorul e mereu mai incitant decât ce am trăit în trecut. Însă dacă aș vorbi despre o imaginară, măcar imaginară, teleportare în trecut… zic de alte epoci și alți oameni, atunci mi-ar fi extrem de interesant. De ce? Păi după așa teleportări nu te poți întoarce cu mintea goală și impresii despre nimic. Și ce e mai valoros într-o teleportare/călătorie? Impresiile și oamenii! Să vă povestesc pe scurt despre cele 2 zile de infotrip la Hîncești alături de jurnaliști, bloggeri și instagrameri.

Acest infotrip mi-a amintit de anul 2012, prima experiență de a călători alături de bloggeri timp de o săptămână în toată Moldova. Șapte zile au fost prea puține, în plus, era competiție la nr. de locații văzute, așa că pe cele mai multe le-am admirat la viteză. Iar experiența infotripului din Hîncești timp de 2 zile, fără grabă și cu un traseu anunțaț din timp de către organizatori, mi-a lăsat timp pentru a savura… priveliștea, arhitectura, istoria, vinul și… oamenii.

excursie

Atunci când oamenii spun că în Moldova nu există turism, să nu-i credeți. Noi suntem cei care decidem dacă avem sau nu turism și dacă învățăm să generăm interes pentru țara noastră. Da, ne-am obișnuit să ne organizăm călătorii la Milano, Venezia, Madrid și Paris. E un trend, dă bine în pozele de pe instagram și facebook, pari persoană cu „statut”, pentru că îți permiți astfel de călătorii, faci shopping și ai schimbat peisajul din fața ochilor. E adevărat! E minunat! Trebuie să ne inspirăm din astfel de călătorii.

Însă, ce ar fi dacă în weekend ne-am schimba periodic peisajul din fața ochilor, vizitând locurile care se află la 50 – 100 km distanță? Să nu ne așteptăm la un flux mare de turiști atâta timp cât noi nu suntem turiștii acestei țări. Dacă cele mai mari și importante zone cu încărcătură istorică și peisaje bune de publicat pe instagram ar lua exemplul celor de la Hîncești, cred că în câțiva ani Moldova și-ar dubla nr. de turiști. Pentru cei interesați de entuziasmul și profesionalismul unei echipe din Hîncești, accesați site-ul www.hincesti.guide 

Vreau să vă arăt câteva puncte turistice interesante și potrivite de vizitat în weekend cu familia, prietenii din țară, dar și cei care vin în vizită. Așa, ca să nu vă întrebați ce îi pot arăta unui american sau european în Moldova?

  • Conacul Manuc Bey

Eu l-aș numi un palat al oamenilor bogați din trecut sau o casă imensă cu mobilier care îi dă alura unei case pe care astăzi o vezi doar prin filme. Conacul a fost renovat și din aprilie vizitatorii îi pot afla poveste, se pot plimba pe holurile conacului și pot servi în beci un pahar de vin rece de  la Vinăria Hîncești. De asemenea, nu ratați tunelul care e o trecere dintre Conac și Casa Iamandii, care deocamdată e în reconstrucție.

conacul manuc bey
Colega mea din infotrip și intagrammera Stela Roman în căutarea unghiului potrivit pentru o poză a Conacului Manuc Bey, Hîncești
Victoria Ungureanu
Cu aceste infotripuri alături de instagrameri înveți regulile unei poze potrivite. Peste tot reguli. Ce nu faci să aduni like-uri în zilele noastre…
manuc bey
Conacul Manuc Bey, Hîncești
manuc bey hincesti
Conacul Manuc Bey, Hîncești
manuc bey hincesti
Conacul Manuc Bey, Hîncești
manuc bey hincesti
Conacul Manuc Bey, Hîncești
manuc bey hincesti
Tunelul dintre Manuc Bey și Casa Iamandii care e deocamdată în reconstrucție
  • Castelul Vănătorilor

La o distanță foarte mică de Conac puteți vizita Castelul Vânătorilor. În 2012 când l-am vizitat nu era accesul în interior, însă de ceva timp, turiștii pot vedea și afla de la ghidul locației despre istoria castelului și al vânătorilor pentru cei pasionați. Și pentru că sunt un om vizual, am făcut mai multe fotografii cu acest castel la exterior, decât în interior ( îl descoperiți voi singuri).

castelul vanatorului

victoria ungureanu

  • Drumeții prin Codri și oameni cu pasiuni moștenite

În a doua zi de infotrip am făcut drumeții prin Codru pentru a ajunge la Mănăstirea Hâncu – o mănăstire foarte cunoscută și pe care eu am vizitat-o de cel puțin 3-4 ori, așa că n-o să vă spun prea multe. Deși de data asta am avut un ghid și am aflat mai multe despre regulile bisericești dintr-o mănăstire.

La începutul articolului spuneam că oamenii te fac să ai o experiență alături de ei, iar ascultându-l pe olarul Adrian Onuță și urmărind cu câtă grijă își sculptează fiecare oală, vezi în fața ochilor o lecție de pasiune moștenită pentru lut și olărit. Și te pune pe gânduri… dacă ar munci cu toții cu atâta pasiune. Deși nu e o muncă de lux, nu poartă cravată și nici ne se leagănă pe un scaun confortabil, olarul din Hîncești a fost ca o revelație… E despre fericirea de a avea lucruri simple.

codri hincesti
Fotografii în Codri. S-au făcut atâtea fotografii că dacă le-ai printa, ar fi o expoziție dintr-un capăt în altul al Codrilor.
manastirea hincu
Stela Român fotografiind Mănăstirea Hîncu. Cică pe instagram mănăstirile nu prea au popularitate. Însă dacă alegi filtre potrivite… s-ar putea să aduni ceva inimioare 😀
olar hincesti
Într-o fotografie… pasiunea olarului Adrian Onuță

Ei, să nu credeți că au fost două zile doar de fotografii pentru instagram și facebook. Au fost momente de socializare, zâmbet și noi prietenii, muzica voluntarilor talentați care ne-a adunat în jurul unui rug și… da, au fost lucruri care nu pot fi redate nici în fotografii, nici în acest editorial, care nu vreau să vi se pară prea lung. Așa că aleg să fac referire la articolele altor jurnaliști. Sper însă că v-am trezit interesul să vă scrieți propria poveste într-un infotrip organizat la Hîncești…

Aici n-am menționat despre alte locații vizitate: Muzeul de Etnografie și Istorie din Ciucileni, Muzeul Constantin Tănase și Galeria de Artă Timotei Bătrâneanu, Curtea Domnească din Lăpușca, care e în reconstrucție. Însă puteți află informații noi de la colegii mei din infotrip: Valeria Batereanu (click aici), Dinu Rusu (click aici), Marcela Zămosteanu (click aici), Mihai Avasiloaie (click aici).

Cu drag,

Victoria Ungureanu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*