EVERYDAY STORIES SPECIAL Special

Matematica din bucătăria lui Marian Danu

Marian Danu Are studii în domeniul contabilității, dar de mai bine de 18 ani e la bucătărie. Și-a construit cariera de bucătar timp de aproape 15 ani în Italia, unde a deprins toate abilitățile necesare pentru a obține astăzi succes acasă. Marian Danu este bucătarul de la Prima Oră, Prime TV și proprietarul salonului gastronomic ”Lo Chef”. Astăzi ne povestește despre perioada când s-a format ca bucătar, despre cerințele pieței și formula celei mai gustoase bucate.

-Te-ai format ca  bucătar fiind peste hotare, mai exact, în Italia. Cum a început totul?

-Am devenit bucătar din nevoie. Am început să gătesc la un șalet pe marginea drumului, unde se vindeau hot dog-uri și sucuri. Iar cei care gustau din ceea ce găteam ajungea la turiști, la mii de oameni zilnic din toată lumea. La acest job nu era necesar să ai cunoștințe de bucătar, trebuia doar să fii iute și să faci lucrurile la viteză. Apoi am început să muncesc într-o brutărie și timp de aproape un an am copt pâine. Atunci am înțeles că e foarte greu să coci pâinea. Îmi amintesc cum proprietarul brutăriei mi-a zis într-o zi: Dacă vii la lucru fără dispoziție, atunci mai bine nu veni. Eu vreau pâine bună.

Timp de aproape 7 ani am locuit în nordul Italiei. În rest, toate job-urile durau aproximativ câte un an, apoi mă plictiseam și îl schimbam. Te saturi de aceeași oameni și de aceeași ambianță. Îți iai valiza și pleci…în Venetzia, unde am învățat să gătesc peștele. După asta a urmat experiența din Milano. Însă cu adevărat am învățat să gătesc în munți, când am lucrat la un hotel/restaurant, unde am avut un mentor foarte bun (Matteo Bettega).

marian danu

-Ai locuit mult timp în Italia. Câți ani aveai când ai plecat?

– Da, aproape jumătate din viața mea am trăit-o în Italia. Aveam 20 de ani și acum să mă pună cineva să fac același drum, nu l-aș face… nu aș avea curaj.

-De ce ai revenit acasă?

-În Moldova e mai greu să revii, decât să pleci. Te întorci într-o țară unde nu ești sigur de ziua de mâine, nu ești sigur dacă o să îți meargă afacerea sau nu. Din acest motiv mulți nu se mai întorc. Se întorc cei mai disperați sau cei mai curajoși.

-De 3 ani ești acasă, timp în care ai obținut popularitate lucrând ca bucătar la TV și lansându-ți propria afacere – un salon gatronomic. Cum s-au schimbat oamenii în acea jumtate de viața cât ai fost plecat? La capitolul bucate și bucătărie mă refer.

-Mă bucur că oamenii încep să înțeleagă că un local bun nu e doar un design interior atractiv, ci pun valoare pe bucatele care sunt gătite în acel restaurant. Acum lumea călătorește mult și vede cum e prin alte țări și știu cum e la gust o pizza, o carbonară și revenind acasă încep să își dorească aceleași bucate.

prime tv

-Cum e să gătești în direct la TV?

-În primele zile e foarte stresant pentru că trebuie să explici la toată lumea ce faci, ce produse folosești și trebuie totul să îți reușească perfect. Responsabilitatea e foarte mare. Am avut și eșecuri și a fost din cauza produselor, care nu sunt de cea mai bună calitate la noi. La TV le demonstrez oamenilor că se poate și că așa bucate nu pot fi doar în restaurante și în reviste, ei le pot găti chiar și acasă. Îmi place că lumea începe să fie receptivă și să se intereseze, să mă contacteze, să îmi pună întrebări. Apropo, toate rețetele gătite în direct sunt gătite pentru prima dată în viață.

-Avem bucătari buni la Chișinău?

– Există foarte buni bucătari și există concurență. Există bucătari care au fost instruiți de către italieni, de exemplu. Însă din păcate la noi școlile au rămas cu o predare după metodele sovietice, unde copii studiază dintr-o carte din anul 1986. Cum poate să iasă un elev din școala asta și să facă față cerințelor unui restaurant care are în meniu parmigiano și pizza? Eu știu multe persoane care caută bucătari calificați, însă școlile lucrează încă cu rețete vechi, care nu se mai regătesc în meniurile localurilor.

-Ai avut eșecuri?

-Foarte multe eșecuri au fost în Italia. E o profesie periculoasă și foarte responsabilă. La un hotel de 120 de oameni nu poți să îți permiți să nu gătești bine carnea sau să nu gătești peștele așa cum trebuie, pentru că totul este calculat pentru un anumit nr. de persoane. La bucătărie ai parte de un test continuu.

marian danu

-Care este secretul unei rețete bune?

-Cel mai greu e să faci o rețeta din 3 ingrediente, de exemplu, să gătești ceva foarte simplu. De asta există tendința minimalismului la bucatărie.

-Acasă tot ești bucătar-șef?

-Acasa mănânc bucatele gătite de soția mea. După ce gătesc mult la serviciu, vreau ceva gătit ca acasă și așa cum gătea mama. Șefa în bucătărie este soția mea, deși uneori vin cu niște idei și tendințe.

-Ce înseamnă pentru tine salonul gastronomic ”Lo Chef”?

-E copilul meu. E un proiect de suflet care are 2 ani și e unul de perspectivă. Vreau să ajungem și la restaurantul ”Lo Chef” și să alintam lumea din Chișinău cu bucate bune.

-Ce mesaj ai pentru tinerii care vor să devină bucătari? Ce calități ar trebui să aibă?

-Le recomand să fie străduitori și să se înarmeze cu multă răbdare.

lo chef

Sursa foto: din arhiva personală

Sursa: Everyday Journalism

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*