EVERYDAY STORIES

Moldoveanca Doina Cecan – hair-stilista femeilor din Dubai

stilistDoina Cecan activează de 10 ani în domeniul hair-styling. Începutul carierei sale a fost la Chișinău, dar după o vacanță în Dubai viața ei s-a schimbat radical. Aflându-se într-un salon din Dubai, stilista nu a reușit să se isprăvească cu părul acesteia, iar Doina s-a oferit să-și aranjeze singură părul. A urmat propunerea de a rămâne acolo și de a activa în calitate de hair-stylist. În cele ce urmează aflați cum e să accepți o provocare în cel mai dezvoltat oraș din lume.

Doina, povestește-ne despre vacanța în Dubai care s-a transformat în carieră. Cât de greu ai luat decizia de a rămâne acolo?

Sunt o persoană destul de flexibilă și mă adaptez foarte ușor la ceva nou. În general, nu mi-a fost greu, dar singurul lucru care mă deranja era cel că eram departe de părinți și nu puteam veni acasă oricând îmi doream.

Așa de la o simplă vacanță ai ajuns să rămâi pentru 5 ani în acest oraș. Spune-mi cu ce te-ai confruntat în această perioadă?

A fost greu să mă adaptez la temperatura de acolo – de la maxim 35 grade în Moldova la peste 50 grade acolo. Era insuportabil să merg pe stradă. A fost mai dificil să mă acomodez cu o altă structură a părului, dar am învățat repede să mă descurc și cu asta. A trebuit să mă acomodez și moral, pentru că acolo ei au tradițiile lor pe care trebuia să le respect – îmi lipseau mult sărbătorile noastre. Însă, la un moment dat, toate acestea au devenit ceva normal pentru mine.

Totuși ce te-a motivat cel mai mult să rămâi într-o țară străină printre oameni străini?

Viața luxoasă de acolo motivează într-un oarecare mod, dar nu e un oraș pentru viitor, deoarece pentru străini nimic nu e stabil. Pentru tineri e foarte bună ideea că poți trăi o viață de lux, care este destul de accesibilă după salariile de acolo – îți poți permite mai tot, dar traiul de acolo fiind foarte scump, nu îți permite să faci careva economii. Deci, ca orice alt oraș, Dubaiul are și plusuri, și minusuri.

A reușit acest oraș să te schimbe cumva atât profesional, cât și personal?

Da, m-a schimbat din ambele puncte de vedere. Pe plan profesional am crescut mult datorită trainerilor internaționali de la care am învățat multe. Mi-am permis să vorbesc cu oameni care conduc cele mai mari companii de frumusețe din lume – am primit și câteva sfaturi de la ei cum aș putea deveni ca ei. Posibilitatea de a călători, practic în toate țările Orientului Mijlociu, la fel a fost o bună oportunitate de a crește și de a câștiga premii în cadrul training-urilor din domeniul hair-styling. Personal, am devenit mai calculată și poate mai cuminte, probabil din cauza multor restricții de acolo.

Dacă e să vorbim despre profesie…anume aceasta ți-a dat șansa de a te afirma în Dubai. Cum trăiește profesia de hair stilist în Dubai?

Acolo oricine poate deveni frizer, chiar dacă nu are studii, pentru că orice salon oferă posibilitatea de a te învăța gratis. Deci, este o profesie accesibilă tuturor, doar dorință să fie.

stilista– Pe lângă toate, ești hair trainer. În ce constă de obicei un training de acest fel?

– Un training hair styling constă în răspândirea informației pe care o primim de la trainerii internaționali. Deci, efectuăm câte un grup, unde participă mai multe saloane și abordăm tendințele noi. De obicei, pe an apar câte două tendințe noi, pe care urmează să le prezentăm ,,urmașilor,, noștri. Un training durează de la 3 – 6 sau 12 ore. Tranerii din Dubai la fel pleacă în țările din apropiere, precum Qatar, pentru a prezenta aceste tendințe, întrucât ei nu au tranerii lor. În general, în acest domeniu nu poți fi niciodată primul, deoarece totul e mereu în schimbare.

– Cât de solicitate sunt aceste traininguri în lumea Orientului Mijlociu?

În saloanele din Dubai se pune accent pe banii pe care-i faci, decât pe cunoștințe și calitate, așa că e nevoie să convingi pe cineva că acolo va primi o informație utilă. Totuși, sunt solicitate, pentru că doar așa poți afla noile tendințe din domeniu.

– Cum arată ideea de frumos în Dubai față de Europa?

Tot ce e nou – aceea e frumos. Femeile arabe nu văd frumusețea în istorie, din păcate, de aceea tot ce apare nou pe piața fashion va fi adoptat de ele într-un mod extravagant, pentru că nu le este frică să experimenteze.

– Odată ce ai avut ocazia să interacționezi direct cu cultura estică, prin ce te-au uimit?

– M-a uimit faptul că toți seamănă unul cu altul. Dacă e în vogă un lucru, atunci îl întâlnești la toți și e greu să-i deosebești. Ceea ce am observat eu este că femeile iubesc să-și ridice pomeții, să-și facă aceeași formă de sprâncene etc. Un alt moment este că acolo se merge foarte ușor la risc – pentru ele nu e o problemă să experimenteze tot felul de culori pe părul lor, chiar dacă exista probabilitatea să rămână fără un fir de păr pe cap – ,,va crește altul,, – zic ele.

– Pe viitor te vezi activând în Germania sau Franța. Vezi o perspectivă mai bună pentru domeniul tău în aceaste țari decât în Moldova?

Aceste state sunt mult mai stabile, de aceea nu îmi este frică să-mi deschid propriul salon pe teritoriul lor. În Moldova situația e altfel din acest punct de vedere, de aceea nu aș risca, dar și aici sunt destul de multe oportunități pentru a te dezvolta. Am ales Europa, pentru că e aproape de casă și voi putea oricând să revin.

– Mulți sunt cei care pleacă peste hotarele țării, fiind încrezuți că așa au mai multe șanse să aibă success? Tu ce părere ai?

Eu cred că moldovenii nu realizează că în Europa și în alte țări străine nu e totul roz. Ca să te afirmi într-o țară străină nu e atât de ușor, pentru că oamenii întotdeauna vor trage mai mult la ce e a lor, o calitate pe care noi, moldovenii, nu prea o avem. În rest, cred că poți obține succes oriunde, inclusiv în Moldova.

stilista

– Totuși tu ai reușit să te afirmi în Dubai. Cât de multe șanse poate avea un moldovean acolo?

Important este să crezi în tine și să arăți că ești capabil de ceva. Totul depinde de cum singur te afirmi și nu trebuie să-ți fie frică – cine nu riscă, acela nu câștigă. Da, posibilitățile sunt mari în Dubai, trebuie doar să vrei și neapărat reușești.

– Dar în general, ce poate asigura, astăzi, succesul?

Încrederea în sine și în capacitățile proprii. Desigur, e nevoie să investești în aceste capacități zilnic, iar rezultatul neapărat va veni.

– Ce sfaturi ai pentru cei care accentuează frumusețea feminină în Moldova?

Să-și realizeze visele. Informarea și acceptatea noului. Și desigur, să accepte critica constructivă, pentru că de la fiecare om poți învăța ceva și cu asta poți crește.

Reporteră: Axenia Samocrainaia

Foto: din arhiva personală

Sursa: Everyday Journalism

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*