JOURNALISM Journalism in Moldova SPECIAL

Natalia Ghilașcu- jurnalista care îi ajută pe oamenii discriminați

A absolvit Școala de Studii Avansate în Jurnalism, iar în 2012 a lansat proiectul discriminare.md. A realizat multe materiale care au schimbat destine și a primit mai multe premii pentru că luptă pentru drepturile omului prin realizarea unor materiale jurnalistice de calitate.

”Este o afacere interesantă. Nu avem profit din această afacere, dar profitul constă în satisfacerea morală pe care noi de obicei o avem atunci când o știre este citită sau chiar comentată pe diferite bloguri și surse media”, spune jurnalista.

”Eu fiind la școală am mizat foarte mult că voi scrie despre drepturile omului. Această pasiune mi-a venit din școală, când nu-mi plăcea să văd pe cineva că este insultat pe nedrept sau eu să fiu insultată pe nedrept. Din această cauză am transformat-o într-o mică afacere. Am lucrat și la televiziune și reporteria mi-a fost de folos pentru că interacționezi cu oamenii, mergi la evenimente. Însă dincolo de repoterie, am văzut că aș putea face mai mult și din acest motiv am lansat site-ul discriminare.md. la care țin foarte mult și care sper să se dezvolte pe parcurs”, povestește Natalia.

Natalia Ghilașcu

 

Natalia Ghilașcu

”Astăzi vă voi prezenta câteva cazuri prin care am promovat drepturile omului pe internet și chiar am reușit să soluționăm unele cazuri și să-i ajutăm pe oameni„, a spus ea.

Jurnalista le-a povestit în cadrul unei întâlniri cu studenții SSAJ despre cum îi pot ajuta pe jurnaliști camerele video ascunse, ce importanță au în cazurile de discriminare și de investigare.

”Prin acest site vrem să aducem o altă viziune, poate pe alocuri să corectăm lucruri pe care nu le cunoaștem. Noi, ca jurnaliști, trebuie să le cerem socoteală oamenilor și instituțiilor și ar trebui să ne întrebăm cu toții care este impactul media.

Jurnaliștii ar trebui să atragă atenția la responsabilizarea societății și a unor instituții. Noi dacă am identificat un caz, o problemă atunci urmărim, dar nu scriem o știre și lăsăm în voia sorții. Trebuie să mergem până la urmă și să fim de partea oamenilor care au de suferit”, afirmă jurnalista.

Natalia Ghilașcu

 

Natalia Ghilașcu

Sfaturile Nataliei Ghilașcu:
– Trebuie să insitați și să nu vă fie frică să dați întrebări incomode.
– Să fiți atenți când e vorba de instituții private. Nu dați nume, pentru că puteți ajunge în instanța de judecată, fiind acuzați de prejudicierea imaginii.
-Când discutăm la telefon cu autoritate, noi avem dreptul de a înregistra sursa fără ca să cerem permisiunea. Doar cand e o persoană fizică, juridică sau o persoană, atunci e mai dificil și putem ajunge în judecată.

EVERYDAY JOURNALISM.COM

 

Comments are closed.