INTERVIEWS SPECIAL

Nota 7 pentru presa din Republica Moldova

Experiența la radio i-a schimbat viața și crede că lucrurile cele mai frumoase care ți se pot întâmpla sunt cele neplanificate. Cristina Jandîc este moderatoare emisiunii ”Forța Junimii” la Radio Moldova împreună cu Daniel Vodă. După o experiență de mai mulți ani la radio, Cristina ne destăinuie cum e să faci radio, fără ca să vii de pe bancile unei facultăți din acest domeniu.

-Știu na-i făcut o facultate de jurnalism. Cum ai ajuns la radio?

Acum 2 ani, fiind implicată în diferite activități extra-curriculare mi s-a propus să devin membră a echipei Semnal Junior de la Radio Moldova, coordonatoare căreia era Zina Izbaș. Eu am acceptat această propunere, care cred eu că mi-a schimbat viața.

Te vezi și în continuare prezentând emisiuni la Radio Moldova?

Nu doresc să-mi fac planuri, deoarece experienţa mi-a demonstrat că cele mai frumoase lucruri în viaţă se întîmplă atunci cînd nu le planifici. La momentul actual mă simt bine în componenţa echipei Radio Moldova, pe viitor mă pot simţi bine în altă parte şi nu neapărat în mass-media.

radio moldova

De ce radio și nu TV sau presa scrisă?

Cristina: M-ar fi tentat și presa scrisă, deoarece în cadrul facultății de Relații Economice Internaționale, la care îmi fac studiile sunt și redactor-șef al ziarului. Dar radio-ul necesită mai multă putere de concentrare, trebuie să cucerești ascultătorul nu prin înfățișare, sau imagini, dar prin mesajul pe care îl transmiți.

Ai deschis ușa redației fiind studentă. Cum ai găsit curajul de a spune ”eu vreau să fac radio”?

Cred că orice oportunitate merită a fi trăită. Aşa a fost şi cu radio, am decis că trebuie să învăţ lucruri bune de la persoane de excepţie. Mereu mi-a plăcut să fiu în contact cu oamenii, să comunic, să ştiu care le sunt problemele şi acest lucru l-am putut face fiind la radio. Deşi pe alocuri a fost greu să combin lecţiile la facultate, activităţile mele şi radio,  nu regret nici o clipă. Iar dacă nu încercam, cred că făceam o greşeală.

radio

Care sunt calitățile care te-au ajutat să fii bună în acest domeniu și să activezi mai mulți ani la rând?

Cristina: Flexibilitatea, dorinţa de a învăţa lucruri noi şi pasiunea pentru radio. În rest, totul se învaţă pe parcurs.

Cum ți-a cunoscut colegul, pe Daniel Vodă și cum au fost primele emisiuni împreună? Ce situații haioase au fost?

L-am cunoscut pe Daniel înainte de a ajunge să lucrăm la radio. Eram colegi într-o organizaţie și am devenit prieteni buni. Pe parcurs ne-am regăsit în echipa Semnal Junior. După ceva timp am decis să lansăm o emisiune împreună: RadioActiv, care cred eu că a fost una de succes, deoarece în urma acesteia ni  s-a propus să devenim angajaţi cu drepturi depline a Companiei Publice „Teleradio-Moldova”.

Sigur că au fost situaţii haioase, cînd rîdeam în direct încontinuu. Cred că sunt unele dintre cele mai frumoase amintiri legate de radio, deoarece am învăţat, am greşit şi am excelat împreună.

Care este avantajul și dezavantajul de a munci în echipă?

Munca în echipă este mai dificilă decît cea realizată individual, dar are şi o valoare adăugată mai mare. Cel mai important pas este divizarea muncii, atunci cînd fiecare trebuie să realizeze ceea la ce se pricepe cel mai bine. Acest lucru implică  responsabilitate şi încredere în partener. Sunt și dezavantaje, dar cred că noi am încercat să valorificăm orice şansă.

 

De ce depinde dacă o emisiune este reușită sau mai puțin reușită?

Sunt mai mulţi factori. În primul rînd este documentarea aprofundată a jurnalistului, deoarece doar în acest mod poţi obţine şi cele mai bune răspunsuri. După care invitarea persoanei/persoanelor potrivite şi desigur interacţiunea cu asultătorul, atunci cînd acesta sună şi este un membru activ al conversaţiei.

Şi cel mai important, indiferent dacă este o emisiune de dezbatere sau nu, trebuie să existe pasiune şi dragoste pentru lucrul pe care îl faci zi de zi.

Pot să mă mîndresc că am realizat multe emisiuni reuşite împreună cu colegul meu, dar din cele nereuşite mereu am încercat să învăţăm ceva.

Cum descrii presa din Moldova? Ce notă îi dai?

Nu trebuie să fii un profesionist pentru aţi da seama că presa din Republica Moldova este părtinitoare pe alocuri şi nu respectă regulile de bază ale jurnalismului. Cauzele sunt multiple şi nu merită să le mai menţionez şi eu. Eu cred că i-aş da nota 7 şi aş îndemna pe toţi ascultătorii, cititorii sau spectatorii să nu se limiteze la o singură sursă de informare şi să nu se lase manipulaţi.

Ce sfaturi le dai tinerilor care și-ar dori să muncească la un post de radio?

Să încerce neapărat, să-şi trăiască propria experienţă în radio, să comunice în teren cît mai mult cu oamenii, să nu le fie frică să înveţe din propriile greşeli şi să-şi găsească un mentor bun.

 Autor: Victoria UNGUREANU

EVERYDAY JOURNALISM.COM

 

 

Comments are closed.