EVERYDAY STORIES INTERVIEWS SPECIAL

”Nu avea să fie DARA dacă nu avea să existe acest dar”

Este talentată, nebunatică, îndrăzneață și se îndrăgostește de tot ce e frumos. DARA are un zâmbet care te cucerește din prima, visează să adune mii de oameni la concertele sale și crede că succesul ei se datorează faptului că pune suflet și iubește ceea ce face, iar oamenii o susțin și o apreciază anume pentru asta.

– Înainte de a începe să vorbim despre proiectul DARA, despre interpreta DARA, vreau să aflu câte ceva despre tine. Cine e Nicoleta, cum e Nicoleta, ce iubește și la ce visează?

– Nicoleta este o fată nebunatică și tupeistă. Uneori încăpățânarea îmi dă puteri să fac lucruri pe care nu credeam că le-aș putea face. Îmi place muzica bună, fie a noastră, fie străină. Uneori Nicoleta este lenoasă până la primul șoc de alarmă individuală. Ca orice tânără de 19- 20 de ani sunt visătoare, visez tot felul de lucruri, îmi place să îmi scriu dorințele, asteptând ca ele să capete o formă materială. Așa sunt eu: cresc, mă inspir și învăț din tot ce mă înconjoară. Ador să cânt! Acest talent mi-a fost încredințat …și vorba bunelului meu: ’’ Nu avea să fie această DARA dacă nu avea să existe acest dar.’’

– Povestește-mi cum ai devenit tu DARA și cine a ales ca tu să fii protagonista acestui proiect ? Cum ai reușit să obții încrederea producătoarei tale ?

– În 2011 m-am întâlnit cu Alla Donțu, producătoarea mea. Eu fiind foarte încăpățânată îi povesteam multe lucruri despre pasiunea mea de a cânta, dar ea avea o atitudine sceptică. Atunci a rămas totul la nivel de discuție și următoarea întâlnire a rămas suspendată pentru ceva timp. Datorită piesei ’’Open your eyes’’ compusă de Eugen Doibani și părerii bune a compozitorului despre mine, Alla, s-a arătat interesată, nebănuind de fapt pe cine ascultă în căști la îndemnul autorului. Eugen i-a dat numărul de telefon al interpretei și ea, încercând să îl înregistreze în telefon, a descoperit numele meu și a înțeles cine e fata care cântă.

La începutul întrevederii noastre era mai reținută (zâmbește) și plănuiam să încercăm o colaborare de scurtă durată, dar am fost foarte încăpățânată până am convins-o că eu sunt cea de care este nevoie pentru planurile echipei de la StudioZ.

Dara

– Atunci când au avut loc primele tale apariții am observat că ai deschis un orizont nou în domeniul muzicii din RM. Atât videoclipurile, cât și muzica sunt la un alt nivel, unul mult mai avansat. Care este de fapt scopul proiectului DARA?

– Prin prisma proiectului noi vrem să schimbăm atitudinea oamenilor față de muzica „made in Moldova”. Mesajele sociale precum și cele pe care le-ați surprins recent la altă temă sunt dovada vie a faptului că DARA este în metamorfoză. Este vie la urma urmei și cântă ceea ce simte, ce trăiește. Mie îmi place foarte tare ceea ce fac. Până acum nu s-a întâmplat să cânt vreo piesă care nu îmi place sau pe care nu o simt.

– Poate nu acest lucru este cel mai important pentru tine, dar odată cu apariția ta pe scenă, lumea a început să te recunoască pe stradă, dai autografe, primești flori. Cum s-a schimbat viața ta în acest timp? La început erai gata pentru o astfel de schimbare?

– Viața mea s-a schimbat cumva în acest an. Eu învăț să reacționez normal la toate lucrurile acestea pentru că înteleg că oamenii văd și reacționează în felul lor, iar pentru acest lucru le mulțumesc. Mă bucur enorm de mult când cineva vrea să îmi vorbească și să își împartă emoțiile cu mine. Este foarte plăcut pentru că într-o țară mică la fel ca a noastră (unde fiecare îl cunoaște pe fiecare), nu chiar des auzi de bine. Eu sunt foarte fericită că am admiratori și sinceritatea lor mă inspiră, îmi dă aripi.

Dara

– Știu că faci și facultate. Este un lucru absolut normal ca la 19 ani să vrei și studii, dar este atât de clar că ai deja o carieră sau cel puțin ți-ai început cariera în muzică și la cât de bună ești în acest domeniu e clar că nu te lași. Totuși crezi că studiile îți vor fi necesare în viitor? Ai de gând să lucrezi și în domeniul pe care îl studiezi?

– Eu sunt o fire care ar vrea să cunoască diferite domenii. La colegiu am învățat Turism, iar acum sunt la facultatea de limbi străine, unde învăț engleza și spaniola. Mie îmi place să mă depășesc și să descopăr noi orizonturi, pentru că atunci când un om experimentează doar într-un domeniu, posibilitățile lui se limitează. Studierea limbilor străine nu are cum să mă încurce în viață. Chiar aș îndrăzni să zic că mă ajută sa înțeleg și mai bine muzica.

– La noi și mai ales în lumea showbiz-ului de la noi există o mulțime de stereotipuri. Cum ai reușit și cum reușești să te menții într-un peisaj diferit pentru că ceea ce faci tu și muzica pe care o cântă DARA este diferită de cea cu care a fost obișnuit publicul de la noi până acum?

– Nu este prea ușor… Există stereotipuri care încearcă să influențeze. Însă norocul meu este că nu sunt singură. Am sprijinul necondiționat al echipei, echipa fiind scutul de apărare pentru mine și muzica mea. Mă mențin poate și pentru că mă interesează doar muzica pe care o fac, ideile pe care încerc să le promovez. Pentru că dacă aș începe să mă interesez de toate bârfele sau toate lucrurile pe care le zic unii oameni la adresa mea, atunci aș deveni confuză.

– Chiar acum de curând ai lansat piesa ”Despre asta…”, care are o temă destul de intrigantă. Cine a venit cu ideea și când vom vedea videoclipul?

– Primăvara ne-a inspirat. Mesajul este simplu: este despre dorințele care zboară în aer și de multe ori chiar dacă nu vrem să recunoaștem acest lucru asta se întâmplă. Flirtul între un băiat și o fată, bărbat sau femeie, are ceva special, de aceea Alla Donțu care a compus de data asta textul, m-a înțeles și m-a susținut în percepția mea. Este o piesă la nivel de senzații atât de minunate și pe care trebuie să le trăim de fiecare dată când avem ocazia – așa parcă devenim mai buni.

– Ai participat la diverse concursuri, preselecția Eurovision, Novaya Volna, ai avut diverse duete și diverse apariții atât la noi cât și în alte țări și ești inclusiv ambasadoarea Panglicii Roșii. Care crezi că e factorul principal care a contribuit la succesul tău? Cine a avut cea mai mare încredere în tine și cui ai putea acum să îi spui un „Mulțumesc!” din toată inima?

– Eu cred că factorul principal este consecutivitatea acestor evenimente care au reieșit oarecum unul din altul. Toate au o legătură și toate au contribuit la succesul proiectului DARA. Părinții mei, Alla Donțu și echipa de la YouBeSC si StudioZ, sunt cei fără de care acest proiect nu ar avea valoare. Părinților le datorez susținerea de la șase ani de când am început să cânt pe scenă, efortul mare de a mă înțelege și de a investi în educația mea muzicală și nu numai, chiar și atunci când pare imposibil.

– Piesa ”жытъ выбираeм” inclusiv și faptul că ai fost aleasă Ambasadoarea Panglicii Roșii și de asemenea ai participat și la evenimente legate de acest subiect, mă face să te întreb: ești legată într-un mod mai deosebit de oamenii infectați de HIV? Ai vreo persoană dragă infectată? Ce te face să participi atât de activ în acest domeniu plus că o faci și voluntar?

– Mi s-a întâmplat să cunosc persoane infectate. Mai nou am și prieteni și tot mai mult realizez că eu chiar vreau să fac ceva pentru ei. Pentru liniștea și confortul acestor oameni chiar se merită să se lupte. De la ei învăț dragostea pentru viață și depășirea propriei condiții.

Dara

– Ai făcut deja două duete cu Carlas Dreams. Cum a decurs colaborarea voastră? Să ne așteptăm pe viitor și la alte piese în duet cu interpretul?

– Este o pagină curioasă în cariera mea. Simt că voi avea de învățat multe încă în urma acestei provocări. Carlas este un om imprevizibil și foarte creativ așa că vom trăi și vom vedea.

– Ai 19 ani, ești frumoasă, ai deja un nume, presupun că au apărut de mult admiratorii. În afară de dragostea ta enormă pentru muzică, și-a mai făcut loc în inima ta între timp și vreun băiat? Ești într-o relație?

– Eu mă îndrăgostesc foarte des și asta mă face fericită. E așa frumos să ne îndrăgostim, fie de tot ce ne place, fie de oameni, mai ales la vârsta mea. Asta ne face cotidianul colorat. Asta ne face să depășim frica de a cunoaște inefabilul.

– Ce îți dorești să obții în următorii ani?

– Mi-aș dori să lansăm proiectul și peste hotarele țării cu succes. Știu că atunci admiratorii mei actuali vor fi și mai mulțumiți de investiția de atenție pe care mi-au oferit-o altădată. Pentru că nu vreau decât să inspir și să fiu un alt exemplu la tema „asta e posibil”.

Însă până una alta vreau să–mi trăiesc momentul și el să îmi aducă energia care este necesară ca să existe DARA.

Dara și reporterul EVJ

Autor: Elena SECRIERU

Fotograf: Inna CERGA

EVERYDAY JOURNALISM.COM

 

Comments are closed.