EVERYDAY STORIES INTERVIEWS SPECIAL

”Nu știi niciodată unde duce un drum dacă nu faci primul pas”

Este una dintre persoanele căreia blogul i-a schimbat viața. Citită și urmărită fiind de mii de oameni, a Irina Bindemotivat-o să-și lanseze prima carte. Irina Binder este blogger și mai nou, autoarea unei cărți. Tot ea administrează pagina ”Insomnii” pe facebook care a trecut de 30 de mii de cititori. Locuiește la Brașov, România și lucreză într-o companie multinațională. Află de la ea cum e să comunici prin intermediul blogului cu mii de oameni pe care nu-i cunoști personal.

Cine este Irina cea de dincolo de paginile blogului?
Irina cea de dincolo de paginile blogului este un om normal, considerat de unii atipic și asta doar pentru că nu fac eforturi să fiu pe placul lumii. Sunt asertivă iar asta îi deranjează pe mulți. Sunt un om cu așteptări realiste și totuși o visătoare. Am calități și defecte în armonie. Sunt pasionată de frumos, de natură și de tot ceea ce înseamnă iubirea. Iubesc oamenii și mă dedic cu tot sufletul acelora care merită.

Care este povestea blogului tău?
Blogul a înlocuit jurnalul caiet, în care am scris încă din copilărie. La un moment dat am simțit nevoia să îmi împărtășesc gândurile și trăirile, convinsă fiind că mulți oameni se vor regăsi în ele. Scrisul mă liniștește și totodată îmi oferă posibilitatea de a transmite lumii mesaje diferite, în funcție de stările mele.

Care sunt avantajele unui blog?
Blogul este o modalitate frumoasă de a petrece timpul liber, de a crea, de a-mi exhiba fragilitatea sufletească și de a socializa.

Cum s-a schimbat viața ta după ce ai început să scrii pe blog și să primești feedback?
În primul rând am cunoscut mulți oameni cu care am legat prietenii, atât în realitate, cât și prietenii virtuale. Am aflat povești de viață și am schimbat experiențe interesante. Am înlocuit activități care mă încărcau negativ și care mă țineau în loc din punct de vedere al dezvoltării mele socio-culturale.

Care sunt sursele de inspiraţie pentru articolele tale?
Sursele mele de inspirație sunt experiențele de viață proprii sau ale oamenilor din jur. Lecțiile de viață cu tot ceea ce înseamnă ele, de la bucurii la dezamăgiri.

Scrii şi poezii. De ce ai ales să te exprimi anume prin scris?
Îmi place să spun că poeziile mele sunt de fapt doar o joacă în rime, pentru că nu aș îndrăzni să îmi compar versurile cu poeziile adevărate scrise de marii poeți. Cu toate acestea, mă joc atunci când simt nevoia să mă exprim în versuri, sperând că prin exercițiu voi ajunge la nivelul care să îmi permită să spun și eu că scriu poezii. Poezia care mă caracterizează cel mai mult este „Eu”.

Când nu eşti bloggeriţă ce alte activităţi ai?
Cu toate că oamenii tind să creadă că bloggeritul e activitatea celor fără ocupație, eu sunt un om foarte ocupat. Am un job și diferite activități care îmi ocupă tot timpul. Sunt un om foarte activ, am mulți prieteni și mă implic mereu în viețile lor. Mă ocup de doi ani și de niște cazuri sociale, însă nu aș vrea să vorbesc despre ele, considerând că faptele bune se fac cu discreție.

Am observat că de multe ori scrii despre oameni. De ce?
Într-adevăr, scriu despre oameni, pentru că oamenii sunt răspunzători pentru stările noastre emoționale. Ei ne fac foarte fericiți atunci când ne oferă iubire și prețuire, dar și extrem de nefericiți atunci când ne dezamăgesc și ne rănesc. Da, fiecare articol pe care îl scriu are un mesaj precis și, în general se adresează unei persoane sau unui grup de persoane, de la caz la caz.

Povesteşte-mi despre cartea ‘’Fluturi’’ ? Ţi-ai dorit întotdeauna să scrii o carte?
Cartea Fluturi este o promisiune pe care mi-am făcut-o mie și unei persoane dragi. Am avut o poveste de viață care trebuia spusă. Nu am crezut că voi reuși să o public vreodată, dar totuși am scris-o. Mi-am spus că dacă povestea mea va trebui să fie publicată, Dumnezeu mă va ajuta. Și așa a fost. Cartea cuprinde un rezumat al tuturor jurnalelor mele, scrise încă din copilărie.

După primul succes, te gândești să scrii și să lansezi și alte cărți?
Cartea s-a bucurat de un succes neașteptat. Publicasem un capitol pe blog ca să o fac cunoscută, iar povestea a devenit îndrăgită și dorită de cititori. În prima zi după publicare au fost vândute câteva sute de exemplare. Încă nu știu câte exemplare s-au vândut până acum, pentru că editura primește comenzi fără încetare.

Da, voi mai scrie și alte cărți, tot bazate pe povești reale de viață. La cea de-a doua carte lucrez acum și cred că va fi o surpriză plăcută pentru cititorii mei.

Cum te simţi acum după ce cartea a fost deja publicată?
Lansând Fluturii, m-am simțit eliberată. Pentru că acolo este o mare parte din viața mea, din secretele mele, din temerile mele, din greșelile mele și din alegerile mele.

Pentru viitor am câteva proiecte, atât scrierea altor cărți cât și colaborarea cu un regizor de teatru și film care mi-a propus să lucrăm împreună la niște scenarii.

Ți-a fost greu să lansezi o carte?
Nu mi-a fost greu să lansez o carte, chiar dacă nu am crezut că vreo editură va fi intersată să publice o carte scrisă de o necunoscută. Nu mi-aș fi permis să îmi finanțez din surse proprii publicarea cărții, dar directoarea editurii For You a citit capitolul publicat de mine pe blog și mi-a propus să îmi publice cartea, cu toate că editura nu publică romane, ci doar cărți de spiritualitate. A făcut o excepție cu povestea mea, considerând-o deosebită prin mesajele de viață pe care le transmite și prin felul natural cu care a fost scrisă.

Oricine poate fi scriitor?
Nu știu dacă poate fi oricine scriitor, dar eu aș încuraja pe oricine simte nevoia să scrie, să o facă. Eu cred cu tărie că nu știi niciodată unde duce un drum dacă nu faci primul pas.

Irina Binde

Cine sunt cititorii tăi?
Pe mulți dintre ei îi cunosc, fiind prieteni și colegi, iar pe unii dintre cei care mă cunoșteau doar de pe blog i-am întâlnit personal și chiar am legat prietenii. Am cititori diverși, de toate vârstele, de la 13 ani la 80 de ani și din diverse categorii sociale. Pe toți îi unește pasiunea pentru frumos și nevoia de iubire. Cititorii mei sunt oameni sensibili cu multă profunzime sufletească.

Ce simţi atunci când vezi că oamenii te apreciază?
Mă bucur. Mă bucur nu pentru aprecieri, ci pentru că oamenii rezonează cu gândurile mele. Că sunt la fel de visători, că își doresc la fel de mult ca mine o lume frumoasă și bună. Și le sunt recunoscătoare pentru că se bucură de reușitele mele.

Un mesaj pentru cititori.
Le mulțumesc pentru că sunt mereu prea buni cu mine, că mi-au respectat toate stările extreme – de la tristețe adâncă la culmea fericirii, că îmi acordă timp prețios din viața lor și mai ales, că sunt buni, frumoși și calzi! Le doresc să aibă tot ceea ce îi face fericiți și să fie iubiți!

Îţi mulţumesc încă o dată şi îţi urez succes pe mai departe în numele întregii echipe Everyday Journalism.
Vă mulțumesc, a fost o onoare să ofer acest interviu. Mult succes în toate proiectele voastre!

Autor: Elena Secrieru

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.