EVERYDAY STORIES INTERVIEWS SPECIAL Special

Nutriționista Ecaterina Didic: Noi nu ne dăm seama cât de mult influențează nutriția în sănătatea femeilor

Ecaterina DidicNutriționistă cu 8 ani de experiență, coorganizator şi curator al proiectului «Şcoala de alimentaţie corectă» din Moldova, Ecaterina Didic învață oamenii de ce să se alimenteze corect. Spun ,,de ce,, pentru că mulți încă consideră mâncarea o sursă de a supraviețui, ceea ce e greșit. Rezultatele Ecaterinei, cât și a nutriționiștilor din toată lumea arată că modul în care ne alimentăm poate fi motivul unui corp sănătos și binedispus. În continuare aflați cât de mare este rolul nutriției pentru corpul și mintea noastră și de ce ar trebui să urmărim un stil prudent de alimentație.

Deținând calificarea de nutriționist, spune-ne ce înseamnă nutriție?

– Nutriția a devenit foarte populară în ultimii zece ani, iar specialiștii din acest domeniu răspund de alimentarea celulelor din organismul uman. O astfel de alimentare asigură atât regenerarea celulelor, cât și nutriția lor cu macroelementele și microelementele de bază. Această știință studiază alimentația nu doar ca sursă de energie calorică, ci ca sursă de hrănire, de regenerare, și de însănătoșire a organismului, iar nutriționistul este persoana care răspunde în primul rând de sănătatea și resursele celulelor.

Ecaterina DidicCum ai început să studiezi felul în care te alimentezi?

Aceasta a fost demult, în 2006, când mi-am dat seama că starea mea de sănătate s-a înrăutățit brusc. Dacă până la 18 ani eram zveltă și nimic nu mă deranja, atunci la vârsta de 19-20 de ani am început să adaug kilograme, s-a ridicat nivelul zahărului în sânge etc. Atunci mi-am dat seama că merg în direcția greșită și că am nevoie, urgent, de o schimbare în stilul meu de viață. Aflându-mă la Moscova, am făcut cunoștință cu specialiști care mi-au explicat cum e alcătuit sistemul endocrin, cum primim hormoni și care e funcția lor. Astfel, am început să studiez alimentarea din acest punct de vedere și într-un an jumate am reușit să scad din kilograme, să-mi normalizez nivelul zahărului în sânge etc. Aceste rezultate au făcut să-mi crească interesul pentru nutriție și am mers la facultatea de medicină profilactică din Moscova. Au urmat diferite cursuri, seminare, cărți, iar în prezent cu cât mai multe rezultate văd la pacienți, cunoscuți, cu atât mai mult vreau să mă dezvolt în continuare în acest domeniu.

Ce presupune, să te alimentezi corect? Înseamnă aceasta să te abții de la ceva?

Deseori să te alimentezi corect înseamnă să te abții de la anumite produse – grăsimi, panificație, etc. Da, asta e corect, dar pentru mine alimentarea corectă înseamnă un oarecare echilibru. Trebuie să fim conștienți că vor rămâne zilele de naștere și sărbătorile la care vom mânca nu atât de corect. În aceste cazuri e nevoie să avem grijă ca produsele sănătoase întotdeauna să domine, pentru că 90% din oameni chiar nu se pot alimenta după gramaj sau grafic. Sensul alimentației sănătoase constă, de fapt, în a da organismului tot ceea de ce are nevoie – vitamine, minerale etc.  cât și formarea unui anumit echilibru dintre cantitatea de produse mâncate și microelemente, pentru că de multe ori faptul că ai mâncat toată ziua fructe și legume nu înseamnă că ai completat rata vitaminelor de care are nevoie organismul uman pentru o zi.

– Cu ce se poate confrunta o persoană care nu se alimentează corect și la timp?

– În primul rând va avea de suferit sistemul digestiv. Fiind tineri ne pare că totul nu e atât de rău, dar la vârsta de 30-40 ani apar boli ca pancreatita, apar grăsimi în jurul organelor etc. Aceasta duce la încetinirea întregului proces de circulație a substanțelor în organism, deci îmbătrânim.

Pentru cine riscurile sunt mai mari – femei sau bărbați?

– Toți riscă, doar cu diferite organe. Femeile au un sistem cardiovascular mai bine protejat până la 40-45 ani, pe când bărbații pot avea un atac de cord încă în tinerețe. În schimb sistemul endocrin al femeilor este mult mai fragil decât al bărbaților și pot spune, cu siguranță, că noi nu ne dăm seama cât de mult influențează nutriția în sănătatea femeilor.

Ecaterina Didic

Cât de important este să luăm mesele la timp? Există anumite reguli?

În primul rând fiecare om își poate crea regimul său, important ca acest regim să fie respectat în fiecare zi. Desigur există regimul clasic – mic dejun, prânz și cina la anumite ore, care sunt formate datorită bioritmului Soarelui și Lunii. Totuși, fiecare persoană își poate construi propriul bioritm permanent, pentru că organismul uman are nevoie să se obișnuiască ca la o anumită oră să prelucreze anumite subsanțe și să elimine altele.

Totuși, toți suntem grăbiți zi de zi și uneori chiar uităm să luăm masa, cum procedăm în asemenea cazuri? Cum ne alimentăm la oficiu?

– Poate va suna prea dur, dar cine vrea găsește metode, iar cine nu vrea va găsi scuze. Există diferite programe care pot completa rata alimentației pentru o zi întreagă sau poți estima singur mesele de care ai nevoie. Acum lucrez pentru proiectul freshbox din Moldova care livrează în cutii numerotate toată mâncarea estimată pentru o zi, împreună cu toate substanțele necesare. Această metodă este construită astfel încât să uiți de pregătirea meselor, de calcularea caloriilor, etc. În rest, la oficiu, putem avea întotdeauna la îndemână mici gustări în afară de mesele principale – nuci, fructe, iaurturi, etc. ceea ce va contribui la eliminarea totală a bilei din ficat.

– Care este problema cu care se confruntă cel mai des moldovenii în materie de alimentație?

Probabil ispita… la noi sunt multe sărbători și multe restaurante care pur și simplu ne ademenesc. O altă problemă este faptul că în societatea noastră orice odihnă se echivalează cu multă mâncare. În asemenea cazuri cel mai bine este să ne programăm din timp masa pentru sărbătoare. Deja s-a dovedit că 90% din mâncarea pe care omul o consumă cel mai ușor este cea aflată la îndepărtarea mâinii sale, de aceea cu cât mai departe se va afla farfuria cu mâncare dăunătoare, cu atât sunt mai puține șanse că o veți consuma.

Ecaterina Didic

– Cât de dispuși sunt moldovenii pentru un stil sănătos de viață?

Din an în an tot mai mulți. Conducând mai multe programe educaționale atât în Moldova, cât și peste hotarele ei, observ că aceasta depinde de nivelul dragostei de sine și a intelectului. Odată ce omul se află într-o poziție înaltă în societate, el neapărat va urmări scopul de a trăi cât mai mult, respectiv va avea grijă de stilul său de viață, inclusiv de alimentație.

– Cât de mult influențează alimentația asupra formelor corpului?

De regulă, o persoană care se alimentează corect va avea și forme sănătoase și frumoase. Există persoane care, deși au un metabolism destul de bun și sunt slabi, pot avea unele organe nesănătoase. Poate fi și invers, însă aceasta e un procent foarte mic. Deci, o alimentare sănătoasă, înseamnă a avea un corp frumos.

– Ce recomandări ai ca nutriționistă pentru persoanelor care suferă de obezitate?

Să urmărească felul în care se alimentează, în primul rând. Mulți găsesc soluția în sport, dar acesta, iarăși, trebuie susținut de o alimentare corectă. În caz contrar, sportul poate, chiar, dăuna în unele cazuri. Deci, mai întâi de toate se va urmări nutriția corespunzătoare.

–  Ce rol are dieta într-un program de nutriție… este ea necesară?

Dieta în forma pe care mulți o înțeleg – abținerea strictă de la anumite produse, nu o susțin. Pot susține o dietă în cazuri precum reacții alergice, intervenții chirurgicale etc. Dieta în numele scăderii din greutate e ceva abstract – oricum va veni un moment când nu te vei putea abține și atunci ce rol are o săptămână de dietă împotriva unui an fără. Datoria nutriționiștilor în asemenea cazuri constă în formarea unui stil de alimentare care ar corespunde cu cel obișnuit persoanei, astfel încât ea să nu simtă o schimbare radicală, pentru că aceasta aduce rezultate durabile, pe când dieta are efectul aici și acum.

Ecaterina Didic

– Care ar fi sfatul tău pentru persoanele care își doresc să mănânce gustos, dar să aibă kilograme puține?

Să facă sport și să mențină echilibrul de care am vorbit mai sus. Desigur pot mânca orice înainte de a merge la sala de sport, pentru că aceasta nu se va reflecta foarte mult asupra kilogramelor.

– Ce părere ai vizavi de celebra afirmație: O minte sănătoasă, într-un corp sănătos,,.?

Da, într-adevăr așa este… întrucât am terminat facultatea de psihopedagogie la Chișinău, am înțeles că nu doar la nivel de idee un om sănătos reușește mai multe, ci și la nivel fizic, pentru că anumite toxine din organismul nostru dăunează reflexelor nervoase. Astfel, omul poate deveni nervos, nu se comportă adecvat, are amețeli etc. Deci, dacă ai un corp sănătos, atunci automat omul devine mai încrezut, se naște dorința de a iubi, de a atinge anumite scopuri, de a face ceva pentru societatea în care se află. Deci, un corp sănătos înseamnă o minte și o societate sănătoasă. Sănătatea, în opinia Organizației Mondiale a Sănătății, este bunăstarea fizică, psihologică și cea materială a omului, de aceea fie ca în țara noastră să avem tot mai mulți cetățeni sănătoși.

Reporteră: Axenia Samocrainaia

Fotografă: Victoria Tihonova

Sursa: Everyday Journalism 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*