O moldoveancă aflată de 9 ani în America povestește despre cariera de make-up artistă și traiul departe de casă

10418903_10204601569182994_951618326849302891_n

Datele privind migrația moldovenilor arătă că în 2016, în Statele Unite ale Americii erau stabiliți cu traiul peste 47 de mii de moldoveni. Toți împreună sunt o adevărată comunitate departe de casă, familie și prieteni. Ascultându-le poveștile, înțelegi că nicăieri în lume nu e ușor și doar prin muncă și tenacitate te poți afirma. Povestea Olesei Dodon, o tânără originară din Sadova, raionul Călărași, descrie istoria multor moldoveni din America. A plecat din țară pe când era studentă, iar viața a făcut-o să-și dorească să rămână acolo pentru mai mult timp decât preconizase inițial. Au trecut nouă ani, iar astăzi Olesea trăiește, împreună cu familia sa, în Chicago, acolo unde este consultant în leasing, iar din 2013 și make-up artistă.  

Olesea Dodon

Olesea Dodon

– Olesea, povestește-ne despre plecarea ta în SUA. Cum ai ajuns acolo și ce te-a motivat să rămâi pe pământul american.

– În State am venit pentru prima dată în 2007, la fel ca și mulți alți studenți, prin intermediul programului Work & Travel. La sfârșitul verii m-am întors acasă și mi-am terminat studiile, iar după absolvirea facultății am revenit în State pentru încă 12 luni prin Internship Program. Inițial, îmi doream să vin în America, pentru că îmi era interesant să văd cum arată cealaltă parte de Globului, pe care o vedeam doar în filme și la orele de geografie. 🙂 Lucrurile s-au schimbat atunci când l-am întâlnit pe soțul meu. El își făcea studiile în America și asta m-a făcut să mă întorc a doua oară. Ulterior, am avut norocul  de a câștiga la Diversity Visa Lottery și, aflându-ne legal în țară am avut posibilitatea să performăm toate actele în mai puțin de trei luni. Atunci a și apărut ideea de a mai rămâne pentru o perioadă nedeterminată de timp. Sunt nouă ani. Încă nu ne-am gândit să ne mutăm înapoi, însă dorul e mare.

– Cum este, de fapt, America? Cu adevărat țara tuturor posibilităților?

– Sincer, nici nu știu ce să răspund la această întrebare. Sunt și plusuri, și minusuri. Depinde care îți sunt prioritățile, așteptările, totodată, dacă ai familie și în care perioadă a vieții vii cu traiul aici. Mă bucur că am avut oportunitatea și opțiunea de a alege, așa mi-a fost norocul. Este o țară a tuturor posibilităților, însă doar pentru cei care muncesc cu scopul de a obține rezultate. Totuși, dacă privesc înapoi, ar fi unele lucruri pe care le-aș schimba, unicul lucru care mă împiedică însă, este timpul, care e prețios și necesită organizare maximă. Vorba ceea „Time is Money”.

– Cum au fost primele luni în Statele Unite? Cum te-ai adaptat, care au fost cele mai mari provocări?

– Am venit pe când aveam doar 19 ani. M-am adaptat foarte ușor. Chiar din primele zile m-am simțit confortabil, poate o influență mare a avut-o și faptul că, chiar în aeroport, am făcut cunoștință cu soțul meu. Totodată, aveam și mulți prieteni aici care mă așteptau și m-au făcut să mă simt ca acasă. Cât despre provocări – ele au apărut odată cu nașterea copiilor, atunci când ne-am ciocnit cu sistemul de sănătate și asigurările.

17671155_1913120472266716_1295270395_n

– Cât de mult te-a schimbat America?

– Din fericire, America nu m-a schimbat mult. Ba chiar cred că am rămas la fel, asta mi-o spun absolut toți ori de câte ori revin acasă. Doar că am devenit, cred eu, mai realistă. A fost prima mea experiență când am plecat de acasă și asta m-a făcut să devin mult mai matură, independentă și să fac totul cu propriile forțe.

– Povestește-ne despre pasiunea pentru machiaj: când a apărut, dacă ai studii în domeniu, de când activezi?

– Pasiunea pentru machiaj o aveam de mică, când pe întuneric îmi vopseam buzele cu rujul mamei, și mi le vopseam perfect, din spusele ei, fără a trece peste conturul buzelor.  A crescut această pasiune când am lucrat într-un magazin de cosmetică, atunci am început să fac primele make-up-uri, dar era doar un hobby. Am înțeles că este ceea ce îmi place și în 2013, când m-am întors în Moldova, am făcut un curs intensiv de machiaj, unde am avut-o ca profesoară pe Neli Covaș. Pe această cale țin să-i mulțumesc, pentru că m-a învățat niște tehnici deosebite în aplicarea machiajului perfect. De atunci, pe lângă jobul oficial care îl am, mă ocup și de make-up.

page

page2

– Cât de competitiv și evoluat este acest domeniu în America? Cunoști multe moldovence care se ocupă de domeniul frumuseții? Tu ce aduci diferit, comparativ cu acestea?

– Dacă e să luam la general, Europa e cu mult mai avansată în modă, tendințe și frumusețe. Chiar și când mergi pe stradă îți dai seama imediat cine e european și cine american. Din acest motiv am ales să învăț secretele make-up-ului în Moldova. Noi suntem de natură mai perfecționiști și vrem calitate, nu cantitate. În saloanele americane însă, din păcate, se lucrează mai degrabă la timp decât la rezultat. Asta și mă reține să mă angajez la vreun salon. Un machiaj calitativ presupune și durabilitate, pe care vreau să o obțin prin alegerea minuțioasă a produselor. Eu testez și apoi lucrez. Nu cred doar din auzite. Mă simt complet satisfăcută de lucrul pe care îl fac doar atunci când știu că persoana care apelează la serviciile mele va arată cel mai bine, indiferent de evenimentul la care va merge. Moldovencele au un simț estetic foarte bine dezvoltat, de aceea majoritatea activează în domeniul frumuseții, însă în ramuri diferite. Doamnele din SUA preferă să se machieze, însă optează mai mult pentru tendințe minimaliste.

– Care sunt șansele de creștere profesională ale make-up artiștilor care au emigrat în America?

– 50/50. Totul depinde de locația unde te afli, necesită timp, investiții și multă, multă ambiție. Pentru că serviciul clientelă presupune și ciocnirea cu diferită lume, caractere, preferințe, iar pentru asta e nevoie de multă răbdare.

13439033_509762662553531_2036448121199380838_n– Ai încercat să faci careva cursuri în domeniul make-upului în America?

– Nu am încercat. Am mers, m-am interesat, însă pentru mine nu a fost ceva nou. Cel puțin nu am găsit o școală care să îmi aducă ceva nou. Urmăresc make-up artiștii din toata lumea, de la ei mă inspir și învăț.

– Cine înregistrează mai multe solicitări a serviciilor tale, femeile din Moldova sau cele din America? Diferă preferințele acestora?

– Printre clientele mele se enumeră femei din Moldova, Ucraina, Rusia, Macedonia, România. Și din America, însă mult mai puține. Preferințele diferă nu atât după naționalitate cât după personalitate.

– În Chicago sunt stabiliți cu traiul mii de moldoveni. Cât de uniți sunteți?

– Într-adevăr în Chicago sunt stabiliți foarte mulți moldoveni, respectiv ne putem întâlni atât în condiții de lucru, cât și pe stradă. Fiind un popor săritor la nevoie, evident că suntem împreună atât la bine cât și la greu, și, după măsura posibilităților, încercăm să ne ajutam unii pe alții.

– Ce te-ar face să revii în Moldova?

– Mereu port în suflet dragostea și dorul față de patrie și aș fi foarte fericită să mă reîntorc acasă. Aș reveni dacă s-ar stabiliza situația politică și aș vedea un viitor decent pentru copiii mei.

– Transmite-le un mesaj moldovenilor rămași acasă…

– Dragi moldoveni, noi, cei plecați peste hotarele țării, vă suntem recunoscători că aveți curajul să luptați și să existați în condiții evident nefavorabile, într-o țară care nu merită să fie tratată astfel. Vă dorim mai multă încredere în sine, deoarece și acolo este posibilitate de a va realiza. Vă doresc multă inspirație și doar gânduri bune în împlinirea tuturor scopurilor propuse.

Foto: Facebook

Sursa: Everyday Journalism