INTERVIEWS SPECIAL

Oleg Brega: “Libertatea mea de exprimare merge foarte departe, nu mi-am testat limitele”

Jurnalist. Cineast. Realizatorul emisiunii “Inamicul Public” de la Jurnal TV din 9 august 2010. S-a născut pe data de 26 octombrie 1973, în satul Pepeni, raionul Sângerei, Republica Moldova. A realizat timp de 4 ani la postul de radio Antena C emisiunea-maraton de liberă exprimare Hyde Park. Pentru activitatea în radio a luat în 2002 premiul pentru cel mai bun jurnalist al anului decernat de Clubul Național de Presă, îndeosebi pentru emisiunea Hyde Park. Între 11 mai 2003 și 9 aprilie 2006 a fost președinte al Organizației Neguvernamentale Hyde Park. Acum este membru Hyde Park. Din 2009 administrează proiectul www.Curaj.TV, post de televiziune virtual, alternativ. Este membru fondator al Asociației de Informare și Instruire Europeană.

-Oleg, ce părere ai despre spaţiul mediatic din Republica Moldova?
E unul slab, dependent financiar de politicieni, dar într-o creștere și liberalizare vertiginoasă, mai ales grație concurenței de pe internet, care deocamdată rămâne singurul mediu liber de cenzură.

-Când şi cum a fost primul tău contact cu presa?
În copilărie, mi-amintesc un ziar în care era o caricatură despre războiul irano-irakian. Am început să public pe la 12-13 ani. La TV am fost prima dată într-o toamnă, la Urania Clubul Curioșilor de la singura televiziune din vremea sovietică, am citit fragmente de proză fantastică scrisă de mine. Era în 1986.

-Până unde merge libertatea de exprimare pentru Oleg Brega?
Până foarte departe, nu se vede de aici, nu mi-am testat limitele încă, nu e mediul cel mai potrivit

-Cum priveşti activitatea ziaristică în limba rusă din Moldova?
Cu seninătate și interes, dar consult mai ales pe acei care nu se opun europenizării Republicii Moldova.

-Ce ai învăţat din 7 aprilie 2009?
Că nu contează dacă stai la o parte sau te bagi între două tabere, tot poți fi manipulat și să rămân departe de adevăr.

-Ai vorbit/scris/publicat vreodată la comandă politică?
Dacă nu-mi amintesc, sper că nu.

oleg brega -Cum e să fii „Inamicul Public”?
Antrenant și obositor, dar m-am obișnuit și-mi place.

-Mai are curaj Hyde Park?
Ultima vreme o face pe înțeleptul, lasă loc altora, mai tineri și mai noi, chit că și lista de membri a întinerit simțitor. Totuși, facem 13 ani de la lansarea emisiunii, iar la primăvară, se face un deceniu de Hyde Park ca ONG.

-Îndrăznesc jurnaliştii din Moldova să scrie despre justiţie, procese, infracţiuni, ş.a.?
Evident, unii o fac chiar mai cu vervă și cu talent decît mulți gazetari liberi din Occident.

-Ce le-ai interzice jurnaliştilor să facă în meseria lor?
Le-aș interzice să interzică altor jurnaliști ceva.

-Au curaj moldovenii să se exprime în faţa Microfonului liber? Ce impact are această iniţiativă?
Au și curaj, și inspirație, doar că nu prea au exercițiu și tribune destule. Nu prea au urechi funcționarii și alți moldoveni să-i audă.

-Te consideri un lider al protestelelor din Republica Moldova? Te-au ajutat să devii o persoană publică?
Mă cred expert în libertatea întrunirii și a exprimării, probabil am cele mai multe și mai diverse proteste în palmares, dar n-am stat să număr ori să compar, consider asta o formă de normalitate. Nu mi-am dorit să fiu persoană publică, dar, probabil, nu mai pot conta pe anonimat și viață privată ca orice om.

Oleg Brega și Mircea Mitrofan-Oleg Brega a importat Drepturile Omului în Moldova? Ce câştig ai obţinut?
Ele sunt ca oxigenul din aer și sunt peste tot, secretul e să înveți a respira deschis, ritmat, nu stînd aplecat, înghesuit sub masă ori chiar sub scaun, și așa o să poți avea oxigenare a creierului și restul corpului tot timpul, nu doar în somn, cînd visează toată lumea bune și rele.

Câștigul meu este enorm de la faptul că nu sunt singurul sau unul dintre puținii care merg cu pietul înainte și cu capul sus. Așa nu sare în ochi ținuta mea, și nu voi mai putea fi reperat imediat de un eventual regim totalitar, astfel ca să reușesc să emigrez la primele semne de degradare a mediului democratic.

-Cu ce te ocupi în timpul liber?
Nu prea am timp liber, dar dacă am timp de facebook, twitter și alte plimbări pe net, dacă mai flirtez și pescuiesc partenere pentru aventuri de tot felul, înseamnă că nu sunt chiar ocupat așa cum mă cred.

-Recomandă o carte care te-a marcat!
Orice roman de Paul Goma, eventual AdamEva.

-Transmite un mesaj tinerilor jurnalişti!
Îndrăzniţi!

Autor: Mircea MITROFAN

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.