DIVERTISMENT SPECIAL Special

Orașul Chișinău prin ochii jurnaliștilor

page

Chișinăul nu este în lista celor mai frumoase capitale, nu are clădirii zgârie nori și nici atracții turistice impresionante. Însă, oricum ar fi, este al nostru. Iar astăzi, cu prilejul împlinirii a 580 de ani de la atestarea documentară a oraşului, nu trebuie să ne aducem aminte nici de ambuteiajele din fiecare dimineață, nici de trotuarele mult prea „abrupte”, de trecerile de pietoni care nu se văd sau sutele de panouri publicitate colorate. Azi, admirăm „Orașul din piatră albă” și spunem „La mulți ani, Chișinău!”.

Le-am propus câtorva jurnaliști și specialiști în comunicare să ne spună de ce iubesc Chișinăul, ce-ar schimba în el și care sunt locurile cele mai frumoase ale acestui oraș.

Ana Sîrbu – reporteră și prezentatoare la portalul de știri Agora.

Iubesc Chișinăul pentru că este parte din Moldova, iar eu îmi iubesc țara foarte mult. Poate Chișinăul nu este la fel de romantic ca Parisul, cu o arhitectură impresionantă ca Praga și nici atât de dezvoltat precum este Amsterdamul. Dar, Chișinăul este orașul care te cucerește prin diversitate: diversitatea de oameni (moldoveni, ruși, ucraineni, chiar și indieni, chinezi sau americani), diversitatea de idei și culturi, diversitatea de stiluri, de arhitectură. Unii vor zâmbi pe sub mustață, dar nu există atât de multe orașe unde poți descoperi un mixt atât de bogat în arhitectură (nu unul tare reușit, pe alocuri): sovietic, persan, clasic, victorian, urbanism, vizionară (există case private cu o astfel de arhitectură), modernistă, romanică și etc. Avem clădiri construite în acest stil. Cât de straniu nu ar părea.

Aș schimba în Chișinău… oamenii. Mai exact – mentalitatea unor oameni. Am zis-o de multe ori. Dacă vom sta și doar vom critica, în continuu, despre cât de urât și murdar este Chișinăul, cum parchează unii șoferi, dar nu vom face lucruri concrete frumoase pentru oraș – nimic nu se va schimba. Orașul Chișinău are nevoie de oameni care, nu doar vorbesc, dar fac. Un lucru pe care l-am învățat din călătoriile mele – comunitatea schimbă lucrurile, nici Guvernul și nici autoritățile. Din păcate, moldovenii au fost cam leneși – dintotdeauna. Dovadă poate fi și discursul lui Ștefan cel Mare. Recomand să îl ascultați, de mai multe ori.

Locul preferat din Chișinău este… nu doar unul. Ador străzile cu o arhitectură veche și liniștite: 31 august 1989, București, Mihail Kogâlniceanu, Veronica Micle, Mihai Eminescu. Aceste străzi sunt superbe în orice anotimp al anului. Dar am un loc în care îmi plăcea să meditez sau să merg când mă simțeam mai prost, în special în perioada când eram studentă. Este vorba de un scaun din Parcul Ștefan cel Mare. De acolo poți admira vâlva din centrul orașului. Îmi plăcea să admir oamenii, chiar și pe timp de noapte.

Cristian Saulea – Specialistul în comunicare și PR

 

Iubesc Chișinăul pentru că aici trăiesc mulți oameni care îmi sunt dragi.

Aș schimba în Chișinău primarul și trotuarele (măcar).

Locul preferat din Chișinău diferă de anotimpuri, toamna în parcuri, vara și primăvara pe străzile din Chișinăul vechi, iarna – la balconul de acasă.

 

Anastasia Cucuruz – jurnalistă freelancer și specialistă în comunicare și PR

10957318_851830171553688_1915361745575467899_n

Iubesc Chișinăul pentru că… aici m-am născut. Nu cred că aș putea vreodată să trec pe lângă locurile de care mă leagă atâtea amintiri și să nu îmi tresară inima. E o senzație inconfundabilă.

Aș schimba în Chișinău… starea trotuarelor. Suntem mult prea egoiști când având o stare de sănătate bună încercăm să găsim scuze pentru trotuarele distruse, neadaptate persoanelor cu nevoi speciale. Am mers prin Chișinău, pe bulevardul central, împreună cu o persoană în scaun cu rotile și experiența aceasta m-a marcat. Acel jumătate de kilometru a fost ca un coșmar din care încă nu mă pot trezi. E extraordinar cât de greu le vine acestor persoane să urce și să coboare de pe bordurile înalte, să se deplaseze printre capacele de canalizare instabile, prin gropi, pe prundiș și glod. În aceeași situație sunt și persoanele în etate, părinții cu cărucioare ș.a. E ca și cum ai exclude aceste persoane, le-ai spune că nu îți pasă de ei, deci să se ajute singuri sau… să stea acasă.

Locul preferat din Chișinău este… acasă. Nicăieri nu-i mai bine decât acasă, alături de cei dragi. Un al doilea loc în care aș putea sta o veșnicie este parcul ce unește Calea Ieșilor cu Nicolae Costin. Are poienițe simpatice din care poți privi cerul și pierde noțiunea timpului.

Vitalie Guțu – realizator și prezentator TVR Moldova

 

Iubesc Chișinăul pentru că în fiecare zi arată altfel. Acest „altfel” mă surprinde cu frumusețea nucleului istoric al capitalei, pe de o parte, și de oamenii care încearcă să salveze Chișinăul de altădată, iar pe de altă parte insistența unora de a face din capitala europeană un oraș al kitsch-ului.

Aș schimba în Chișinău strategia de planificare și administrare.

Locul preferat din Chișinău este zona istorică unde se află casa-muzeu „Al. Pușkin” și Moara Roșie. Locul respectiv îmi trezește amintiri frumoase. Pe lângă încărcătura istorică aparte, ori de câte ori ajung aici simt gustul ciocolatei fierbinți și mângâierea celei care m-a făcut să descopăr Chișinăul în zori de zi și la miez de noapte.

#Simte Chișinăul altfel – este îndemnul meu pentru toți care trăiesc aici sau îl vizitează.

 

Autoare: Angelina Mașcauțan

Foto: Facebook, Maxim Chumash

Sursa: Everyday Journalism

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*