EVERYDAY STORIES INTERVIEWS SPECIAL

Academia New Media: Organizează un training în localitatea ta!

Cine deţine informaţia, deţine puterea. Tinerii de la Academia New Media au constatat necesitatea unui proiect destinat liceelor din spațiul rural și centrelor rationale ale ţării. La momentul actual aceştia ne propun o serie de traininguri despre Internet și mediul online. Natalia Curmei, coordonatorul proiectului Academia New Media, ne spune mai multe despre organizare, instruire şi scopurile proiectului.

Pentru început aş dori să ne spui ce reprezintă Academia New Media…

Academia New Media este un proiect marca MediaPoint, organizat cu suportul Transitions Online (Cehia), având o istorie natalia_profileveche sub numele de New Media în Liceul Tău, care reprezintă o serie de training-uri despre Internet și mediul online, dedicate tinerilor din Republica Moldova.
Proiectul a fost lansat cu un nou concept în data de 10 martie 2013, iar de prima serie de training-uri vor beneficia peste 200 de participanți din 10 localități ale țării.

Care sunt obiectivele acestui proiect?

Ne-am propus să învăţăm tinerii că resursele new media pot fi utilizate şi în alt mod decât o fac ei. Sunt tineri care se limitează la jocurile de calculator sau reţelele de socializare. Noi dorim ca ei să se implice în social media, să socializeze mai mult, să fie mai deschişi, să-şi facă un blog, o pagină web. Atunci când ştii să foloseşti informaţiile şi new media în favoarea ta, eşti cu un pas înainte, iar noi dorim ca tinerii să avanseze.

De ce crezi că tinerii din Moldova au nevoie de un astfel de proiect?

Chişinăul este locul pe care toţi se focusează, aici tinerii având mai multe posibilităţi şi respectiv posedând mai multe informaţii despre Internet şi mediul online. Noi nu ne limităm doar la acest oraş şi dorim ca tinerii din şcolile şi liceele ţării să cunoască avantajele instumentelor new media, să ştie a crea o pagină web, a o promova şi,  de ce nu, să facă bani cu ajutorul lor. În Moldova blog-urile sunt mai puţin comerciale, dar în viitorul apropiat şi această ramură se va dezvolta.

Cine poate participa la training-urile oraganizate de voi?

Persoanele care reprezintă o organizație (ex: consiliu local, instituție de învățământ, organizație de tineret) sau care au capacitatea de organizare, pot solicita o sesiune de training. Fiecare organizator îndeplineşte un formular şi îşi asumă responsabilitatea de a organiza întrunirea şi de a pune la dispoziţie toate materialele necesare pentru buna desfăşurare a training-ului.
Organizatorii trebuie să ne asigure o sală, aproximativ 10 calculatoare şi minimum 15 tineri care sunt motivaţi să cunoască lucruri noi.

5 (1)

Preconizaţi ca 10 localități ale țării să beneficieze de training-urile voastre. Sunt localităţile din stânga Nistrului?

Avem înregistrate şi organizaţii din regiunea transnistreană. Suntem interesaţi de a merge în cât mai multe localităţi şi regiuni ale ţării, astfel vom organiza sesiuni de training-uri şi pentru tinerii din localităţile transnistrene.

Ne bucurăm de receptivitatea oamenilor, de tinerii activi care sunt implicaţi în activismul civic, de profesorii care au organizat seminare similare sau instruiri în şcolile şi liceele lor, iar acum ne contactează şi solicită să desfăşurăm training-uri şi la ei.

Aveţi un anumit format al training-urilor, sau organizarea lor este deosebită de fiecare dată?

Am propus o listă de teme înrudite cu domeniul new media, iar organizatorii sunt în drept să selecteze temele. Trainerii stabilesc un anumit program şi fiecare în parte îşi prezintă subiectele, concomitent cu instruirea, adică partea teoretică. Se creează  un blog, o pagină web.
Unele dintre temele abordate la training-urile Academia New Media sunt: cum să creezi un blog sau un site în 5 minute şi cum le faci atractive, tactici în crearea conţinutului în mediul online, precum şi 10 cele mai bune proiecte sociale care pot fi utilizate de tinerii din RM.

6

De către cine sunt instruiţi tinerii?

Trainerii Academiei au instruit aproximativ 300 de tineri în decursul a doi ani pe teritoriul întregii țări. Aceștia au participat anterior la Cursuri Internaționale specializate în new media obţinând experiența necesară pentru a performa training-urile din cadrul Academiei New Media.

Vorbim despre Andrei Fornea, unul din cei mai influenți bloggeri din Republica Moldova şi co-fondatorul MediaPoint (primul ONG din domeniul new media din RM); Radu Lisița, coordonator al departamentului Soluții IT și Dezvoltare tehnică din cadrul MediaPoint şi Viorel Rodideal, co-fondatorul organizației MediaPoint, care în prezent activează ca web developer într-o companie internațională de IT.

Ştiu că pentru vară pregătiţi o surpriză. Despre ce este vorba?

În bază de concurs vor fi selectaţi cei mai activi participanți de la fiecare training. Aceştia vor fi reuniți în cadrul unui seminar numit Summer Camp. Pe parcursul a 3 zile, tinerii vor fi instruiţi din nou ca ulterior aceştia să creeze proiectele lor.

21

Cum vezi acest proiect de la faza incipientă până în prezent?

Am avut o mobilizare rapidă, iar munca în echipă este o adevărată satisfacţie. Iniţial, la acest proiect, lucrau 3 persoane, iar acum suntem 10. Devenim o forţă care va schimba conceptul despre Internet şi mediul online al multor tineri. Acest   proiect este unul de lungă durată, care presupune nu doar instruirea tinerilor, dar şi monitorizarea blog-urilor sau a paginilor web create de ei. Acesta este primul pas din acest an. Urmează noi proiecte, noi aplicări, căci tindem să ne dezvoltăm multilateral. Ne bucurăm de receptivitatea tinerilor şi vom acţiona prompt pentru a nu-i dezamăgi.

Autor: Victoria BORODIN

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.