Fashion Journalism JOURNALISM Journalism in Moldova

Oxana Greadcenco: Feminitatea se observă dincolo de haine

Oxana Greadcenco

Blugii, tricourile și uneori cămășile soțului ei sunt preponderent în șifonierul jurnalistei Oxana Greadcenco. Probabil este printre puținele femei care dau atât de mult importanță comodității, alegând un stil simplist. Oxana are mai multe explicații, pe care le vei afla din interviul de astăzi. Eu o știu de foarte mulți ani pe Oxana Greadcenco și am rămas atât de plăcut surprinsă pentru că a acceptat ca stilista proiectului ”Fashion Journalism”, Ylianna Danko să îi schimbe în totalitate stilul. Admirați-o și voi!

-Ce înseamnă stilul pentru tine?

-Un mod  individual de exprimare. Dacă e să ne referim la haine, putem observa de la o poștă femeile care au acest individualism sau care au simțul necesar pentru a potrivi hainele, culorile. Eu întorc capul de fiecare dată pe stradă când văd asemenea femei. Nu poate să nu-ți placă un om care arătă perfect, nimic în plus, nimic în minus.

Stilul, pentru mine, e sinonim și nu prea cu frumusețea. Dar dacă nu e sinonim, sigur stilul completează frumusețea unui om.

Oxana Greadcenco

Oxana Greadcenco

Te consideri o femeie stilată? 

Nu. La fel ca mulți alți oameni, nu am un simț estetic dezvoltat. Așa am fost dintotdeauna. Orice aș face și ar implica creativitatea iese un dezastru în mâinile mele. Dar nu mi-e rușine să recunosc asta pentru că sunt conștientă că celelalte calități pe care le am sunt cel puțin la fel de valoroase și, de multe ori, mai de folos.

Probabil, dacă aș vrea și aș depune un pic de efort, aș putea rezolva aceasta – aș putea cere părerea unui priceput sau aș putea să mă inspir din altă parte. Dar, problema mea e că nu consider aceasta o problemă :D. Mă simt foarte bine așa cum sunt și încerc să nu mă aventurez să combin haine de care nu sunt foarte sigură. Am mulți blugi, pantaloni scurți, tricouri și cămăși în garderoba mea, iar atunci când le combin, nu prea am cum să dau greș. La fel e și cu salopetele sau cele câteva rochii pe care le am. Atunci când am nevoie să fiu elegantă, fustele negre, de birou, și sacoul mă ajută.

Oxana Greadcenco

Tu ești adepta unui stil comod. Nu te-am prea văzut în pantofi. Cică feminitatea este vizibilă într-o rochie și o pereche de pantofi. Cum e la tine?

Sunt băiețoasă de când mă știu și îmi place ca oamenii să mă aprecieze nu pentru faptul cum arăt. De mică mi-a plăcut să fiu fată cool pe care băieții s-o dorească în gașca lor – să joace fotbal cu ei, să o invite la concerte rock sau la plimbări cu bicicleta sau le pescuit. Și de fiecare dată când am simțit nevoia să-mi exprim feminitatea prin haine mi-a plăcut reacția celor din jur datorită contrastului.

Pur și simplu eu urăsc să fiu tratată special pentru că sunt femeie. Îmi place să fiu feminină în intimitatea mea și doar când simt nevoia. Și mai cred că feminitatea se observă dincolo de haine.

Chiar și în relația cu iubitul meu îmi place să fiu, mai întâi de toate, camaradul lui. Se întâmplă des să port prin casă sau chiar în oraș hainele lui și se întâmplă și invers. Ador când el vede în mine cel mai bun prieten și că nu există în cuplul nostru activități pe care să le facă doar el sau eu, dar mergem peste tot împreună și facem totul împreună, ca o echipă. Și nu cred că asta mă face să mă simt mai puțin femeie pentru că întotdeauna am și vreau să-i ofer tandrețe și feminitate.

Oxana Greadcenco

 –Poți fi feminină și in adidasi?

Dacă sunt purtați cu o rochie sport sexi sau cu niște blugi foarte finuți, sigur. Dar, am zis și mai sus, feminitatea nu ține doar de haine.

De curând ai fost miseara…și nu una obișnuită,  ci în blugi. De ce ai ales o astfel de ceremonie și ai renunțat la rochia de mireasa?

Nu îmi plac multe aspecte din nunțile moldovenești și aveam două opțiuni: sau să organizăm un eveniment așa cum ne place nouă, sau să nu organizăm nimic. Nu a fost un eveniment planificat din timp, am luat decizia de a ne căsători cu 2 săptămâni înainte de ziua propriu zisă, așa că am apelat la a doua variantă.

De ce în blugi? Pentru că am vrut să optimizăm totul și să ne concentrăm eforturile și timpul în altă parte, iar la căsătorie am mers așa cum suntem zilnic – în blugi și tricou și adidași, mai ales că direct de la căsătorie am fugit direct la mare. Tricourile de la Mândra Chic le păstrăm acum în dulap pe umeraș, așa cum păstrează mirii costumul de mire și rochia de mireasă 😀

 Ambii suntem foarte practici și de fiecare dată alegem să economisim la maxim timpul pentru pregătiri sau alte activități, ca să ne rămână cât mai mult timp pentru noi doi. Poate vreodată voi regreta că n-am purtat rochie de mireasă, dar, cine știe, poate peste vroe 10 ani vom reînnoi jurămintele și atunci voi purta rochie albă și pantofi finuți 😉

Oxana Greadcenco

 –Iubești shoppingul? Cât de mult cheltui?

 –Urăsc shoppingul până încep să-l fac. Dar dacă mă apuc, ca orice femeie, pot petrece ore întregi.

Nu cheltui mult pentru am învățat să dau bani doar pe lucruri care cu adevărat merită banii respectivi. Niciodată nu voi da 1000 de lei pe o pereche de blugi în Chișinău, știind că aceștia costă maxim 500 peste hotare. În Chișinău pot cumpăra câte ceva de la outleturi, deși și acolo prețurile sunt nejustificate sau de la piețele de second hand, unde găsesc tot timpul haine de calitate înaltă, unele chiar noi.

Oxana Greadcenco

My London Shop

Ce părere ai despre femeile din Moldova care poarta zi de zi pantofi?

Dacă la haine mai fac compromisuri uneori, la încălțăminte câștigă doar comoditatea. Femeile în pantofi sunt frumoase și nu pot decât să le admir că reușesc să se simtă comod zilnic în ei.

Uneori însă ți se face milă pe stradă când vezi femei care abia se țin pe picioare și probabil în gândul lor înjură de doamne ferește pantofii pe care îi poartă. Un om care nu se simte bine și pe fața căruia i se citește clar deranjul nu poate fi un om frumos, oricât de sexy ar fi pantofii pe care îi poartă.

 –Ce găsim în geanta Oxanei?

-Laptopul meu mic pe care îl am tot timpul la mine, vreo cinci feluri de cabluri, căștile, actele, portmoneul, șervețele. Nici mai mult, nici mai puțin. Înainte se mai întâmpla să am oglinda la mine, dar acum aceasta e înlocuită perfect de ecranul telefonului 😀

Și, pentru că sunt cam dezordonată, toate astea încâlcite 🙂

Oxana Greadcenco

-Crezi ca o haina bine asortata poate schimba atitudinea celor din jur?

-Da, absolut. Dacă ești un om foarte ordonat și disciplinat vei avea tot timpul hainele perfect călcate și grijuliu asortate. Dacă nu ești așa, dar vrei ca oamenii să creadă asta despre tine – exact la fel.

Călătorești mult și probabil ai urmărit cum se îmbracă cei din afară.  Ce ai învățat de  la ei?  Dar ce greșeli crezi că fac femeile din Moldova?

-Călătoriile m-au făcut, în primul rând, să mă simt mai liberă și să scap odată și pentru totdeauna de ideea pe care mi-o puneam des: “trebuie să încep și eu să fiu mai elegantă, ca fetele din jur”.

Iar libertatea e un sentiment foarte fain pentru că plasez dorințele personale mai presus decât ale celor din jur. Uneori facem lucruri pe care nu le dorim doar pentru că credem că îi vom supăra pe cei din jur, dar, în realitate, dacă explicăm cum trebuie, oamenii de alături nici nu au motive să se supere. De exemplu, mie mi-a fost foarte greu să renunț la bijuteriile din aur primite de la părinții mei în adolescență. Mă simțeam neadecvat cu ele, dar nu doream să le las pentru că credeam că o să-mi supăr părinții. În urmă cu câțiva ani le-am explicat de ce nu mai doresc să le port și acum le păstrez într-o cutie acasă, la țară. Exact la fel cu organizarea nunții, nu am dorit să port rochie de mireasă și să chem toate rudele doar pentru că așa trebuie și pentru că oamenii din familie așteaptă asta de la mine. Dar, norocul meu e că am părinți înțelegători care niciodată, dar niciodată nu-mi impun ideile lor. Partea cea mai frumoasă e că, de cele mai multe ori, ideile mele coincid cu ale lor.

Femeile în vest au grijă, în primul rând de comoditatea lor, iar eleganța și feminitatea o lasă pentru ocaziile speciale. Până a începe să călătoresc mă îmbrăcam la fel ca acum, doar că aveam reproșuri față de mine. Acum însă nu mai am niciun reproș.

Oxana Gredcenco

Oxana Greadcenco

Spre final, cum a fost experiența în proiectul fashion journalism în parteneriat cu my london  shop?

A fost foarte obositor și interesant. Cel mai mult mi-a plăcut ținuta cu pantaloni, pulover și pantofi. Nu am mai îmbrăcat o rochie lungă de ani buni, de aceea a fost ciudat să mă văd într-o rochie până în pământ.

 Sper că nu le-am obosit prea tare pe Ylianna și Oxy, am încercat să fiu un model ascultător, deși a fost o premieră pentru mine.

 Mulțumesc My London Shop pentru ospitalitate, voi mai reveni acolo cu siguranță și recomand tuturor.

Oxana Greadcenco

Oxana Greadcennco

Partenerul proiectului: magazinul ”My London Shop”

Stilist: Ylianna Danko

Fotograf: Oxana Guțu

Autorul proiectului: Victoria Ungureanu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*