EVERYDAY STORIES SPECIAL Special

Polina Toderaș: ,,Un tânăr designer nu începe de la zero, dar începe de la minus”

14947686_1243116572393313_2079837248245180704_nLicențiată în drept, însă pasionată de fashion. Atât de pasionată încât a reușit recent să lanseze propria colecție de rochii. Mai mult decât atât, s-a afirmat și ca model pe podiumul Fashion Week din Iași și încearcă să îmbine cu succes aceste domenii.

-De unde vine pasiunea pentru design?

-De mic copil manifestam curiozitate pentru design. Și de ce ? Pentru că designul ,,era acolo unde m-am născut eu ”, adică m-am dezvoltat în acest mediu, am continuat ceea ce face și mama mea, regăsindu-mă în această meserie.Toate cunoștințele și abilitățile mele sunt datorate ei. Pot să zic că eram o păpușă pe care mama prefera să o îmbrace, să o facă frumoasă cu tot felul de haine croite și cusute de ea. Din ceea ce vedeam, am preluat o serie de abilități și deprinderi. Când mama și-a deschis atelierul ei, eu eram conectată la tot procesul de creație, începând cu transpunerea schițelor, calcule matematice, cu etape finale de probe făcute pe manechin.  Recent am făcut și un curs de proiectare și modelare a îmbrăcămintei prin programul AutoCAD  la Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii (CEADT)  – ZIPhouse.

-Anul acesta ai avut parte de un eveniment semnificativ- prezentarea primei  colecții de rochii ,,Glam Christmas”. Ce emoții ai retrăit în timpul evenimentului?

-Pe 24 decembrie am avut ocazia să prezint o mică colecție de rochii. Ca în ajun de sărbători, am denumit colecția ,,Glam Christmas” . Am avut niște emoții irepetabile. Îmi făceam griji însă pentru maniera modelelor de a transmite publicului conceptul vestimentar al fiecărei rochii. Pentru un designer este esențial ca prezentarea ținutelor să fie făcută în așa fel, încât să provoace dorința de a purta acea haină. Important e ca vestimentația să fie expusă corespunzător stilului și modelul să o completeze cu o atitudine frumoasă și un comportament simplist, dar încrezător.

design

design

19198519_1486963934675241_1987809963_n-Ce dificultăți  întâmpină un tânăr designer și de ce criterii trebuie să țină cont?

-Pot spune că ,,un tânăr designer nu începe de la zero, dar începe de la minus” , în ceea ce privește aspectul financiar. Evident, pentru un tânăr designer este foarte important să aibă o sumă de  bani ca să poată investi și iniția activitatea și desigur, ca să-și poată cumpăra materialele necesare pentru croire. Un tânăr designer trebuie să fie consecvent, atent, rabdător, să se familiarizeze cu  tot ceea ce înseamnă ,,design vestimentar” la nivel internațional. Trebuie să țină cont de ultimele tendințe din modă.

-În ținutele pe care le creezi prevalează un design specific cu aplicare de desene –siluete feminine. De unde vine această tendință originală ?

-Nu pot spune că în ținutele pe care le creez prevalează un design specific. Creez așa cum simt. Deseori, ideile vin ,,din senin,, se întipăresc în memorie și nu-mi rămâne nimic altceva decât să le realizez. Ținutele mele poartă cu sine feminitate, de aceea desenele de pe haine la fel o reprezintă pe ea-femeia : elegantă, diferită, specială.

-Prima ta experiență în modeling a fost în Italia. Cum ai ajuns acolo?

-Prima experiență în modeling a fost în vara anului 2014. Deși, am plecat în Italia la odihnă, am fost invitată să prezint ținute a mai multor branduri. Am defilat în costume de baie de la Cucò Costumi,  am prezentat accesorii și ochelarii de la Ottica Binetti . A fost o experiență de neuitat.

-Vorbește-ne despre colaborările cu România.

-În 2015-2016 am făcut cunoștință cu asociația culturală Kasta Morrely din România, am trecut castingul și peste o perioada de timp, am fost invitată la festivalul internațional de modă Kasta Morrely Fashion Week . Un festival spectaculos, cu prezentări de colecții ale designerilor internaționali cu renume, inclusiv și a celor din România. În continuare la fel o să mențin relații de colaborare cu ei.

13432292_1120133358024969_6290541246377410700_n 13442304_1118921484812823_7057094226536196234_n 19206506_1486981961340105_2096524446_n

-Totuși ce îți este mai aproape de suflet modelingul, designul, sau poate dreptul?

design-Cumva toate aceste domenii se completează cu persoana mea. Nu le-aș putea separa, pentru că e o diversitate în care mă regăsesc și mă simt împlinită. Designul este un talent moștenit genetic, el va rămâne pasiunea mea principală,  modelingul este un hobby, care îmi oferă oportunități minunate de a participa la concursuri și proiecte, iar facultatea este o alegere, care mă face să evoluez și în domeniul dreptului. Îmi place tot ceea ce fac.

-Cum te automotivezi pentru a reuși în toate?

-Eu încerc de fiecare dată să mă focusez pe rezultat. Văd rezultat, primesc satisfacție. Satisfacția e și ea sursă motivațională, pentru că mă face să continuu și să obțin noi satisfacții.

-Ce viitor are, în viziunea ta, industria fashion din Moldova ?

-În viziune mea industria fashion din Moldova se află la etapa inițială. Acum câțiva ani a început  să se extindă. Au început să se organizeze evenimente fashion. Da, și apariția tot mai numeroasă a designerilor vestimentari este factorul primordial ce ne face mai vizibili în lume. Se fac mici progrese și cred că în continuare va fi mai bine.

Cum îți vezi viitorul?

-Nu știu cum voi fi în viitor, dar sunt convinsă că atunci când depui eforturi și multă străduință, visele pot deveni realitate.

design

Reporteră: Cristina Anghel

Sursa: Everyday Journalism

Foto: din arhiva personală

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*