JOURNALISM Journalism in Moldova SPECIAL Special

Prezentatoarea Tatiana Pașcovschi despre morala din domeniu

Tatiana Pascovschi

Tatiana Pașcovschi poate fi considerată o „doamnă de fier” a jurnalismului autohton și asta nu pentru că prezintă o emisiune cu același titlu, ci pentru că știe mereu să scoată în evidență problemele Republicii Moldova și să le pună în dezbatere. Ceea ce face, face în mod special doar pentru cetățenii Republicii Moldova, iar după zeci de emisiuni și dezbateri organizate și prezentate, Tatiana poate vorbi cu ușurință care este morala jurnalismului pe care a însușit-o.

Despre prima sa emisiune

„Nu mai știu dacă țin minte primele emoții, pentru că eu am emoții de fiecare dată când sunt în platoul de filmare. Uneori am mai multe emoții, alte ori mai puține. Probabil acest răspuns e un clișeu, pentru că asta spun mulți dintre cei care ies în fața camerelor de filmare sau în fața publicului. Dar este adevărat, emoțiile nu dispar în timp, doar înveți să le controlezi și să le canalizezi productiv. În schimb, țin minte cine a fost invitatul primei mele emisiuni – Valeriu Lazăr, pe atunci ministrul Economiei. A fost o provocare să discutăm despre economia Republicii Moldova. Au trecut atâția ani că nu-mi mai aduc aminte dacă a fost bună emisiunea sau nu, dar cert este că am continuat să discut teme legate de economie, finanțe și impactul lor asupra cetățeanului. Pot spune că sunt subiectele mele preferate”.

Momentele dificile în jurnalism

„Cel mai dificil este să știi să te organizezi. Cred că e dificil nu doar pentru un începător, dar pentru toți. E foarte importantă planificarea și documentarea până a merge la o filmare sau până a ieși în platou. Dacă nu ai reușit să faci astea două puncte – să planifici și să te documentezi – sarcina pusă devine mult mai grea, uneori cu probabilitatea foarte mare ca rezultatul final să nu te mulțumească. Și mai e o regulă foarte importantă de care trebuie să ținem minte:  cea mai bună improvizare este una bine planificată”.

Momentele hazlii în timpul emisiunilor

„Am avut momente hazlii. Cel mai des se întâmplă că pătrund insecte în platou și zboară pe lângă invitați. Momente jenante n-am avut, dar stresante au fost îndeajuns”.

Jurnaliști exemplu

„ Admir… Nu știu dacă pot să răspund că admir, dar cu siguranță respect câțiva jurnaliști de la noi. Îmi place felul de-a fi al lui Mircea Surdu. E același și în fața camerelor de filmat, și în afara lor. Pe Anatol Golea îl urmăresc pentru comentariul și analiza lui și nu doar la televizor, dar și pe pagina sa de Facebook. Îmi place de Vitalie Dogaru, de Ludmila Munteanu și Rita Ursalovschi, pentru că în ultimii doi ani am comunicat mai mult cu ei și am „furat” meserie”.

Nivelul jurnalismului autohton

„E în tranziție, la fel ca țara. De 25 de ani tot încearcă să devină un jurnalism liber pe o piață liberă”.

Lecția învățată

„Dacă e să vorbim despre lecții de jurnalism, atunci cred că ar trebui să deschidem și să citim codul deontologic al jurnalistului. O lecție pe care am învățat-o eu în acești ani – n-are importanță unde lucrezi, are importanță să rămâi om și să-ți păstrezi verticalitatea. Există niște linii roșii pe care fiecare persoană ar trebui să și le deseneze și să încerce să nu treacă peste ele. Și pot să spun, la final: chiar dacă nu există oameni de neînlocuit, mai ales în această breaslă atât de atractivă, care i-a tentat pe mulți de-a lungul anilor, totuși nu uitați, omul e cel care sfințește locul”.

Autoare: Sabina Hirianov

Sursa foto: everydayjournalism.md

Sursa : everydayjournalism.md

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*