INTERVIEWS JOURNALISM SPECIAL Special

Prezentatorul Serghei Abalin: ,,Nu eu am ales profesia, ci ea m-a ales pe mine”

Serghei Abalin

Prezentatorul Serghei Abalin apare pe ecranele televizoarelor de aproape zece ani și poate spune că acesta îi este destinul. În emisiunea matinală „Утро на СТС”, el descoperă oameni, abordând diverse teme și subiecte. În cele ce urmează aflați cum e să comunici cu mii de oameni despărțit doar de un ecran, cum evoluezi atunci când ai obținut ceea ce ți-ai propus și cât de mult influențează aspectul fizic în lumea televiziunii.

–Ai ajuns la televiziune dintr-o simplă întâmplare, după cum ai menționat în alte interviuri. Povestește-ne cum a fost această primă experiență?

– Dacă e să vorbim despre prima zi de muncă la televiziune, atunci acesta a fost de parcă am nimerit într-o altă țară, unde totul era nou pentru mine. Plus la aceasta, era primul meu job și înțelegeam că mi se oferă o șansă enormă de a arăta de ce sunt capabil. Mai mult, înțelegeam că este o împlinire a dorinței mele, pentru că din adolescență televiziunea mi s-a părut interesantă și dacă e să mă uit în trecut, observ că aveam calitățile unui prezentator – la școală evoluam pe scenă la diferite evenimente, înscenam cu prietenii diferite show-uri în timp ce ne jucam. Acum văd că totul trebuia să se întâmple anume așa și pot spune că nu eu am ales profesia, ci ea m-a ales pe mine. Ajungând în aceste condiții, mi-am dat seama că aceasta este ceea ce eu îmi doream, iar soarta, D-zeu mi-au oferit șansa, mie rămânându-mi doar să-mi justific așteptările, pentru că într-adevăr mi-a plăcut tot – atmosfera, oamenii, ritmul acestui job.

Serghei Abalin

– Nu oricine ar putea vorbi în fața camerei și mai ales în fața unui număr mare de telespectatori. Tu cum îți învingi emoțiile?

– Oamenii care lucrează o perioadă îndelungată în televiziune, aflându-se foarte des în studio, anume în fața camerei, având în preajmă câțiva operatori și știind că are glasul regizorului în casca din ureche – știu că aceasta nu e atât de greu. Acum, mi-ar fi mult mai strașnic să ies pe un stadion, în fața unui auditoriu de 100.000 de oameni și să spun: ,,Bună ziua!”, pentru că e absolut diferit să fac aceasta în fața camerei, pentru același număr de oameni. Ecranul este o protecție și astfel eu am grijă să-mi fac munca, știind exact ce trebuie și cum trebuie să fac.

– La ce te gândești de fiecare dată când îți îndrepți privirea spre obiectivul camerei și începi emisiunea?

– Pot spune că eu mă detașez de toată lumea și în aceste momente mă gândesc mai mult la aspectele tehnice – timpul pentru emisiune și coordonarea lui, urmarea unui plan etc. Sigur, nu în ultimul rând ca prezentator, începându-mi emisiunea trebuie să fiu încrezut în vestimentație, coafură, mimică, poziție, gesturi – toate acestea fiind prelucrate de-a lungul timpului și pentru mine personal, ele sunt ideale și mă fac să mă simt confortabil.

Serghei Abalin – Probabil fiecare telespectator este curios să afle ce se întâmplă până la emisiune. Cum decurge de obicei o pregătire pentru o emisiune în direct?

– De obicei, eu mă ocup de fiecare emisiune – îmi place să fie jurnalist de la A la Z. Desigur, sunt recomandări din partea colegilor din echipă, cu care discutăm și convenim pentru anumite programări, discuții și subiecte. Odată ce este ales subiectul, urmează să caut omul care ar putea vorbi la tema respectivă și să îl contactez. Apoi, încep să caut informații suplimentare despre persoană, formulez întrebări. În discuțiile din emisiunile noastre, întotdeauna caut partea pozitivă și cea inteligentă a intervievatului, astfel încât oaspetele să se simtă comod și liber.

– Care element influențează asupra succesului unei emisiuni?

– Televiziunea este o joc de grup – aici e bine să ții cont de părerile colegilor, dar trebuie să le analizezi și doar după aceasta să încerci să le aplici asupra emisiunii tale. Eu am avut norocul să întâlnesc oameni sinceri, atât în viață, cât și în televiziune, de ceea sfaturile sincere sunt un element important. Banal, dar în televiziune trebuie să arăți bine, trebuie să ai o dispoziție bună și să fii sincer. Desigur, emisiunea are succes atunci când în platou ai oameni ,,ușori”, oameni cu care ești pe aceeași undă. Nu în ultimul rând, succesul unei emisiuni constă în lucrul bine făcut de fiecare om din colectiv – atunci ai un produs bine filmat, montat, etc.

– Ce faci atunci când se întâmplă să faci o gafă în emisie directă?

– În asemenea situații cel mai bine e să transformi totul într-o glumă, dar în același timp să fii sincer cu telespectatorul. El nu e un nepriceput și trebuie respectat, de aceea să minți în asemenea cazuri nu e bine – ideal ar fi în aceste momente să improvizezi sau pur și simplu să zâmbești la cameră de filmat. Sunt situații diferite, am avut una când s-a stins lumina peste tot în emisie direct, bine că regizorul a spus că ieșim la meteo și toți am tăcut.

– Care a fost cea mai memorabilă situație dintr-o emisiune?

– Cu vreo 7 ani în urma, la un interviu cu Constantin Moscovici, sărbătoream ziua lui de naștere în emisie directă, când a căzut o vază cu flori. Eu am observat cum vasul se clătina și în acele momente mă gândeam doar să nu se spargă. Nu s-a spart, însă căderea a produs un zgomot enorm. Și da, în această situație la fel am încercat să improvizăm – am menționat că aceasta a fost datorită energiei puternice a maestrului de la noi din studio, care răstoarnă vase.

Serghei Abalin

– Emisiunile sunt coordonate de obicei de doi prezentatori. Cum colaborați în emisie directă?

– E ușor. Evident, să conduci emisiunea în doi este mai interesant, mai simplu și primești mai multă satisfacție de la munca depusă. Eu lucrez cu Anna Danilcenco, o persoană pe care o respect și o simpatizez ca om, fiecare dintre noi având anumite viziuni care coincid sau în unele situații se opun, și astfel apare acest interes de a colabora, de a intervieva, pentru că orice afirmație poate fi abordată din două perspective. Plus la toate, o emisiune cu doi prezentatori se privește mai bine.

– Care sunt calitățile pe care ar trebui să le aibă un jurnalist de televiziune? De ce?

– Cred că pe primul loc voi pune, totuși, inteligența. Un prezentator poate să nu cunoască ceva, dar el trebuie să-și dea interesul, trebuie să fie curios, trebuie să studieze. Pe al doilea loc voi pune înfățișarea – televiziunea este imagine, iar prezentatorul face parte din ea. Cu toate acestea, nu fiecare om frumos poate fi prezentator, pentru că camera de filmat nu îi iubește pe toți. În televiziune există sintagma ,,camera nu te iubește”, nu fiecare apărând în fața ei poate transmite spectatorului anumite emoții, iar aceasta este foarte important. Și desigur, nu în ultimul rând, prezentatorul trebuie să fie muncitor, nu doar pentru oamenii din jur, ci și față de sine – să muncească asupra sa și să evolueze.

– Totuși, astăzi prezentatori pot deveni oameni din orice domeniu, cum ar fi actoria. Tu ce părere ai?

– Am o poziție destul de fixă aici – profesia de prezentator nu e un rol pe care-l poți juca. Desigur, un actor poate fi și un bun prezentator, dar sunt cazuri când un singur om nu poate stabili marginea dintre actorie și jurnalism, și atunci această duce la prezentări fără succes.

Serghei Abalin

– Doar după un search pe internet, am descoperit că numele Serghei Abalin se asociază cu muzică, modelling și sport. Cum reușești să acorzi timp pentru fiecare dintre activități?

– Reușesc pentru că așa m-au învățat părinții încă de mic. Am avut o copilărie încărcată cu fel de fel de activități – muzică, pictură, dans, engleză, carate. Adică, din copilărie am fost învățat să reușesc multe, însă cu toate acestea am avut timp și pentru unele conflicte cu părinții, prin clasele a X-a – a XI-a.

– Practici această profesie de ani buni, ce a reușit să te învețe?

– M-a învățat să observ și să înțeleg lingușeala. Da, este plăcut când auzi laude în adresa ta, dar și criticile sunt uneori benefice. Cel mai des, o apreciere sinceră ți-o poate da 2-3 oameni din 100 sau chiar 1000, de aceea este foarte important să înțelegi la timp cine îți vrea într-adevăr binele și cine îți este prietenul care îți dorește succese sincere și realizare în carieră.

– Cine sunt idolii tăi de pe ecranele televizoarelor din toată lumea? Cum au reușit ei să te inspire?

– Este un prezentator a cărui manieră de prezentare îmi este aproape și la nivelul căruia înțeleg că trebuie să ajung – Vladimir Pozner. Dacă e să ne vorbim despre modelul de prezentare a emisiunilor, atunci cel francez îmi este pe plac. Eu nu cunosc limba franceză, poate cu timpul voi încerca să o învăț, dar îmi place tehnica lor de realizare a unei emisiuni.

– Ai cumva o regulă în viață după care te conduci?

– Am o regulă – să merg pe același drum o anumită perioadă, după care să-mi schimb traseul. Aceasta este încă din copilărie, când mergeam la școală, apoi în adolescență la diferite activități, iar acum la serviciu. Este ceva în asta – când schimbi itinerarul, simți ceva nou, un necunoscut pe care vrei să-l descoperi. Dacă față de alte aspecte ale vieții sunt foarte precis și corect, atunci să schimb drumul îmi permit.

Autoare: Axenia Samocrainaia 

Foto: Victoria Tihonova

Sursa: Everyday Journalism

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*