Primul site dedicat cinefililor și cineaștilor din Moldova. Te poți implica și tu! Detalii

Un grup de cineaști din Republica Moldova anunță că își doresc să lanseze prima platformă online dedicată filmului din Republica Moldova – CINEHUB. Site-ul va promova produsele cinematrografice autohtone și va deveni o pistă de lansare pentru tinerii pasionați de film. De asemenea, platforma va putea atrage investiții și cineaști din afara țării, generând colaborări și o evoluție a cinematografiei din Moldova.

dumitru marian

Dumitru Marian, fondatorul ALT Film

„Orice industrie în fază incipientă (și cinematografia moldovenească de azi este la un nou început) se bazează pe solidarizarea oamenilor care vor să practice acea meserie. Asta contează pentru crearea de politici, pentru schimb de experiență, pentru analiza reciprocă a lucrărilor, pentru educație peer-to-peer, etc. Prima dată am avut ideea asta prin 2009, cam în aceeași perioadă când am început să scriem Legea cinematografiei. Anul acesta, după ce s-a instituționalizat, cumva, cinematografia, am decis să revenim”, spune Dumitru Marian, unul dintre inițiatorii proiectului.

”Peste hotarele țării există multe platforme, axate pe diferite segmente, gen cinema online, crearea echipelor, listarea festivalurilor, surse de finanțare, educație, etc. Și toate sunt, cumva, universale, cu accent pe conținut, mai puțin pe oameni. Noi considerăm că trebuie în primul rând să dezvoltăm oamenii (de aici începe orice domeniu) și vrem să facem o platformă focusată, cu toate aceste elemente, ajustate la necesitățile unor oameni concreți – cineaștii moldoveni”, adaugă Dumitru Marian.

În ce mod va dezvolta cinematografia din Moldova? În primul rând e un spațiu comun de lucru, unde cineaștii pot colabora, este și un spațiu de comunicare, unde vom dezvolta politici pentru domeniu, va fi o voce comună pe care o poate asculta Guvernul, va fi un spațiu cu multe filme, accesibile pentru public, va fi o fereastră de acces pentru străinii care vor să filmeze în Moldova, festivalurile care caută filme din Moldova. Toate aceste elemente sunt niște caracteristici ale unei comunități, iar comunitățile tind spre evoluție. Va atrage asta investiții? Sigur. Prin profesionalizarea oamenilor și prezentarea foarte clară a capacităților, vom reuși să atragem parteneri străini”, povestește fondatorul ALT Film, Dumitru Marian.

cinehub

„În primul rând trebuie să definim un aspect important: CINEHUB are două componente – PUBLIC și INDUSTRIE. Pentru public, fără niciun fel de login, vor fi multe filme, profilurile cineaștilor cu tot cu filmografie, companiile din domeniul cinematografic, interviuri, informații despre actori, regizori, calendar al evenimentelor cinematografice, proiecte în desfășurare, premii internaționale, etc. Pentru Industrie, în bază de login, sunt niște instrumente de lucru, de exemplu crearea unei echipe pentru un proiect, căutarea de echipamente, club de discuții (politici, necesități, etc.), consultanță pe scenarii, consultanță pe logistica producției, seminare online/offline, servicii adiționale (catering, transport, utilaje speciale, etc.). Platforma va fi tradusă în engleză, astfel încât ea să reprezinte o carte de vizită, o fereastră de acces pentru străinii care vor să afle ceva sau vor să colaboreze.

Cât ține de selectarea membrilor, nu studiile stau la baza creării comunității, ci mai degrabă activitatea. Eu, personal, sunt inginer de meserie, dar am învățat meserie din mers, am fost la workshop-uri, am comunicat cu oameni deștepți, am experimentat, am greșit, am îmbunătățit. Dacă vrei, totuși, sa intri în comunitate, te poți inscrie cu un Trial account, dar ești obligat să te alipești vreunui proiect în primele doua luni și să primesti recomandări de la cineva din comunitate. Ne axam pe oameni care chiar fac ceva. E un fel de Uniunea Cineaștilor pe online”, încheie Dumitru Marian.

Inițiatorii și-au pus scopul sa lanseze proiectul până la sfârșitul anului, doar că mai au nevoie de finanțări. Puteți susține acest proiect donând pe site-ul guvern24.md – CLICK AICI.

Sursa: Everyday Journalism