EVERYDAY STORIES INTERVIEWS SPECIAL

Radu Dintiu – Cel mai bun Football Freestyler din Moldova

Freestyle Football este un sport relativ nou și încă în ascensiune în Republica Moldova, iar Radu Dintiu este unul din fondatorii acestui sport la noi și desigur unul dintre cei mai buni, el fiind campion al Moldovei (2011). Despre cum reușește să manevreze mingea încălcând legile gravitației aflați în interviul ce urmează.

-Când și cum ai descoperit această pasiune?

-Până la Freestyle, am practicat fotbalul de stradă în copilărie, posibil că asta și ma ajutat să am un stil așa de bun. Am început să practic acest sport de trei ani încoace, îndată ce am aflat de al doilea campionat național de Freestyle Football, în urma caruia am și ajuns campion al Moldovei.

Antrenamentele pentru campionat erau zilnice, eu în acele timpuri cunoscând freestyleri chișinăuieni cum ar fi Sergiu Coțofan și Repeșco Constantin. Alături de ei mi-am căpătat experința formând o echipă din cei mai buni freestyleri din Moldova. Pasiunea pentru freestyle crește de la an la an, deoarce o bună motivație sunt campionatele din ce în ce mai multe, și cu premii din ce în ce mai mari.

Radu Dintiu

-Cât timp a durat ca să înveți mai multe despre acest tip de sport?

-Acest tip de sport nu reprezintă o școală aparte. Pentru a învăța mișcările e nevoie de răbdare și multe ore de antrenamente zilnice. Personal am învățat trucurile de pe net, petrecând cîte 2-3 ore pe zi la un antrenament în stradă. Acum ajuns la un nivel mult mai ridicat, orice mișcare se dă cu ușurință, asta făcând deja parte din rutina mea zilnică. Cu timpul Freestyle Football a devenit mai mult decât un hobby.

Radu Dintiu

-De ce crezi că un așa fel de sport nu este dezvoltat în Republica Moldova? Cum îi putem îmbolnăvi pe tineri ca să practice acest sport?

-Freestyle-ul nu este dezvoltat la noi deoarece nu există o motivație destul de mare. Tinerii  de azi ar prefera să țină în mâini o sticlă de bere sau o țigară, decât o minge. Mulți începători cedează de la primele antrenamente deoarce în acest sport e nevoie de perseverență și devotament total în tot ceea ce faci. La prima vedere mișcările cu mingea pot părea ușoare, însă aceasta dă multă bătaie de cap, performarea stilui personal de a jongla mingea, și mulți nervi pierduți, antrenând zile întregi o singură mișcare.

Cred că-i putem motiva pe tineri doar prin premiile la concursurile de freestyle ( ce ar trebui organizate mai des în Moldova), ce reprezintă experiențe peste hotarele țării și premii din ce în ce mai mari.

-De ce le-ai recomanda tinerilor să practice așa sport?

-Când practici acest sport pentru o perioadă mai lungă de timp începi să te cunoști mai bine pe tine-însuți. Când te cunoști mai bine, începi să te auto-exprimi mai bine în tot ceea ce faci. Prin jonglarea îndelungată a mingii se șlefuiește caracterul, răbdarea.

Uneori mă întreb pe mine însumi “Ce primesc de la faptul că ies afară să jonglez mingea?”. Răspunsul este acea senzație de nedescris, de succes, de satisfacție după executarea unui truc la care ai eșuat de atâtea ori. Cred că orice tânăr ar înțelege despre ce este vorba doar după ce ar încerca acest sport.

Radu Dintiu 

-Nu este unul periculos? 

-Fracturile sunt invitabile. Consider că orice sport ce impune mișcare are consecințe. Deseori se întâmplă să fii cu ambele picioare în aer la executarea trucului și dupa inerție la cădere se întâmplă să calci pe minge. Este un lucru foarte dureros în urma “contactului” cu asfaltul. De când practic freestyle-ul m-am “lepădat” de un telefon, o pereche de ochelari, multe perechi de ghete și câteva mingi.

-Tu te numești Freestyler. Cum caractezezi tu această ocupație? 

-Ocupația presupune o întrunire cu “colegii de breaslă“ într-un loc public, cu ceva muzică sportivă. În așa mod facem două lucruri odată : 1. Show 2. Battle între freestyleri, în urma căruia se decide cel mai bun freestyler ce a făcut cea mai interesantă mișcare. În momentul când oamenii își țintesc privirea asupra ta, înțelegi că ești deosebit.

Radu Dintiu

– Ce premii ai luat până acum?

-Am participat la al doilea campionat național de freestyle football 2011,  în urma căruia am devenit campion al Moldovei. Deasemenea am participat la campionatul național desfășurat recent “Red Bull Street Style 2012” în urma căruia din păcate nu am reușit să mă calific la campionatul mondial desfășurat în Italia.

Pe lângă asta sunt co-fondator al asociației “Freestyle Football Moldova” alături de Sergiu Coțofan, Repeșco Constantin și Andrei Ciricenko. Pot să afirm cu siguranță că noi 4 suntem cei ce am fondat acest sport în Moldova. Am fost invitați la numeroase posturi de televiziune și instituții mass-media și am fost filmați în numeroase clipuri comerciale, am participat la diverse evenimente sportive și credem că asta este cel mai important pentru noi.

Radu Dintiu

-Ai vreun Freestyler pe care îl admiri și îți este ca și model?

-Da, este Sven Fielitz, un freestyler din Luxemburg (top 16 în lume). Cred că i-am plagiat nu doar stilul de a jongla mingea, ci și comportamentul, chiar și stilul de haine.

-Până unde vrei să ajungi cu această pasiune?

-Din păcate, această pasiune nu are viitor. Cât de tare nu aș dori să continui această carieră, ea se termină în momentul cîâd studiile și serviciul devin principala ocupație. Deja acum încep să-mi dau seama că acest sport se mută pe locul doi. Pe viitor îmi doresc să fiu student la Facultate de Jurnalism.

Radu Dintiu

-Ce hobby-uri mai ai pe lângă Freestyle?

-Pe lângă Freestyle Football am o mulține de hobby-uri. Desenul, chitara, pianul, dansurile, fotografiile, propriu-zis tot ce atinge partea creativă. La moment sunt pasionat de jurnalism. Eu cred că hobby-urile mele implică practic tot ce are o idee, un gând sau un vis, eu încercând să le transform pe acestea  într-o realitate.

-Cum ți-a influențat asta viața?

-Cele mai frumoase amintiri din viață își au începutul de când sunt pasionat de freestyle. Este momentul când am întâlnit oameni care mi-au schimbat viața. Îmi dau seama de faptul că asemenea lucruri vor deveni peste o perioadă un exemplu pentru copiii mei. Consider că atâta timp cât nu stăm pe loc vom ajunge cineva. Tot ce  se face se face spre bine.

Autor: Victoria UNGUREANU

EVERYDAY JOURNALISM.COM

 

Comments are closed.