INTERVIEWS Journalism in Romania SPECIAL Special

Raluca Moianu- E minunat să faci proiecte în care crezi și să nu-ți dai seama când au trecut 10 -15 ani…

022Raluca Moianu nu are nevoie de prezentări, numele ei se identifică cu emisiunea Iartă-mă, dar și Perechea potrivită, Găsește-mi familia. Și-a împărțit mereu viața între radio, televiziune, PR, life coaching, dar radioul a rămas marea ei dragoste. Susține că este o norocoasă pentru că a făcut mereu ce-i place. Deși, este jurnalista cu diplomă de fizician-chimist, a făcut performanță în TV și radio, s-a îndrăgostit iremediabil de microfonul de la radio, care în anul 1999 i-a adus trofeul “Microfonul de aur”, pentru cea mai bună voce feminină de radio.  Astăzi, o găsim tot la radio, pentru că acesta i-a devenit o a doua familie, acolo unde reușește să creeze imagini din cuvinte și să transmită emoții.

– De la Facultatea de Chimie până la radio e o cale lungă, dar nu imposibilă, crezi că ai făcut alegerea potrivită? Dacă astăzi Raluca Moianu nu era la radio, unde era?

– Am ales mereu să fac ceea ce îmi place. Nu m-au obligat părinții să-mi iau o diplomă de fizician-chimist și să studiez cinci ani științe exacte. Și acum cred că matematica, fizica și chimia fac bine la minte. Eram în facultate când m-am apucat de radio, iar după ce mi-am terminat studiile, am ales să rămân în media pentru că m-am îndrăgostit de microfonul de la radio. Dacă nu ar fi fost povestea asta cu radioul aș fi rămas asistentă în facultate și aș fi urmat o carieră didactică.

– Când spunem Raluca Moianu, gândul ne duce inevitabil la emisiunea Iartă-mă, deși susții că radioul este marea ta dragoste, tu unde te-ai simțit cel mai bine?

– Încerc să-mi aleg proiectele în așa fel încât să fiu convinsă că mi se potrivesc, că lucrez cu profesioniști și că-mi place mediul. Mă simt bine în fața microfonului, în fața camerei, dar și în fața unui public format din studenți, care vor să învețe meseria mea.

– Emisiunea Iartă-mă se bucura de o audiență foarte mare la fel ca și emisiunea Surprize-surprize prezentată de Andreea Marin, era o concurență și între voi? Care era relația dintre tine și fosta zână a surprizelor?

– Iartă-mă se difuza luni, iar surprizele erau sâmbăta, așa că nu se punea problema concurenței directe. Singurul lucru pe care-l disputam uneori era minutul de aur(vârful de audiență al săptămânii). La vremea aceea, dacă nu era vreun meci al naționalei, minutul de aur îl făcea tot o emisiune a lui Valeriu Lazarov, așa că lucrurile rămâneau cumva  în “familie”.

Eu și Andreea am fost colege, ne-am sprijinit una pe cealaltă atunci când s-a pus problema asta în emisiunile noastre, dar atât. Nu am avut niciodată nimic de împărțit.

304

– După Iartă-mă au urmat emisiunile: Perechea Potrivită și Găsește-mi familia, care a fost totuși emisiunea ta de suflet?

– E greu de spus.Toate emisiunile fac parte din cariera mea și poartă o parte din sufletul meu în ele. Și te asigur că se întâmplă asta și cu emisiunile de la radio.

– Te-ai gândit vreodată să prezinți un talk-show politic? Sau este un domeniu în care nu te regăsești?

– Nu m-am gândit la așa ceva niciodată. Sigur nu e pentru mine.

– Ți-ai dori să te reîntorci în TV? În ce format te-ai simți cel mai bine?

– Mă voi întoarce pe ecran la un moment dat. Important e ca proiectul să mi se potrivească.

– Te-ai născut la București, dar ai crescut în America de Sud, ai făcut facultatea la București, te-a pândit vreodată gândul să emigrezi peste ocean, acolo unde ai crescut?

– M-aș duce doar în vizită la Bogota. Să revăd locurile copilăriei și să ma întâlnesc cu foști colegi de la liceul francez.

– Tot mai mulți jurnaliști, oameni de radio, abandonează terenul, se simt dezamăgiți, nu își mai găsesc locul într-un domeniu care părea odinioară tot ce își doresc să facă? De ce se întâmplă asta? Nu se mai fac produse de calitate acum în TV sau se face ceea ce se vinde?

– Eu cred că fiecare are dreptul să aleagă și să facă o schimbare, atunci când nu se mai simte bine într-un loc.

– În familia Ralucăi Moianu ce emisiuni se privesc?

– Ne uităm cu bucurie la Vocea României și la Chefi la cuțite.

398429_328040597227551_157400887_n– Tu știi să asculți și e foarte important un jurnalist să știe să asculte, tu știi cum să intri sub pielea intervievatului, tu ai reușit de fiecare dată să storci o lacrimă de la intervievații tăi, crezi că anume atuul ăsta te-a făcut deosebită de ceilalți?

– Maestrul Lazarov spunea că m-a ales pentru Iartă-mă fiindcă vorbesc bine ca urmare a experienței căpătate în radio și că inspir încredere. El m-a învățat să ascult.

– Pe lângă activitatea de la radio, mai ești și trainer la Școala de televiziune Tudor Vornicu de la București, mai faci și life coaching, de ce life coaching? Crezi că avem nevoie astăzi de un consilier de dezvoltare personală? Cine este un life coach, de fapt? 

– M-am înscris la cursuri, pentru a învăța despre consiliere în dezvoltarea personală și la Academia de coaching, pentru că am vrut să-mi ajut studenții mai mult decât o puteam face în calitate de trainer. Din feed-back-ul primit se pare că sunt un coach priceput. Coach-ul este omul care te ajută să găsești soluțiile problemelor tale, și te determină să-ți construiești un plan de acțiune pentru a-ți realiza dorințele. Nu-ți dă sfaturi. Te sprijină să găsești soluțiile.

– Cum sunt tinerii astăzi, noua generație din radio și TV?

– Tinerii de azi sunt  mai dezghețați și știu ce vor, ce li se potrivește. Îmi place faptul că vor joburi flexibile, timp liber, să fie lăsați să fie creative, și vor să fie răsplătiți pentru ceea ce fac.

– Cum trebuie să fie o voce de radio, ca să fie plăcută la auz?

– Vocile frumoase de radio sunt greu de găsit pentru că e nevoie nu doar de un timbru frumos și de o voce caldă sau puternică, ci de talent, de o voce care să fie capabilă sa creeze imagini din cuvinte și să transmită emoții…

– Cât de important e să faci în viață ceea ce-ți place?

– Este extraordinar să faci ceea ce iți place. Să-ți găsești chemarea, să nu simți povara orelor de lucru și să zboare timpul când muncești…E minunat să faci proiecte în care crezi și să nu-ți dai seama când au trecut 10 -15 ani… Jobul trebuie să te facă să zâmbești, nu doar să-ți acopere chiria și hrana.

– Susții că Mara, fiica ta, este cea mai mare realizare a ta? Ți-ai dori ca ea să-ți calce pe urme? Vei interveni în alegerile ei? Pe tine părinții te-au obligat să faci facultatea de chimiewp_20131205_001

– Nici pe mine nu m-au obligat ai mei să fac altceva decât ce mi-am dorit. Mara va face exact ceea ce va dori ea. Eu o să-mi dau cu părerea, dar deciziile vor fi ale ei. O să încerc să o sprijin atât cât o sa pot, dar nu o să încerc să trăiesc eu viața ei. Cred că trebuie să respectăm opiniile copiilor și să le acordăm încredere.

– Ai avut marele noroc să realizezi interviuri cu nume sonore din showbiz, teatru, ți-ai dorit de-a lungul carierei tale să intervievezi o personalitate anume? Poate urmează să o faci?

– Cred că mi-aș fi dorit să fac mai multe interviuri cu staruri internaționale, pentru că îmi place să-mi folosesc cunoștințele de spaniolă și franceză, dar am făcut destul de multe, așa că nu mă plâng.

Mi-ar fi plăcut să-l intervievez pe Gabriel Garcia Marquez, pentru că eu am crescut în Colombia, iar pentru mine opera lui a avut întotdeauna un farmec aparte, dar s-a stins în urmă cu ceva timp.

 – Te-ai gândit să așterni într-o carte toată experiența adunată în acești ani?

– Nu m-am gândit serios la asta până acum, dar cred că am strâns destule de povestit. Rămâne de văzut dacă am condei pentru a reda cu talent, lucrurile pe care le-am trăit.

– Povestește-ne despre emisiunea ta de la radio, de ce ar trebui să o ascultăm?

– Emisiunea mea se numește “drive time coaching” și își propune să aducă pe chipul celui ce conduce, după o zi de muncă, spre casă, un zâmbet. Informații cât mai multe în cuvinte cât mai puține. Să îți ofere muzică și un mix de oferte de timp liber, totul cu substrat motivațional. Cred, cu tărie, că suntem singurii responsabili de propria fericire. Așa că te aștept pe Gold FM.

– Care este filosofia de viață a Ralucăi Moianu?

– Tata obișnuia să-mi spună că trebuie să am grijă, că “așa cum iți așterni, așa dormi”. Eu cred, acum, că fericirea depinde doar de noi, de alegerile pe care le facem.

10314720_1079422842089319_8183513331902476680_n

Sursa: Everyday Journalism

Foto: arhiva personală

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*