BLOG SPECIAL Special

Răspuns: Everyday Journalism n-a făcut și nu va face niciodată propagandă politică

victoria ungureanu
Foto by Alex Iordache

Acest articol este o reacție la atitudinea și răspunsul pe care îl primim în ultima perioadă de la unele instituții media. De la ce a început totul? De la două interviuri publicate pe site-ul Everyday Journalism cu jurnalista Natalia Morari și activistul Oleg Brega. Vreau prin acest articol să explic PR-iștilor instituțiilor media Z, precum și cititorilor noștri, care este politica noastră redacțională.

Așa văd eu lucrurile: O platformă sau o instituție media devine politică în două cazuri:

  • Este finanțată de un partid politic sau de un politician
  • Face propagandă pentru un politician sau un partid politic

În fond, ambele presupun același lucru. Everyday Journalism a fost, este și va fi mereu un site apolitic, iar atunci când publici pe site 2 interviuri cu opiniile a doi oameni care atacă actuala guvernare, asta nu înseamnă că am devenit un site politic. Everyday Journalism este un site care oferă oportunitate jurnaliștilor de a se exprima liber, de a spune lucrurile așa cum le văd și le simt,  dar îmi pare foarte rău că în Moldova se învârte totul doar în jurul politicii. Accentuez, opinia jurnaliștilor nu are nicio tangență cu opinia redacției Everyday Journalism. Noi nu ne exprimăm preferințele politice și nici nu avem favoriți în politică!

Noi am reacționat. Să știți că n-au fost contactate doar cele 2 surse. Am contactat redactori-șefi de la diverse instituții media, care sunt deținute de politicieni, însă am primit ”amânare”.

Mi-aș dori să îi chem la o discuție pe PR-iștii instituțiilor care nu mai acceptă ca jurnaliștii din echipa lor să participe în proiectele noastre. Dragilor, noi suntem UNICA platformă pentru jurnaliști care oferă posibilitatea de promovare într-o manieră frumoasă, educativă și echidistantă. În Moldova, în general, jurnaliștii sunt percepuți ca niște instrumente, nu ca niște personalități cu viziune, oameni cu talente și care pot schimba percepția lucrurilor. Everyday Journalism a fost platforma care în PREMIERĂ în Republica Moldova a început să schimbe acest tablou, să-i facă pe oameni să vadă cu alți ochi jurnaliștii, să-i aprecieze pentru ceea ce fac, să-i înțeleagă și să-i susțină, să-i aplaude și să-i îndrăgească.

Acest proiect l-am conceput nu pentru bani, nu pentru faimă, nu pentru a deveni milionară. Acest site a fost născut din dragoste pentru meseria asta de jurnalist. Acest site a fost gândit pentru voi, dragi jurnaliști. Acest site este un rezultat al muncii neremunerate. Știe oare cum e asta un PR-ist media care lucează pentru o instituție media politică? Știe cum e să faci lucrurile doar din pasiune pentru meseria ta? 

Nu dau nume, pentru că am declarat de zeci de ori, nu mă interesează pentru cine lucrezi ca jurnalist, pentru că fiecare are dreptul la alegere. Noi vom promova în continuare jurnaliștii care au ce povesti, vom promova poveștile de succes ale oamenilor care o merită, vom lansa proiecte care sunt demne de plagiat, iar cei care ne închid ușa… să o închidă, va veni ziua când veți cauta cheia ca să o deschideți…

Cu drag, pentru cititorii noștri,

Victoria Ungureanu, fondatoarea Everyday Journalism

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*