Călătorii de vis Special

Răzvan Negoița – omul mării în Thailanda

razvan negoitaAi avut vreodată dorința să evadezi oriunde în lumea asta? Ai închis ochii și ți-ai imaginat că ești pe mare, simți mirosul și gălăgia valurilor, dar foarte repede ai revenit la realitate. Uite că există oameni care zi de zi trăiesc acest vis! Răzvan Negoița a lăsat totul în România și a ales să fie omul mării.  A lansat proiectul aventurapeocean.ro și de 5 ani trăiește în Paradis. Te invit să-l descoperi pe Răzvan și să afli cum e viața în Thailanda, acolo unde de ceva vreme își petrece timpul pe ocean.

-Accidental am aflat despre proiectul Aventurapeocean.ro și sunt extrem de fericită că există și astfel de accidente virtuale. Acum zilnic îmi topesc ochii cu priveliști superbe din Thailanda. Răzvan, tu ai lăsat totul în urma ta și ai ales aventurile pe ocean. De ce?!

-Unul dintre motive chiar tu l-ai descoperit : peisajele rupte parcă din paradis. Aș mai adăuga climă ideală pentru mine și faptul că din copilarie m-am văzut ca un „om al mării” – nu pot să nu rescunosc fascinația mea pentru celebrul film românesc „Toate pânzele sus”.

razvan negoita

-Ce s-a schimbat în viața ta de când trăiești această aventură pe apă? Cum te-a schimbat?

-Aventura mea pe apă a început în 2010 și s-a potrivit perfect cu spiritul meu liber mereu în căutare de noi provocări. Am uitat de existența unei garderobe de iarna, câteodată chiar de existența altor tipuri de încălțăminte mai puțin papuci, adaptarea la cultura și oamenii din Thailanda, reprioritizarea lucrurilor cu adevărat importante în viața pe mare – apa potabilă, fluxul/refluxul, barierele de corali, valurile, cremele de protecție solară.

Razvan Negoita

-Știi, uneori urmărind fotografiile pe care le publici, am senzația că ești pe altă planetă și că viața ta e un rai! Spune-mi, astăzi aș putea să trăiesc și eu acest rai? Despre costuri te întreb.

-Thailada este o țară a extremelor unde la tot pasul luxul și opulența sunt la un pas de sărăcia lucie. Din punct de vedere financiar, țara nu este una foarte săracă. Salariile medii și preturile se apropie, mai ales în ultimii ani, cu cele din România. Am cunoscut mulți români stabiliți acolo care nu au vre-un gând de a se mai întoarce în țară.
Pentru mine a fost foarte ușor să aleg unde vreau să îmi petrec viața : în Rai. 🙂

razvan negoita

-Care sunt lucrurile care te-au impresionat la thailandezi?

-Thailandezii sunt oameni simpli, modești ce încearcă să fie tot timpul cu zâmbetul pe buze. Majoritatea  fiind budiști, veți vedea în permanență bunatatea în ochii lor, faptul că nu sunt reticenți cu străinii și întotdeauna îți sar în ajutor la nevoie fără să ceară ceva în schimb. Am văzut foarte mute țări, culturi și oameni diferiți și pot spune cu mâna pe inimă că în Thailanda ma simt cel mai în siguranță.

razvan negoita

-Acum mă întreb, cum faci cu alimentația? Peștele este în fiecare zi pe masa ta?

-Meniul meu a ajuns să fie unul ideal pe care orice om cu un job la birou de la 9 la 18 și-l dorește. Fructe, legume, pește, fructe de mare – toate proaspete. Imaginează-ți că îmi iau porția zilnică de peste/fructe de mare tot timpul vii direct de la perscarii pe care îi întâlnesc pe traseu. După ce am ajuns în Thailanda am redescoperit gustul bananelor, citricelor, ananasului – totul are alt gust aici.

razvan negoita

-Ah, nu poate să-mi scape asta. Internetul a ajuns și pe ocean? 😀 Te văd foarte activ în mediul virtual și ai foarte multă lume care te urmărește.

-Imaginează-ți că sunt pe Mojo, nu văd uscat în jurul meu iar telefonul este conectat la 3G. Thailanda este o țara emergenta din Asia din toate punctele de vedere cu arhitectura de telecomunicații foarte bine dezvoltată pentru a susține creșterea spectaculoasă a afacerilor din ultimii ani. Pe lângă abonamentele de telefonie mobilă cu prețuri și performanțe ce concurează cu cele de acasă, mai toate restaurantele și barurile au wifi gratuit. Paradisul este în permanență online. Asta mă ajută să împărtășesc cu oamenii de acasă experiențele mele zilnice.

razvan negoita

-Și ce faci tu toată ziua pe ocean? Ai și tu program de lucru? 😀

-Mă plimb de la o insula la alta, mă bucur de liniștea și inspirația continuă pe care mi-o oferă marea, diving printre rechini, țestoase și alte vietăți, spearfishing, plimbări pe caiac… mai e nevoie să continuu? Aș mai adăuga o plăcere vinovată de-a mea : să alerg în fiecare seară minim 10 km pe plajă – cum arată apusul nu poate fi descris în cuvinte. Probabil că m-aș plictisi teribil singur mereu așa că tot timpul invit oamenii să mi se alăture în aventura mea pe ocean.

razvan negoita

-Tu practic trăiești în sânul naturii…într-un hotel cu mii de stele. Spune-mi 3 motive de ce trebuie să ne organizăm astfel de evadări?

1. Când a fost ultima datâ când ai simțit că trăiești cu adevărat?

2. Când ai rămas ultima dată doar cu gândurile tale într-un loc idilic și parcă totul în viață pare mai ușor și îți reiei drumul cu forțe proaspete și idei inovatoare?

3. Ce experiențe minunante ai să împărtășești celor dragi?

razvan negoita

-Probabil nu a fost ușor să pleci din România și să îți reîncepi viața în alte condiții, printre alți oameni. Acum ești prăgătit să îți trăiești toată viața așa sau crezi că vei putea reveni în România (sau într-o altă țara)?

-Cu siguranță sunt un om al mării și îmi place să mă consider un spirit liber. Plănuiesc ca până la „pensie” să fac înconjurul lumii pe ocean și să explorez cât mai multe mări cu putință. Mă gândesc cu drag la România, este patria mea pe care o am mereu în suflet și mă mândresc cu originile mele. Ma văd retras la bătrânețe totuși pe uscat, dar nu oriunde, într-o casă simpla cu vedere la mare (nu sunt încă sigur la care mare).

razvan negoita

Autor: Victoria Ungureanu

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*