EVERYDAY STORIES SPECIAL Special

”Red Lips” despre critică și showbizul din Moldova

red lipsMihaela, Andreea, Irina și Nicoleta sunt toate membre ale grupului ”Red Lips”, iar pasiunea lor pentru muzică este ceea ce le unește. Două dintre ele au reușit deja să impresioneze scena din România la festivalul ,,Music for kids,, iar în acest an s-au unit ca să participe la concursul național Eurovision din Moldova. Faptul că nu au trecut nu le-a făcut să se lase de ceea le place să facă, ci dimpotrivă le-a motivat să lucreze și mai mult ca să se afirme pe piața muzicii atât naționale, cât și internaționale.

Bănuiesc că fiecare dintre voi are câte o poveste aparte despre cum a început să se manifeste în muzică. Povestiți-ne câteva dintre ele.

Andreea: Am început încă de la școală, când am participat la un concurs care se numea ,,Ploaia de Stele,,. Acolo am luat ultimul loc și îmi era dureros, dar mama mi-a promis că dacă vom merge și vom face muzică, atunci în următorul an voi câștiga. Așa a și fost. Mai târziu am mers la formația Lolli Pops, apoi am mers 2-3 ani la școala muzicală ,,Alexei Stârcea,, și după experiența adunată acolo, am mers la Viorica, deoarece aveam nevoie de un profesor bun de canto. Apoi am intrat la Centru de Excelență și Educație Artistică ,,Ștefan Neaga,, la Catedra de dirijare corala și au urmat multe concursuri la care am participat.

Mihaela: De mică știam că voi cânta, simțeam asta. Astfel, am făcut câțiva ani școala de arte ,,Alexei Stârcea,, și de acolo am cunoscut-o întâmplător pe Viorica și iată că de 2 ani și jumate facem lecții de canto.

Nicoleta: Eu cânt de mică, de când mă țin minte, iar pe la 12 ani am început să fac școala de muzică. Acolo am studiat corul, pianul, canto un pic, iar când am terminat această școală am găsit-o pe Viorica și ne ocupăm de canto de 2 ani.

Irina: Și mie îmi place muzica de mică… cântam și îmi imaginam că am un public în fața mea-jucăriile. La vârsta de 13 ani am început să fac lecții de canto, iar după 3 ani am mers la Viorica ca să cresc și să evoluez în acest domeniu.

Red Lips

Deci, ceea ce va unit a fost chiar profesoara voastră de canto, Viorica Atanasov. De ce ați decis să faceți o echipă în muzică și mai ales la Eurovision?

Andreea: Eu doream să particip într-o trupă și i-am spus despre aceasta Vioricăi.

Viorica Atanasov: Am făcut o echipă pentru Eurovision pentru că eu sunt pe ,,sistem,,. Din primul an de când m-am întors am pregătit-o pe Cristina Scarlat, după care au urmat mai mulți participanți la acest concurs. Eurovisionul necesită cheltuieli enorme, de aceea noi cu fetele ne-am armonizat ca să reducem aceste cheltuieli, plus la aceasta fetele arată mai bine împreună, decât separat. Mihaela și Andreea au mai participat și la alte concursuri, printre care ,,Funky Girls,, la Iași, unde au luat trofeul.

Andreea: De aceea eu cu Mihaela eram oarecum armonizate și ne-a fost mai ușor să ne integrăm într-o echipă.

Deci, ați reuși să formați o grupă muzicală, care erau scopurile propuse de voi cu privire la cucerirea arenelor muzicale din Moldova?

Nicoleta: Ne-am pus scopul să spargem piața internațională.

 

Majoritatea dintre voi încă nu ați atins vârsta majoratului, aceasta însemnând că trebuie să combinați muzica cu liceul. Cum o faceți?

Irina: Avem un timp rezervat special pentru muzică.

Andreea: Dar sunt și momente când trebuie să cedezi… trebuie să alegi învățătură sau… învățătură!

Viorica: Eu le-am prevenit din start… dacă vrei să faci ceva extraordinar, asta costă și presupune și un efort mare, titanic. De fapt, toate fetele sunt eleve bune, așa că e posibil.

Cum considerați, este greu să ocupi un loc în showbizul din Moldova? De ce este nevoie ca să-ți asiguri acest loc?

Nicoleta: Nu este atât de complicat să ajungi sus, pe cât să te menții acolo pe o direcție bună.

Andreea: Participând la multe concursuri, la unele împreună cu Mihaela, am observat o concurență foarte mare, pentru că sunt multe talente în Moldova. Din păcate, însă, se promovează doar cei care au resurse financiare. Adică, dacă nu investești economic în ceea ce faci,  nu cred că mergând pe stradă, te va chema cineva în showbiz numai din considerentul că ai talent.

red lips

Ați simțit concurență în acest sens?

Andreea: Se simte la concursuri cel mai mult…

Mihaela: Spre exemplu eu, mergând la un concurs, niciodată nu mă uit la concurenții mei. Pur și simplu încerc să mă concentrez asupra mea, nu văd și nu aud nimic ce m-ar putea face să mă îndoiesc în puterile mele.

Într-un interviu ați recunoscut că mai aveți încă de lucrat asupra vocii și nu numai. Cum credeți, este de ajuns să muncești pentru ați realiza visele?  Dar doar să ai talent e suficient?

Irina: Trebuie să muncești mult… talentul constituie doar 1% , iar celelalte 99 % este muncă.

Andreea: E important și talentul, dar trebuie să muncești la el.

– Chiar dacă sunteți la început de drum, ați reușit să lansați deja o piesă de Crăciun, după care a  urmat Eurovision Moldova 2017. Ce așteptări aveți de la acest concurs?

Andreea: Noi am mers la Eurovision cu scopul de a ajunge la Kiev. Deoarece concursul are un concept internațional, tocmai de aceea am participat în cadrul lui, ca să ne lansăm pe o cale internațională. Totuși, Eurovisionul ne-a motivat și să lucrăm mai mult, pentru că toate concursurile la care ne-a trimis Viorica aveau scopul de a ne face să muncim.

– Critica din partea internauților în urma manifestării voastre la acest concurs nu s-a putut lăsa cu vederea. Voi ce părere aveți despre aceste reacții?

Andreea: La început ne-a atins…

Mihaela: Într-adevăr ne-am simțit oarecum ofensate, dar după am înțeles că întotdeauna vor fi guri rele, întotdeauna vor fi discuții atât pozitive, cât și negative. De aceea, ne-am luat în mâini și mergem mai departe.

Svetlana Gluhova (Stilista-coregrafă): Am început să lucrez cu fetele după ce au participat la Eurovision, însă pot spune că nu e corect ca lumea să critice vestimentație la un concurs muzical – în primul rând trebuie să atragi atenția la ceea cum s-au reprezentat pe plan vocal.  Ele au cel mai puternic argument – tinerețea, de aceea au dreptul de a greși, pentru că mâine vor înțelege asta și vor merge mai departe.

Viorica: Pentru mine ele au ieșit învingătoare la capitotlul critică! Am înțeles că pentru ele este normal o astfel de manifestație, pentru că ele au crescut cu interpreți precum Beyonce, Rihanna etc.

Irina: Cred că noi deja am trecut peste aceasta… trebuie să avem doar gânduri pozitive și să lăsăm criticile într-o parte.

Faptul că succesul nu a venit la acest concurs cu siguranță că nu înseamnă că vă veți da bătute. Cum urmează să va afirmați în acest an?

Andreea: Urmează să lansăm și alte piese. Pentu aceasta muncim mult – facem lecții de actorie cu domnul Alexandru Dicusar, lecții cu coregrafa Svetlana Gluhova. La fel lucrăm asupra stilisticii, asupra tehnicii vocale, etc. Deci, vom arăta cel mai înalt nivel posibil.

– Proiectul Red Lips avea de la bun început scopul de a participa la Eurovision, după care să continuați… De ce ați ales anume acest concurs?

Viorica: Pentru că Eurovision are cel mai înalt grad de vizibilitate, dacă vrei să te lansezi într-un proiect, acolo va fi cel mai bine văzut.

Mihaela: Eurovizionul îți oferă șansa de a te promova și de a deveni cunoscut.

red lips

– Probabil acest eșec v-a oferit și multe avantaje, pentru că orice eșec te învață ceva. Ce impresii sau atitudini va lăsat acest concurs?

Andreea: Atunci când se vorbește atât de mult despre o prestație nu poate fi numit eșec, ci mai degrabă succes.

Irina: Ne-a învățat să fim mai puternice!

Mihaela: M-a învățat să am o atitudine neutră față de părerile oamenilor, pentru că comentarii vor fi întotdeauna, dar evident că sunt și încurajări, de aceea mă voi concentra doar asupra lor.

Nicoleta: Am învățat să-mi controlez emoțiile, pentru că până atunci nu am avut prea multe ieșiri pe scenă. Am avut ocazia de a depăși această etapă plină de stres și să primesc o experiență bună pentru viitoarele concursuri.

– Sunt sigură că aveți scopuri din cele mai mari pentru viitor în ciuda tuturor. Aveți cumva și un motto care să vă îndrepte spre continuarea scopurilor propuse?

Andreea: Tot ceea ce se face, se face spre bine… din orice poți căpăta o experiență.

Mihaela: Unul pentru toți și toți pentru unul. Suntem o echipă, iar într-o echipă eficiența e mai mare.

Nicoleta: Ascultă-ți inima! N-ai cum să dai greș…

Irina: Niciodată să nu spui niciodată!

– Dacă ar fi să transmiteți o scrisoare în viitor pentru voi, ce cuvinte vă veți adresa?

Andreea: Fă ceea ce-ți place și ascultă-ți inima, pentru  că așa vei ajunge la succesul propus, și așa vei fi împăcată cu tine însăți – așa  îți vei deveni cel mai bun prieten. Și niciodată nu regreta ceea ce ai făcut. Fii fericită!

Mihaela: Fii puternică și nu te da bătută niciodată. Oricât de multe pietre oamenii nu ar arunca în tine, trebuie să rămâi cu capul sus și să mergi mai departe.

Nicoleta: Ține cont un pic și de impresiile altor oameni, însă nu le aplica asupra ta. Fii obiectivă.

Irina: Depune suflet în tot ceea ce faci, așa vei ajunge unde îți dorești, iar ceea ce ți se pare vis va deveni realitate.

DSC_6777 copy

DSC_6962 copy

DSC_7025 copy

red lips

Reporteră: Axenia

Fotografă: Victoria Tihonova

Sursa: Everyday Journalism

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*