JOURNALISM Journalism in Moldova SPECIAL Special

Reportera Cristina Gavrilenco – Jurnalismul politic a devenit plictisitor

 

cristinaaJurnalismul nu este o meserie deloc ușoară, iar când vine vorba despre jurnalismul politic, atunci lucrurile ușor se complică. Cristina Gavrilenco este reporter politic la Moldova 1 de mai bine de trei ani și spune că politica moldovenească  devenit una plictisitoare. Într-un interviu acordat de Cristina pentru Everyday Journalism, descoperiți cum este pentru un jurnalist să interacționeze zilnic cu deputații din Republica Moldova și care este totalizarea politicii moldovenești din experiența unui reporter politic.

– Faci jurnalism politic la Moldova 1 de  trei ani.Din experiența unui reporter politic, spune-mi spre ce direcție ai observat că a evoluat situația politică din R.Moldova?

– Simplu- nu a evoluat. Cel puțin eu, nu am obsevat o evoluție în toți acești trei ani de când fac jurnalism politic. Aceleași probleme care nu se mai rezolvă, aceleași dispute între politicieni și nu în ultimul rând, aceiași politicieni, doar că se mai plimbă de la un partid la altul.

-De cine depinde echidistanța unui jurnalist politic?

– De tăria de caracter a jurnalistului. Dacă e să spunem lucrurilor pe nume, de cele mai multe ori, echidistanța depinde de politica editorială a redacției în care activează. Totuși, contează foarte mult dorința jurnalistului de a fi corect și echidistant. Trebuie să poată spune NU.

11021441_917888008255504_4455682534793754409_o

– Cum este să interacționezi zilnic cu deputații din parlamentul Republicii Moldova?

– Cam plictisitor. Cred că le știu pe de rost discursurile și răspunsurile la întrebările noastre. Deseori, noi jurnaliștii, putem să anticipăm care va fi răspunsul unui deputat sau a unui ministru. În special, atunci când vine un oficial european sau au loc consultări între deputații din majoritatea parlamentară și cei din opoziție. Rezultatul e același, aproape tot timpul.

– Ai fost agresată, intimidată vreodată de politicienii noștri sau de alte persoane de stat? Dar colegii tăi?

– Nu, din fericire. Cred că mă văd așa mai firavă și nu au curajul să strige la mine. În principiu, nu sunt mulți politicieni care se poartă agresiv cu jurnaliștii și asta pentru că țin la imaginea lor. Ei înțeleg că imaginea lor depinde în mod direct de noi, așa că sunt nevoiți să fie amabili. Cât despre colegi, cei din redacția în care lucrez, nu s-au plâns niciodată. Agresivi pot fi mai degrabă oamenii de pe stradă.

-Jurnaliștii trebuie sau nu să aibă acces în Parlament?

– Jurnaliștii au avut acces în Parlament tot timpul, cel puțin, de când lucrez eu. Dacă e să vorbim de sala de ședințe, atunci da, cred că trebuie să aibă acces. Asta însă doar ca să nu ne simțim noi limitați. În ceea ce mă privește, nu a fost principial să fiu lăsată să stau în sala de ședințe. Trebuie să recunoaștem că serviciul de presă al Parlamentului lucrează operativ și transmite în direct toate ședințele legislativului. Când ești doar tu și un cameraman în sală, riști să peirzi unele replici, dar când sunt transmise în direct, e destul de simplu. E adevărat că uneori regizorul de la Parlament poate evita să arate cum un deputat doarme sau se joacă în telefon, dar în orice situație există  și aspecte negative și pozitive.

 

cristina-Dacă ar fi astăzi să decizi, din ce partid politic ți-ai dori să faci parte?

– Cu siguranță nu aș vrea să fac parte din niciun partid politic. Toate au imaginea pătată. Nu cred că aș risca să mă bag în politică în situația actuală  a țării noastre, pentru că amenii nu mai au încredere în nimeni.

– Primești plăcere de la subiectele politice despre care scrii? 

– Îmi place că aflu multe informații înainte de toată lumea și pot să modelez mesajul pe care îl voi transmite așa cum consider eu. Desigur țin cont de toate normele jurnalistice și deontologice. Primesc satisfacție de la ideea asta că am contribuit cumva la informarea oamenilor. Eu obișnuiesc uneori să fac și reportaje sociale, care au un anumit impact asupra societății și care uneori schimbă spre bine viața unui om, asta mă face să iubesc jurnalismul.

– Tu ca jurnalist politic, dacă ai avea posibilitatea să faci o schimbare radicală în politica moldovenească, atunci care ar fi ea?

– Aș lua-o de la zero. Aș schimba toți politicienii și aș pune în loc oameni care într-adevăr merită să conducă Republica Moldova. Știu că e greu să găsești asemenea oameni, dar nu e imposibil. Pe lângă asta, aș introduce sancțiuni foarte dure pentru politicienii care nu acționează în interesele populației și folosesc banii statului în interesele proprii. Este extrem de greu să faci un asemenea pas în condițiile în care toate instituțiile de stat sunt controlate politic, dar, o să mă repet, nu e imposibil.

– Dintre toți cei 101 deputați care se află acum la guvernare, cum crezi cine  categoric nu-și merită fotoliulul în Parlamentul Republicii Moldova?

– Cei care habar nu au de ce stau pe acel fotoliu și votează legi fără ca să le cunoască. O să fiu directă și voi spune că de multe ori, unii politicieni votează legi pe care nici măcar nu le cunosc. Există „moda” asta în Parlament de a vota uitându-te la colegul de partid. Dacă liderul ridică mâna, o ridică și ceilalți. Noi jurnaliștii, deseori glumim pe seama faptului că știm mai bine decât ei ce prevăd proiectele de legi, pentru că suntem nevoiți să le răsfoim atunci când facem știri despre ele. Totuși, nu omit faptul că sunt unii deputați care se implică mult și încearcă să vină cu amendamente și rectificări care ar îmbunătăți proiectele de legi.

– 3 critici pozitive și 3 critici negative la adresa guvernării noastre.

– O chestie pozitivă este că nouă ne este destul de simplu să lucrăm cu politicienii. Îi sunăm direct și interviul este obținut. În alte țări este destul de complicat să obții acces direct la oficiali. În rest, nu prea găsesc lucruri pozitive . Cât despre chestii negative, nu vreau să le enumer, le știți cu toții.

Autoare: Sabina Hirianov

Sursa foto: Arhiva personală

Sursa: everydayjournalism.md

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*