EVERYDAY STORIES

Republica Moldova văzută prin ochii unei studente Erasmus din România

Consultant în comunicare, Luciana Murarașu a avut parte de o experiență de studiu trăită la noi în țară anul trecut. Noi ne-am propus să aflăm de la ea cum a descoperit  Republica Moldova în 10 luni dar și cu ce bagaj cultural s-a întors în România.

12746589_10204122840151625_1207681399_n

– Luciana, cum ai decis să aplici pentru o bursă în Republica Moldova?
– Am candidat și am optat pentru statutul de bursier Erasmus Mundus în Republica Moldova pentru că mi-am dorit o experiență trăită personal de mine, nu construită din poveștile prietenilor și colegilor mei moldoveni, veniți la studii în România, mi-am dorit o lecție de istorie actuală filtrată de proprii ochi, nu de mass-media. În momentul alegerii, am pus accentul mai degrabă pe locul desfășurării mobilității, decât pe ideea de a beneficia de o altă experiență Erasmus.

– Cum a fost șederea ta la noi în țară? Ce lucruri te-au încântat și care au fost mai puțin plăcute?
– În retrospectivă, mi-e dor de timpul petrecut în Republica Moldova. A fost un timp al studiului, al meditației și al ”ochilor deschiși”. M-a încântat experiența, per ansamblu, în ciuda faptului că adaptarea a implicat și multă răbdare, multă atenție, mult stres ”birocratic”. Au fost multe lucruri care mi-au displăcut, însă eu prefer să fac liste cu aspectele frumoase din experiențele mele. M-a încântat Chișinăul sub razele soarelui, m-au încântat oamenii care purtau zâmbet pe chip, oamenii responsabili și integri. Mi-e dor de plăcintele moldovenești,  de parcurile verzi și de florăriile din Chișinău.

5

– Cum ți s-au părut studiile la noi?
– Eu cred în învățarea pe tot parcursul vieții și privesc, în mod onest, fiecare experiență, ca o lecție de viață. La Universitatea de Stat din Moldova am învățat și am descoperit mereu în paralel sau în tandem, despre reglementările legislative în publicitate în Republica Moldova și România, rebrandingul în cele două țări, piața publicitară, tendințele în mass-media și PR. Studiile mele au fost încununate de cercetarea pe care am realizat-o pentru lucrarea de disertație la nivelul ambelor țări, despre cum se construiesc carierele la feminin în PR. Mi-aș fi dorit, pentru voi, să fi avut acces mai facil la cărțile de top din domeniu, însă am apreciat că profesorii încearcă să suplinească acest lucru prin activități și proiecte practice, preluate din realitate, în freamătul desfășurării lor.  Pentru că am avut oportunitatea de a explora, cerceta și compara, conchid că mi-a plăcut să studiez la Universitatea de Stat din Moldova: mi-au plăcut temele, proiectele, practica desfășurată.

2 (1)

– Cu ce bagaj cultural te-ai întors în România? Ai simțit vreo schimbare în atitudinea ta, în ceea ce ai devenit în perioada cât ai stat în Republica Moldova?
– Fie că mergi într-o țară vest-europeană, fie că te îndrepți spre est, sub titulatura de bursier Erasmus găsești diferențe (educaționale, socio-culturale) care îți lărgesc semnificativ percepția despre lume. Bagajul de așteptări a fost cam ”zdruncinat” pe covorul întâmplărilor, pentru că Moldova, în cele 10 luni, mi-a oferit experiențe contrastante, fără ”căi de mijloc”.  Am întâlnit oameni foarte calzi, primitori, dornici de a învăța mai mult, de a împărtăși și oameni care erau reci, fără a avea motiv. Am înțeles că sentimentele ”fraterne” nu sunt atât de omogene și nici atât de prezente la Chișinău pe cât mă așteptam sau pe cât simțeam eu la Iași, iar incertitudinea aceasta cețoasă m-a întristat.

– Cum te-ai descurcat din punct de vedere financiar? Bursa obținută a fost suficientă pentru  a acoperi toate cheltuielile?
– Da, bursa a fost suficientă, în condițiile în care nu m-am atins de magazinele cu haine și încălțăminte (care mi s-au părut foarte scumpe). Viața în Chișinău mi s-a părut destul de scumpă, cam cu 25-50% mai scumpă decât în Iași, iar acum, pentru că stau în București, pot spune că ajung la aceleași cheltuieli la care ajungeam în Chișinău, anul trecut.

4 (1)

– Ai reușit să-ți faci prieteni? Ții legătura cu ei?
– Da. Am avut norocul de a fi înconjurată de oameni frumoși și la Chișinău. Nu țin legătura cu ei într-atât cât și cum mi-aș dori, însă ne salvează rețelele sociale.

– Ce locuri ai vizitat la noi în țară și care ți-au rămas plăcute și ai vrea să te întorci la ele?
– Am avut ocazia de a vizita muzeele din Chișinău în cadrul evenimentului ”Noaptea muzeelor”, am fost la Orhei și în Soroca. Mi-aș dori să mă întorc acolo, însă însoțită de părinții mei; ei nu au fost niciodată în Moldova.

6

– În ce alte activități, proiecte ești acum implicată?
– În prezent ofer consultanță în marketing și comunicare unei companii multinaționale al cărei domeniu de activitate este cercetare în industria cimentului, petrolului, energiei și economie.

– Ți-ai dori să mai revii în Republica Moldova? Și de ce?
– Mi-aș dori să mă întorc în Republica Moldova, atât ca turist, cât și ca rezident. Dacă se va ivi ocazia vreunui proiect educațional sau de dialog civic de amploare, mi-ar face mare plăcere să îmi dedic timpul, energia, gândurile bune, de reușită și competențele în comunicare unei astfel de activități.

Autor: Rodica Grigoriu, stagiară
Foto: Arhiva personală
Sursa: Everyday Journalism

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*