INTERVIEWS SPECIAL

Rodion Guştiuc- omul care pescuieşte în apa blogosferei

Lumea internetului se extinde cu viteza luminii, aici îţi desfăşori activităţile, discuţi cu colegii, stabileşti relaţii de prietenie, iar pentru unii internetul este locul perfect pentru a demonstra că este o persoană talentată si deosebită. De cele mai multe ori aceasta se face prin intermediul blogurilor. Din 2011 Rodion Guştiuc monitorizează blogurile din Republica Moldova şi le prezintă în emisiunea “Blogosfera Radio: Seara pe on-line cu Rodion” la Radio Moldova. Despre lumea internautică, puterea acesteia şi povestea jurnalismului radio combinat cu blogurile, aflăm de la Rodion.

-Rodion, vreau să ne spui cum a început cariera ta la radio şi ce te-a determinat s-o faci?

-Uitându-mă la origini, pot spune că a început atunci când eram în clasa a V-a. Eram membrul unui studio teatral, iar conducătoarea acestuia, Aurelia Hîncu, avea emisiunea “Cu noi pentru voi” la Antena C. Având dorinţa de a cunoaşte cum se face o emisiune radio, m-am avântat în lumea acesteia. Astfel, în fiecare zi de marţi aveam timp de emisie. Emisiunea fiind pentru copii, încercam să vin cu noutăţi, curiozităţi, lucruri utile.

-Acum 13 ani ai salutat pentru prima dată radioascultătorii prezentând emisiunea pentru copii „Cu noi pentru voi”. Îţi mai aminteşti cum a fost?

-Sigur că da. Îmi amintesc cum mergeam la studio, aveam o rubrică de divertisment şi împreună cu  prezentatoare aştepam să fie momentul nostru. Având şi concursuri, copiii telefonau, câştigau şi cea mai mare satisfacţie era întâlnirea cu ei.

Rodion Guștiuc

-Prin ce te-a fascinat lumea radioului?

-Radioul îţi permite să informezi, să transmiţi cunoştinţele tale şi  altor oameni, să prezinţi ascultătorilor idei, lucruri şi oameni care au ceva de spus, care sunt interesanţi şi încearcă să mişte lumea. Prin intermediul radioului scoţi din anonimat adevărate talente. Îmi place atunci când vine omul să realizăm un interviu şi nici nu intuieşte unde vom ajunge în discuţii.

-De unde vine pasiunea pentru jurnalism?

-Consider că din inimă şi minte pentru că sunt un romantic cu spirit pragmatic. Totul a venit de la sine, a fost o necesitate sufletească, mi-am desfăcut aripile spre arealul radioului şi iată în prezent tot aici sunt.

-Poveşte-ne despre emisiunile realizate la Radio Moldova…

-Am început cu emisiunea “TineRadio”, în paralel prezentam “Ora copiilor” şi “Portativul fermecat”. După care am încercat să închegăm un concept de program care într-un final s-a numit “Weekend cu tine: cu Rodi şi Tina”, iar după 2 luni am spus că avem nevoie de ceva mai mult. În urma unor discuţii cu directorul Radio Moldova,  Alexandru Dorogan, am spus că ar fi bine să promovăm blogurile prin intermediul radioului, astfel s-a născut conceptual emisiunii Blogosfera Radio. Nu ştiam cum va prinde la public, dar am încercat, astfel în vara anului 2011 a apărut Blogosfera Radio: Sear ape online cu Rodion.

Rodion Guștiuc

-După ce format alegi bloggerii invitaţi. Cum găseşti potenţialii intervievaţi?

-Pentru fiecare emisiune fac o navetă, o excursie prin toată blogosfera şi blogul care-mi pare că are ceva interesant îl aleg. Pentru că sunt responsabil de producţie, prezentare şi tot formatul emisiunii, încerc să fiu original în fiecare emisiune. Nu aş putea spune care domeniu îmi place cel mai mult pentru că tematica fiecărei emisiuni este diferită, la fel ca şi stările mele de spirit.

_INA6280

-Ce te-a determinat să creezi un astfel de format, o emisiune despre lumea virtuală?

-Lumea virtuală este interesantă, ea te captivează prin diversitate, iar blogurile sunt latura care ar schimba lumea. Am creat această emisiune pentru a scoate în evidenţă cele mai valoroase bloguri, cele mai interesante şi autorii care au ceva de spus. Totodată, am avut drept scop ca bloggerii care vor aflau despre această emisiune să ştie că şi radiou susţine munca lor.

-De ce trebuie să punem accentul pe media online. Ia amploare acest fenoment, are impact social?

-Media online reformează. Blogging-ul, activismul social, orice din acest ansamblu poate aduce schimbare. Uneori ai nevoie să citeşti nişte revelaţii, alte ori să faci cunoştinţă cu alte idei, cu alte trăiri. Online-ul câştigă teren şi asta e bine.

Victoria Borodin

-Ştiu că ceva timp ai activat pentru Aquarelle FM, ne spui despre ce este vorba, cum ai ajuns animatorul emisiunii „În dormitorul lui BLONDU”?

-La Aquarelle FM am ajuns pur întâmplător, în general tot ce s-a întâplat în viaţa mea este par azart. Am început la sfârşitul lunii octombrie, eram pe segmentul de emisie matinală, iar după 2 săptămâni am avut posibilitate să trec în emisia de seară şi nu am ezitat. Atunci a început proiectul În dormitorul lui BLONDU”. A fost o experienţă extraordinară, cu siguranţă este o lecţie şi un examen trecut cu brio.

-De ce succese te bucuri la momentul actual?

-Sunt omul momentului, îmi place să trăiesc clipa şi niciodată nu mă gândesc ce va fi peste o zi, două, trei.  Îmi pun nişte scopuri care au tangenţă cu studiile de master, talk show radio TV.

Rodion Guștiuc

 

Autor: Victoria BORODIN

Fotograf: Inna CERGA

EVERYDAY  JOURNALISM.COM

 

 

Comments are closed.