Roman Ursu – vlogger-ul lucrurilor hand made

Roman Ursu
Astăzi, vlog-ul, este unul dintre cele mai vizionate filmulețe pe You Tube. Pentru mulți acesta este un mijloc de distracție, pentru alții, însă, acesta este un job. În cazul vlogger-ului Roman Ursu, acesta este un hobby, unul care necesită multă muncă și răbdare și pe care îl împarte cu circa 1.500.000 de abonați
. În acest interviu aflați cum e să ai o familie virtuală, cum țineți legătură cu ea și cum o puteți crea.

Roman Ursu– De câți ani faci vlogging și cum ți-a venit ideea să-l faci?

– Fac vlogging de 4 ani. Mereu petreceam mult timp la calculator, fiind interesat de montare, redactare foto – video. Totodată eram pasionat de lucrurile HandMade, iar datorită internetului, în mare parte a YouTube, am găsit tineri din străinătate care gândesc ca mine și au tot aceleași interese. Filmând tutorialuri și amplasându-le pe Youtube oamenii se împart cu cunoștințe gratis! De ce să nu mă împart și eu?!

Ești unicul vlogger din Moldova care face vlog din pasiunea sa pentru lucruri handmade sau life hacks. De unde te-ai inspirat în acest punct de vedere?

– Încă de mic copil îmi plăcea să dezasamblez unele jucării, dar de fapt, pe atunci, mai degrabă le stricam =). Cred că totodată un rol important joacă genetica și educația, pentru că tata, în ținerețe, pe timpurile sovietice, avea aceeași pasiune – colecționa ziare HandMade – ,,Моделист конструктор | Сделай Сам’’.

Astăzi aceste video-uri ocupă un loc de top pe rețelele de socializare și nu numai. Cât sunt ele de utile pentru noi?

– Cred că fiecare în parte poate să-și dea răspuns la această întrebare, însă sunt sigur că un copil mai bine să privească 5-10 min lecții video, apoi să confecționeze ceva în atelier, decât să stea toată ziua în fața calculatorului la jocuri video în urma căruia nu se va dezvolta prea mult atât mintal, cât și fizic.

Roman Ursu

–  Totuși care sunt sursele din care te inspiri de fiecare dată când pui mâna pe instrumentele de lucru?

– Cum se spune, pofta vine mâncând=) așa și la mine. Uneori, pot să iau o bucată de lemn cu scopul de a confecționa o cană. În timpul lucrului îmi tot vin noile idei – fac unele modernizări și în rezultat primesc ceva cu totul diferit. La fel mă inspiră fanii care prin intermediul rețelelor de socializare îmi dau noi idei. Și desigur, internetul este cea mai mare sursă de inspirației.

Cum decurge, de obicei, filmarea unui blog? Practici fiecare life hack înainte de a filma sau faci totul în timpul filmărilor?

– De obicei, fiecare filmare diferă una față de alta. Sunt cazuri când eu testez fiecare life hack înainte de filmare, însă dacă el a fost încercat de altcineva, atunci eu doar îl repet chiar în timpul filmărilor. Aceasta dureză, în mediu, de la oră până la o săptămână.

Roman Ursu

Care e materialul tău preferat de lucru? De ce?

– Cred că sticlele din plastic, deoarece datorită formei, structurii și componenței lor poți confecționa din ea orice, atât pentru bucătărie cât și pentru atelier.

Deseori în video-urile tale dai dovadă de cunoștințe în matematică, inginerie și electrică. Ai făcut cumva și studii în aceste domenii?

– Da, am trei specialități. O facultate am terminat-o în România și două în Moldova. Studiile superioare nu au nimic comun cu această ocupație, doar colegiul are o strânsă legătură, fiindcă am absolvit Facultatea de reparație a mașinilor și aparatelor electrice.

– E posibil să câștigi bani din vlogging sau nu? Este această o pasiune profitabilă?

– Da, este posibil și cred că nu este pentru nimeni un secret. Doar că până a câștiga ceva trebuie să muncești foarte mult și sumele nu sunt atât de impunătoare cum cred unii tineri. Dacă câștigi bani, tu îi investești tot în YouTube – pentru calitate mai bună a imaginii, pentru instrumente noi, materiale, etc.

– Ai deja peste 1.400.000 de subscriberi pe canalul tău de youtube. Cine sunt cei care te urmăresc?

– Mă urmăresc oameni din diferite țări și cu diferite vârste. În mare parte sunt, desigur, vorbitorii  de limbă rusă din Russia, Ukraina, Moldova, etc.

Roman Ursu

– Cu ce te mai ocupi în afară de vlogging? Cum reușești să combini viața virtuală cu cea reală?

– Desigur am un job. Youtube nu este stabil și nimeni nu știe ce va fi mâine cu acest video hosting. Lucrul meu este mereu legat de PC, de aceea nu îmi este greu să fac această combinație. Îmi place ceea ce fac și cred că îmi reușește.

În viața ta de zi cu zi… cât de des te folosești de invențiile și ideile tale de pe youtube?

– Cred că 50 la 50. În timpurile noastre practic există tot de ce avem nevoie pentru o viață bună, iar acest hobby și toate invențiile pe care le fac sunt mai mult pentru liniște sufletească sau pentru oamenii care nu au posibilitatea de a le procura, dar datorită lecțiilor video, au șansa de a confecționa o replică în condiții casnice.

Ce colaborări cu alți vloggeri ai? Sau poate ți-ai dori să colaborezi cu cineva?

– Mă cam feresc de colaborări. Mereu în colaborări sunt interesați persoanele cu numărul de abonați și vizualizări cu mult mai mic decât tine, iar tu, desigur, vrei să colaborezi cu cineva mai popular. Acest mijloc este greu de găsit, fiindcă sau tu sau el trebuie să cedeze. Am un scop în viață – să dobândesc totul singur și să nu fiu dator nimănui.  Din câte îmi amintesc am avut ceva colaborări cu ЗВЕРЬЕ, АнтонИз Франции .

Ce canal de youtube urmărești din Moldova? Dar de peste hotare?

– Toți moldoveni – StophamMoldova, ilie’s vlogs, MorenayDiy, Tattocika ))

Roman Ursu– Cunoști mulți bloggeri din Rusia. Povestește-ne despre vloggingul rus și cel moldovean?

– Da, desigur, deseori mă invită la festivități legate de YouTube în Rusia. Cred că unica diferență e dezvoltarea vlogging-ului în Rusia care este mai mare, la noi de-abia totul începe.

Vlogul pentru tine este un job, o pasiune sau un hobby?

– La început era un hobby, apoi ai devenit un job. În anii de studenție, 50 $ pentru mine era o sumă destul de bună. La moment a devenit iarăși hobby, poate dacă nu aș avea un job care să-mi aducă sursa principală de venit, aș numi în continuare YouTube – Job.

– Ce le spui celor ce doresc să facă vlogging ?

– Să înceapă cât mai repede. Nu vă uitați în gura lumii faceți ceea ce vă place, oameni nemulțumiți, răi sau invidioși mereu se vor găsi. Fiți tari.

Autoare: Axenia Samocrainaia 

Sursa: Everyday Journalims

Foto: din arhivă