INTERVIEWS SPECIAL

Serghei Abalin, prezentator CTC: „Pretinzi? Corespunde!”

Serghei Abalin este prezentatorul emisiunii matinale “ Утро на СТС”şi de curând redactor-șef al postului de televiziune “Dixi Media CTC”. Până a ajunge prezentator, a căpătat experiența la diverse edituri și posturi radio. Serghei ne-a dezvăluit micile secrete ale profesiei sale, descriind amănunțit fiecare etapă în drumul spre succes. 

– De ce ai hotarât să faci anume jurnalism?

-Când eram mic aveam multe idei privind viitoarea mea profesie. În clasa 9 doream să aleg facultatea de criminalistică, apoi serghei abalinam hotărât să merg la facultatea de medicină, să fiu farmacist, însa apoi în ultimul moment când am dat examenele de bacalaureat, din păcate la Limba și Literatura Rusă am primit nota 7. Asta m-a dezamăgit, deoarece nu aveam probleme cu acest obiect. De aici totul s-a început, deoarece eu am dorit să demonstrez că știu de ce sunt în stare, și după ironia sorții s-a primit că o colegă de a mea mi-a spus că vrea să intre la facultatea de jurnalism. Aici eu m-am întrebat “ Cum ea poate, și eu nu? “ . Am venit acasă, am lovit cu pumnul în masă, și le-am impus părinților dorința mea, de a deveni jurnalist.

La școală aveam acea abilitate de a conduce ( toate evenimentele în școală erau organizate de mine), scriam diverse scenarii la festivități. Atunci am înteles că viitoarea mea profesie ar trebui să aibă o legatură cu domeniul dat.

-Tu ai lucrat  corespondent la ziarul “ Новое время ” , iar apoi revista “ Aquarelle ” . Care este diferența între a lucra pentru o televiziune și  a lucra pentru o redacție”?

-Având o experiență considerabilă, pot să afirm că fiecare jurnalist ar trebui să înceapă de la presă. Jurnalistul trebuie să aibă capacitatea de a scrie. În principiu asta este baza. Orice reporter, prezentator TV sau radio trebuie să știe arta scrisului, fie ea în formă electronică sau pe foaie.

-Ce ar trebui să ia în considerație un viitor jurnalist ?

-Un jurnalist care își pune încrezut bazele viitoarei sale profesii ar trebui să înțeleagă că este obligat să asculte oamenii. Dacă el nu poate asculta, locul său nu e în jurnalism. Dacă poți asculta, daca poți formula corect întrebările, interlocutorul tău se va deschide, și tu vei putea obține informația necesară de la el.

Trebuie să ai capacitatea de a convinge oamenii. Când mergi la un interviu, trebuie să fii pregătit de orice.

-Cum ai ajuns la televiziune?serghei abalin

-În mare măsură am ajuns la televiziune pentru că știam bine arta scrisului. Pe când lucram la revista “ Aquarelle “, am luat un interviu de la directorul general al postului de televiziune “ CTC “. Când m-am prezentat la interviu eu nu știam cine este el. Interviul cu el a fost o simplă misiune. După interviu el a apreciat munca mea și mi-a spus “ Arăți bine, ai o dicție bună, îmi place ceea ce faci, nu ai vrea să lucrezi la televiziune? ”. La care eu i-am răspuns că propriu-zis acesta și este visul meu. Eu am intrat la facultate cu scopul ca să ajung prezentator TV. Adică încă din copilărie aveam un scop stabilit. Și în principiu viața așa s-a și aranjat. După acel interviu nu mai cred în întâmplări, cred doar în soartă.

-Cât de important este să lucrezi în echipă pentru un jurnalist?

-Am un mare noroc că lucrez într-un echipă foarte bun. Ei din start mă înțelegeau când greșeam, încercau să mă ajute pe alocuri. Directorul nostru a creat o asemenea atmosferă adecvată în care noi putem cu ușurință să ne exprimăm opinia. De aceea pot să afirm că lucrul în echipă este foarte important, într-o asemenea profesie.

-Când noi am filmat reportajul despre Freestyle Football în Moldova la emisiunea “ Утро на СТС” am fost uimit de faptul că tu aveai emoții înainte reportaj. Cum învingi aceste emoții ?

-Emoții are orice prezentator. Consider că e bine atunci când ai emoții înaintea reportajului, în timpul reportajului. Suntem creați de Dumnezeu cu capacitatea de a simți. Dacă omul nu simte, dacă nu poate să exprime emoțiile, el este o piatră.

Pentru a călca peste aceste emoții eu mă adaptez în continuu. Înainte de fiecare emisie beau o ceașcă de ceai, ce mă ajută să mă relaxez. De asemenea, important este să uiți de toate problemele. Tot ce trebuie să știi este faptul că sunt zeci de mii de oameni care te privesc în acest moment. Este oaspetele cu care vorbești și ei sunt telespectatorii tăi. În primul rând trebuie să te gîndești la ei. Nu trebuie să te gândești la tine, fie că ești astăzi fericit sau indispus, egoismul trebuie eliminat.

-Ce calități ar trebui să posede un prezentator TV?Serghei Abalin

-Dacă e să vorbim despre calități omenești, un prezentator trebuie să fie un om emoțional, trebuie să se adreseze la fiecare oaspete ca la un prieten. Eu spre exemplu am observat că oamenii din domeniul mass-media, ce exprimă totul cu răutate, de obicei nu se rețin pentru mult timp la același loc de muncă, ei nu se pot ridica la următoarea treaptă în cariera lor pentru că lor nimic nu le place. Oamenii simt când tu ai o mască.

Însă dacă e să luăm în considerație calitățile profesionale, aș spune că foarte important pentru un prezentator este stilul de viață, dicția, vocea. Televizorul ne dă o imagine, de aceea este important ca micile ecrane să arate o imagine plăcută, imaginea ta personală.

-Am auzit că în Moldova e foarte ușor să devii popular. Este oare asta adevărat?

-Faimos poate deveni orice om. Spre exemplu Herostratus a intrat în istorie doar prin faptul că a dat foc Templului zeiței Artemis din Efes ( una din minunile lumii ). A deveni popular e un lucru foarte ușor și accesibil. Altă întrebare este cât timp se va menține această faimă ?

-Televiziunea e unica ta experiență în calitate de jurnalist?

-Mă mândresc cu o experiență bogată în toate ramurile jurnalismului. Am lucrat și lucrez până în prezent în presă, la radio, însă televiziunea îmi este mult mai aproape de suflet. Eu susțin ferm că regula de aur a unui jurnalist este  “ O zi fără a scrie ceva, este o zi pierdută”..

-Cine poate ajunge la televiziune?

-La televiziune poate ajunge oricine, deoarece noi uneori singuri nu știm de ce suntem în stare. Nu credem în noi, însă nu ne cunoaștem îndeajuns. Întrebarea este “ Cine se poate menține la televiziune? ” . Dacă un om a venit, a încercat și se menține pe acest post, plecarea de la televiziune va fi una foarte grea, deoarece te atrage incredibil de tare, este ca o boală.

-Care este regimul tău zilnic?

-Pe lângă faptul că petrec peste 10 ore la serviciu, în timpul săptămânii practic lecțiile de canto și înotul, iar în zilele de weekend iubesc să dorm, poate chiar până la orele 13:00-14:00. În weekend la mine telefonul este deconectat. Deasemenea, consider că atâta timp cât lucrezi, ai dreptul la odihnă.
Mai am o regulă: Duminica este ziua pe care o petrec în casă, cu familia. Pot privi televizorul o zi intreagă, atâta timp cât sunt chips-uri și alte bunuri alături. Pot să iau o carte bună să citesc. Și da…anume o carte… eu niciodată nu citesc de pe internet. Iubesc acea senzație de a ține o carte în mână.

Serghei Abalin

-Unde te vezi pe viitor? Tot la televiziune?

-Da, eu nu am de ales, drum înapoi nu există. Eu niciodată nu am planificat că voi fi redactorul principal al postului de televiziune “CTC” . Tot ce am făcut eu, este un rezultat neplanificat. Tot ce am, a venit spontan, însă după merit.

Autor: Radu Dintiu

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.