Ștefan Bănică: ,,Am avut doi părinți minunați, cărora le datorez tot ceea se sunt azi’’

BanicaCea de-a șasea ediție a întâlnirilor TVR Moldova s-a desfășurat așa cum ne-am obișnuitincinta teatrului Satiricus I.L.Caragiale din Chișinău, iar moderatorul discuției a fost actorul și regizorul Alexandru Grecu. Oaspetele serii a fost actorul, compozitorul, interpretul, producătorul și moderatorul TV – Ștefan Bănică din România. 

Seara a fost însoțită de un dialog sincer, în care Ștefan Bănică a povestit despre teatru, muzică și familie. Actorul își amintește de primele sale vizite la Chișinău, prin anii 1992, unde a cunoscut un public,, doritor de spectacol’’ și ,,care respectă artiștii, iar prin faptul acesta vă respectați pe voi înșivă’’. Întrebat cum și-a ales profesia de actor, acesta a spus că a făcut-o inconștient, pentru că de la vârsta de 5 ani știa exact cine va fi și nu a stat o clipă să se gândească că ar putea avea o altă meserie. Desigur, a fost menționată și influența tatălui său – Ștefan Bănică Sr. , acesta crescându-și fiul într-un mediu artistic, iar  acestuia îi plăcea ceea ce vedea la tatăl său. Tatăl i-a lăsat chiar și un îndemn pentru relația fiului său cu publicul:,Așa cum îți tratezi publicul, așa te vor trata și ei pe tine’’. Părinții, în general, au avut rolul de a-i oferi libertatea de a gândi, ceea ce este foarte important în formarea unei personalități: ,,am avut doi părinți minunați cărora le datorez tot ceea ce sunt azi”.

Într-o manieră umoristică, interpretul a mai povestit despre primele sale realizări – primul rol în filmul ,,Eroii nu au vârstă” la 15 ani, apoi renumitul film ,,Liceenii” în care s-a filmat în ,,epoca gri a comunismului” și atunci ,,acest film a fost ca o briză a mării propaspete, în care, chiar dacă elevii erau indeciși, era o energie a unor tineri care trăiau viața de liceu”. Au urmat roluri de teatru, jucând în operele renumiților autori de spectacole precum W.Shakespeare, A.Cehov, I.L.Caragiale, N.Gogol etc. Activând o lungă perioadă la teatrul Bulandra, iar apoi la teatrul de Comedie, unde joacă roluri până în prezent, acesta consideră că într-un teatru cea mai importantă este munca în echipă.

După tradiție, spectatorii au adresat întrebări invitatului serii, printre care a fost cea legată de relația cu copii săi. Acesta a declarat că ei sunt sursa lui de energie și ,,copii îl fac să se simtă om” ci nu interpret, actor sau moderator.

La final, toți spectatorii au avut ocazia să interacționeze direct cu interpretul și actorul Ștefan Bănică, făcând poze alături de artist. TVR Moldova și Teatrul Satiricus din Chișinău au pus bazele acestor întâlniri culturale cu scopul de a apropia mai mult valorile comune ale poporului român. Datorită acestor interacțiuni, fiecare poate face cunoștință cu viața cultural-artistică de peste Prut.

Reporteră: Axenia Samocrainaia