EVERYDAY STORIES SPECIAL

Stela Botez: Cânt pentru toți românii, cu toții suntem frați și surori legați de Folclor

Împarte dragostea pentru folclor între Moldova și România. Ultimele premii obținute sunt premiul 1 și premiul pentru cea mai reușită interpretare a cântecului Tamarei Ciobanu. Iar la Festivalul-concurs al Doinei a obținut premiul 2. A învățat în timp record piese noi și a reușit să cucerească juriul. Cum e să lupți pentru un loc pe piața autohtonă și cea din România ne povestește Stela Botez.

foto: din colecția personală

”Am muncit mult pentru ca să obțin aceste rezultate. M-am pregătit cu mult timp înainte atât vocal, cât și intrumental la cobză pentru că la concursul ”Tamara Ciobanu”. Pentru ”Concursul de Doine” am pregătit 3 doine din zona de sud a RM și anume zona de Codrii Tigheciului, unde m-am născut eu”.

”Aceste premii valoroase înseamnă încă câte o treaptă mai sus în cariera mea pe care mi-o construiesc încetișor. Premiile sunt un stimul pentru a munci în continuare”.

Nu știu dacă cuceresc juriul, eu aduc in  în fața lui  cântecul,  vocea,  costumul meu autentic de sud și am încă multe de învățat pentru că membrii juriului mi-au făcut și observații de care trebuie să țin cont. Chiar dacă mi-au dat premii, jurații sunt cu ochii pe mine și așteaptă performanțe mai mari din partea mea, mă rog,… mereu este loc de mai bine.

Premiile la concursuri sunt foarte importante în dezvoltarea mea ca interpretă pentru că anume la concursuri am învățat să-mi aleg repertoriul corect, să deosebesc folclorul autentic de alte cântece populare, să îmi aleg corect costumul național.  Concursurile m-au învățat stilul adecvat de interpretare vocală a cântecului folcloric. Este vorba de multă analiză, exersare cu profesor specialist în domeniu și de experiență. Toate m-au format ca interpretă.

E greu drumul unui tânăr interpret și plin cu spini, dar eu am un scop bine definit, am ambiție și nu mă las până nu reușesc. Cred că de asta are nevoie fiecare tânăr interpret, pe lângă talent, carismă, repertoriu bun, costum frumos, inteligență și noroc.

foto: din colecția personală

Merg deseori în România la concursuri, spectacole și filmări. Totul a început de la un festival- concurs în 2009 în Constanța unde am fost cu orchestra Nufărul din Cahul. Acolo am participat la concursul  Dobroge, mândră grădină, unde am luat trofeul. Atunci făcându-mi prieteni și cunoștințe din mai multe zone ale României, am continuat să comunicăm, astfel am mers și la alte concursuri din România. Apoi au apărut oferte pentru filmări la diverse posturi tv de acolo și așa am început să fiu invitata și la spectacole.

Este o onoare pentru mine pentru că ajung să cânt peste Prut, dar totodată mi se rupe inima când știu că suntem din același neam. Când ajung la vamă, mă simt umilită la mine acasă.

Sunt primită foarte călduros de publicul din România. În unele localități publicul mă iubește mai mult decât cel din Republica Moldova, oamenii de peste Prut au un respect aparte pentru noi,  basarabenii. Chiar dacă la prima întâlnire unii români aruncă cu replici precum că suntem rusificați și venim din alt stat. Eu nu le răspund cu răutate, ci le vorbesc un pic despre istoria și folclorul comun și ei își schimbă atitudinea în respect. Sunt oamenii diferiți și de dreapta și de stânga Prutului. Eu vreu să cânt pentru toți românii, cu toții suntem frați și surori care suntem legați de Folclor.

E aceeași muzică, e același folclor, doar cu mici deosebiri de la o zonă folclorică la alta. Cântecul popular moldovenesc din Stânga Prutului  nu se deosebește cu nimic de cel din dreapta Prutului, or doar am fost o Moldovă a lui Ștefan cel Mare!

Interpretul cântă pentru public, pentru lume, dacă ar cânta numai pentru sine, nu s-ar fi numit interpret. Fiecare om poate cânta în

foto: din colecția personală

baie, iar pentru public, ceea ce cântă interpretul este o hrană spirituală, este alinare a sufletului, este plăcere. Interpretul dacă nu ar avea public, ar fi ca o mamă fără copii, nu și-ar avea rost pe lume.

În curând am 2 spectacole mari la Palatul Național din Chișinău în 7 și 17 decembrie, mai am un spectacol foarte important pentru mine de 1 decembrie la Alba Iulia, România.

Sunt studentă, am licența anul acesta și sper să mă ajute Dumnezeu să susțin toate examenele cu bine.

Muzica autohtonă are nevoie de interpreți calitativi care să o promoveze frumos și să fie susținuți de mass-media și mai are nevoie de public decent care să ceară muzică calitativă.

În spatele unui interpret întotdeauna va fi… multă muncă și talent presărat cu noroc și cunoștințe în domeniu.

Autor: Victoria Ungureanu

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.