INTERVIEWS JOURNALISM SPECIAL

Stela Dănilă: „Presa scrisă a fost prima mea dragoste”

Este o persoană activă şi curioasă. Nu a fost în stare de hibernare în timpul studiilor, şi chiar din primul an de facultate a încercat să facă ziaristică. Vorbim despre Stela Dănilă, prezentatoare a ştirilor din sport la Publika TV. Despre provocarea pe care a trecut-o cu brio şi reuşitele acesteia aflăm din interviul următor.

-Când ai început să activezi în domeniul jurnalistic, cum a fost la început să lucrezi într-o redacţie?

-Am încercat marea cu degetul chiar în primul an de facultate. Mi-a plăcut experienţa şi am rămas să lucrez în redacţie. În anul doi, am avut şansa să ajung cu o bursă de studii în Grecia. Acolo mi-am consolidat pasiunea pentru una dintre cele mai apreciate, dar şi hulite meserii de pe pământ: jurnalismul. Despre atmosfera din redacţii, cred că e diferită de la un trust de presă la altul, însă toate păstrează aceleaşi ingrediente – forfota, lucrul contracronometru şi suspansul.

-Ai activat mai mult în presa scrisă. Cum se face că ai ales televiziunea, te gândeşti să te întorci vreodată la ziaristică?

-În cazul meu, pot sa zic că televiziunea m-a ales pe mine. Totul a fost imprevizibil, iar propunerea de a veni la Publika TV s-a ivit într-o perioadă în care îmi doream să încerc şi altceva. Presa scrisă este la fel de aproapiată sufletului. Pot să zic că este prima mea dragoste. Mi-aş dori să le pot îmbina.

Stela Dănilă

-Cum ai primit ideea de a prezenta ştiri din sport, cât de uşor a fost să te acomodezi la statutul de prezentatoare?

-A fost un adevărat test pentru mine. Statutul de prezentatoare implică mai multe responsabilităţi. Trebuie să fiu foarte atentă la tot ce spun, cum spun, cum arăt. Emoţiile nu-şi au locul aici. Omul care te vede la televizor trebuie să creadă în ceea ce spui. A fost dificil, mai ales că nu am mai făcut ştiri din sport până acum. Am început să ţin pasul cu toate competiţiile, clasamentele, să am favoriţi şi chiar să merg la meciuri. Sportul este deosebit de interesant şi dinamic.

-Mai ţii minte prima ieşire în direct? Ce gânduri aveai?

-Cum să nu ţin minte?! Cred însă că emoţiile dinainte au fost mult mai puternice decât însăşi ieşirea în direct. Iar cea mai bună camuflare pentru teamă şi nesiguranţă este un zâmbet larg, din suflet.

-Cum te-au primit colegii de la Publika TV ?

-Obişnuită să lucrez în redacţii cu „o mână de oameni”, echipa de la Publika TV mi s-a părut foarte mare. Cred că cei mai mulţi telespectatori nici nu-şi imaginează câtă lume lucrează cot la cot pentru un buletin de ştiri. Dacă e să vorbesc strict despre colegii de la sport, atunci suntem o echipa mică, tânără şi foarte prietenoasă. Ei au avut cea mai multă răbdare cu mine, când îi bombardam cu întrebări.

-Care este sportul tău preferat? Dar sportivul?

-Recunosc, nu fac mult sport. Am mare noroc de metabolismul meu şi astfel nu îmi fac griji din cauza siluetei. În copilărie am încercat de toate, chiar şi arte marţiale am făcut vreo doi ani. Ce ţine de sportivi, îl admir pe Messi, „piticul” de la FC Barcelona şi cel mai bun jucător al lumii.

-Pe ce stadion ai dori să ajungi?

-Pe Camp Nou, la un El Clasico

-Cum reuşeşte Stela Dănilă să echilibreze studiile şi jobul?

-Nu e ceva neobişnuit pentru mine, mereu am îmbinat facultatea cu munca. Recunosc, ce-i drept, că nu a fost deloc uşor şi că am uitat ce înseamnă „viaţa de student”. În această vară, urmează să îmi iau diploma de master, după care o sa renunţ, cel puţin pentru o vreme, la statutul de student.

Stela Dănilă

-Care este cea mai importantă experienţă profesională pe care ai avut-o? Ce ai învăţat din jurnalism?


-Un jurnalist nu ştie niciodată ce îl aşteaptă a doua zi, nici chiar peste o oră. Aceasta este cea mai interesantă parte a meseriei. Fiecare material realizat, fiecare om pe care îl cunoşti, dar şi fiecare critică te imunizează şi te ambiţionează. Asta se învaţă în jurnalism, zi de zi.

-Jurnalismul presupune şi sacrificii. Tu ai renunţat la ceva pentru ca astăzi să fii mândră de ceea ce faci?

-Personal, nu pot spune că fac vreun sacrificiu foarte mare. Îmi dedic practic tot timpul profesiei mele şi îmi place asta. Nu îmi permit să treacă o zi fără sa citesc presa, să fiu în pas cu tot ce mişcă în lume, şi nu doar în cea a sportului.

Stela Dănilă

-Cum crezi, ce nu are jurnalismul nostru, ce îi lipseşte?

-Independenţa şi echidistanţa. Jurnaliştilor le lipseşte adesea creativitatea, curajul şi iniţiativa. Apar tot mai mulţi amatori, emisiuni care mustesc a goliciune, dezbateri plictisitoare şi materiale scrise agramat. Din alt punct de vedere, presa de la noi a înregistrat progrese uimitoare în ultimii ani, iar apariţia mai multor televiziuni şi ziare a schimbat radical peisajul mediatic din ţară.

Autor: Victoria BORODIN

EVERYDAY JOURNALISM.COM

 

Comments are closed.