INTERVIEWS JOURNALISM SPECIAL

Tatiana Darie: “Visez să fiu un reporter internațional la unul din cele mai mari posturi TV”

Tatiana Darie e o tânără din Republica Moldova care a prezentat jurnale americanilor. Pe lângă prezentatoare, a trăit și experiența de reporter, călătorind cu autobuzul prin diverse state din America. A studiat la Universitatea Missourri, prima universitate din lume care a predat  jurnalismul ca profesie. În curând, va absolvi facultatea de jurnalism în cadrul Universității Westminster din Marea Britanie.  Despre cum e să faci jurnalism în străinătate, află din interviu.

-Cum a începutul drumul tău în media?

-A început cu mulți ani în urmă, nu stiu cum am ajuns la un training oferit de Centrul Media de la noi, și era condus de un american. El vorbea de video montaj și eu când am luat camera în mâini am înțeles că asta e ceea ce vreau să fac.

-Până să se realizeze visul american, cum era Tatiana Darie?

-Era mai fricoasă. Am avut mai multe încercări în media și tot nu-mi reușea. Acolo mi-a reusit. Nu știu, poate chiar e vorba de visul american, sau pur și simplu, de vis…

-Cum ai ajuns în State Unite? Ai avut parte de peripeții?

-Îmi fac studiile în Marea Britanie la Universitatea Westminster, la facultatea de jurnalism. Anul trecut am fost aleasă să plec în America pentru un schimb de experiență la Universitea din Missouri, care este cunoscută acolo ca cea mai buna facultate de jurnalism din America. După aceea, m-am întors la Londra pentru a-mi finaliza studiile și voi absolvi în câteva luni.

SUA e o țară atât de mare, diversă și e plină de peripeții. Cea mai mare peripeție a fost să călătoresc cu autobuzul dintr-un stat în altul. Pare un lucru obișnuit, dar când am intrat în acel autobuz—cred ca era mai special- am crezut ca sunt într-un film de horror.

-De cât timp ești acolo?

-Am stat în America 7 luni.

-Ești prezentatoare a unui post de TV din America? Care e secretul acestei reușite?

-Secretul oricărei reușite este munca. Se muncește greu ca să ajungi undeva, și asta o știm toți. Acolo, nu am intrat pe bază de concurs, am venit ca un voluntar și a fost un drum lung. M-am dus acolo, am început să mă uit prin părți și să iau cât de mult pot de la fiecare. După care a venit vacanța de primăvară, în care după tradiție, toți studenții pleacă din acel oraș. Eu am renunțat la această vacanță, am rămas și atunci mi s-au dat mai multe responsabilități și mai târziu și postul de lucru pe vară, pentru că nu puteam să stau mai mult.

-Cum arăta pentru o zi viața unui reporter la KOMU-TV? 

-E ca și viața oricărui reporter, doar că acolo pe toate le face reporterul singur. Începând de la șoferie, filmare, și terminând cu video montaj – tot ce ține de reportajul său. În televiziune nu prea ai un program fix, poți să lucrezi și toată ziua și toată noaptea. Erau zile când mergeam acasă doar pentru 3 ore.

Dar ceea ce e diferit în programul de acolo e show-ul de dimineață, acesta începe la 4:30 dimineața. Reporterul trebuie să se prezinte de la orele 2 dimineața până la 7, iar producatorul de la orele 10 seara până la 7 dimineața.

Tatiana Darie

-De câte experiențe ai avut parte legate de mass-media? 

-Am avut parte de mai multe experiente în media, atât autohtona cât și peste hotare. Ceea ce mă impresioneaza este professionalism-ul acestor oameni care știu ce fac.

-Ai absolvit Universitatea din Missouri. La ce facultatea ai studiat și cum a fost această experiență?

-La Universitea din Missouri am fost printr-un program de schimb, deci am stat un semestru doar. Pot să laud acea universitate pentru toate cunoștințele pe care mi le-a dat. Profesorii sunt foare buni, care, apropos, au fost și la Chișinău. E de fapt și prima universitate din lume care a predat jurnalismul ca profesie.

Programul de acolo este foarte încărcat și cerințele sunt foarte mari. De asemenea, universitatea lucrează în parteneriat cu companii comerciale care oferă șansa studenților de a studia și a lucra în același timp.

-Acum studiezi la Universitatea Westminster din Marea Britanie. Cum te descurci? 

-La Universitatea Westminster programul e mai lejer. Deja eu simt că am luat totul de la cealaltă universitate, aici trebuie doar să absolvesc.

Tatiana Darie

-Care au fost momentele dificile pe care le-ai întâmpinat acolo?

Cel mai greu a fost faptul că nu eram familiară cu locul în care locuiam. Apoi, nefiind din America nu cunoșteam anumite lucruri pe care doar americanii au cum să le cunoască. Chestii generale, ca traditii, locuri, evenimente naționale, etc.

Nu prea știam pe nimeni acolo, nu aveam cunoscuții necesari pentru reportaje (de ex: poliție, minister, spital, școli) dar, cu timpul am cunoscut mai multă lume. Oamenii erau mereu deschiși pentru interviuri și asta m-a ajutat foarte mult.
Și încă o foarte mare problemă. Nu aveam mașină! Mașina nu este un lux, dar o necesitate în Statele Unite. Nu ai cum să ajungi nici la supermarket fără mașină. Dar iarăși, am cunoscut oameni foarte buni, care s-au oferit să mă ajute.

-Ești pasionată doar de știri, reportaje sau te gândești să faci și divertisment?Ai avut vreo ofertă?

-Sunt pasionată de tot ce este interesant. Îmi place foarte mult divertismentul, am avut câteva încercări. Dar sunt de părere că trebuie să începi cu știrile, ca apoi să poți să faci și divertisment.

Tatiana Darie

-Ce părere ai despre televiziunea americană?

America este locul unde s-a născut televiziunea, unde totul a apărut pentru prima dată. Este unică pentru că nu sunt reguli acolo (sunt unele mici, dar depinde de canal, ce politică editorial abordează).

Jurnalistii nu au frică sa zică nimic și încearcă să facă știri cât mai senzaționale. Foarte mulți critici acuză americanii de tabloidizare, adică de mediatizarea lucrurilor mici, celebrităților, etc. Asta are o explicație: concurența este prea mare în America și toți sunt în fuga nebună dupa raiting-uri.

-Străinătatea te-a ajutat să-ţi recunoşti identitatea?

-Da, sigur. Străinătatea te face să înțelegi cât e de greu să obții ceva în viață. Ești deseori pus în fața unor situații grele și trebuie să te descurci singur.

-În 2011 ai făcut parte din familia Jurnal TV. Ce îți aduci aminte din acea experiență?

-Jurnal TV a fost o experiență bună, însa eu nu știam încă cu ce se mănâncă televiziunea. Am învățat multe de acolo. Asistând la emisiuni, ajutându-i pe reporteri și fiind acolo în mediul acela, m-au făcut să înțeleg ce-i lumea televiziunii. Am vrut să fiu la Jurnal TV, în special, pentru ca să fiu alături de Nata Albot – pe care o admir foarte mult pentru munca sa.

Tatiana Darie

-Ai și un blog personal (tatianadarie.com). Despre ce scrii?

-Acest blog personal este portofoliu-ul meu, o platformă unde vreau să public toată munca mea. L-am început vara trecută și îl mențin mereu la curent.

-Ce presupune să excelezi într-un domeniu?

Să te simți puternic, profesionist si împlinit.

-Care e omul de televiziune pe care îl apreciezi?

-Dacă e să vorbim de presa autohtonă, o apreciez mult pe Nata Albot. De asemenea, o apreciez pe Natalia Morari – o jurnalistă care are o calitate ce lipsește multor – curajul.

-La ce visează Tatiana?

-La tot. Să fiu un reporter internațional la unul dintre cele mai mari posturi TV. Să am posibilitatea să ajut cât mai mulți oameni prin reportajele mele. Vreau să mă simt realizată profesional și să am o familie mare si frumoasă. Poate visez prea mult?

-Dorești să revii în Moldova?

-Nu acum, dar într-un viitor mai îndepărtat. Dacă e să vin acasă, o să vreau să schimb prea multe lucruri, nu știu dacă îmi ajunge energia. Dar când nu o să mai pot de dor, o să revin.

-Cum ai fost în copilărie? Ce momente de atunci ți-au marcat cursul vieții?

-Am fost mereu un copil năzbâtios, niciodată nu mi-a plăcut să stau locului. Sunt foarte recunoascătoare familiei mele. Acasă am avut întotdeauna un exemplu în tăticul meu, care este un interpret din Moldova, Ștefan Darie. El mi-a dat speranță, vise, și posibilitatea de a merge mai departe.

Sportul, a fost altceva ce m-a marcat. Am învățat să lupt pentru rezultate din sport.

-Cum te autocaracterizezi în 3 cuvinte?

-Energică, visătoare și paranoică!

-Ce faci în timpul liber?

-Sport. Iubesc sportul și cred că este foarte important în formarea unui caracter.
Mai mult timp liber am doar când vin acasă în vacanță. Ador să merg în satul meu, unde am foarte multe rude cărora le duc dorul mereu.

-Ai un dor? Care este el?

-De mama! Familia, e cea care îmi lipsește mereu pentru că nu e ușor să fii atât de departe de cei dragi.

-Transmite un mesaj tinerilor care îți doresc să fie reporter de TV?

-Să credeți în ceea ce faceți, să primiți plăcere din ceea ce faceți și să fiți mereu curioși. Niciodată nu știi ce poveste interesantă are omul cu care discuți.

Autor: Mircea MITROFAN

EVERYDAY JOURNALISM.COM

 

Comments are closed.