JOURNALISM SPECIAL Special

TOP 5 surse media credibile în viziunea Nataliei Sergheev, corespondentă Europa Liberă

O nouă ediție a rubricii TOP 5 surse media credibile, de data aceasta cu jurnalista Natalia Segheev, care, din 2014, este corespondentă la radio Europa Liberă.

14344877_1300034933354342_8116696978431108552_n-1„Meseria mea presupune, printre altele, să urmăresc presa din Republica Moldova. Ce fac în timpul liber? Citesc presa străină.

ProPublica 

Redacție independentă și non-profit care face, probabil, cel mai bun jurnalism de investigație din Statele Unite. Au acoperit subiectul alegerilor americane echidistant – o provocare extrem de complicată pentru mass-media din SUA – și din câte am văzut, nu au făcut endorsement niciunui candidat. ProPublica a urmat sfatul lui M. Eminescu: „ce e val ca valul trece, tu rămâi la toate rece”. Cred că marele poet a zis-o special pentru viitorii jurnaliști, deși nu am dovezi.

Casa Jurnalistului

Câțiva tineri din România (și Moldova!) s-au lepădat de redacții și au pornit în cea mai „periculoasă” aventură din viața lor – jurnalismul independent. „Casa” lor e finanțată din donațiile celor care îi urmăresc și îi admiră. Să rămâi la mila cititorului capricios care să te plătească? Pentru unii ar fi un coșmar. Așa însă se construiește noul jurnalism din România.

VICE News

Documentarele lor sunt mai tari decât filmele lui Spielberg, punctum.

The Economist

„Dacă citești și înțelegi tot ce se scrie în The Economist – nu ai nevoie de alte studii economice”, a zis-o un profesor universitar, numele căruia nu-l mai țin minte. Din fericire, redacția Europei Libere este abonată la revista care mă bucură cu mostre excepționale de jurnalism. Nu zic că înțeleg totul, dar asta niciodată nu m-a oprit. Index-ul lor Big Mac, în care compară economiile lumii în baza prețului pentru un Big Mac în fiecare țară, a devenit deja un life-hack pentru călătorii.

VOX 

Jurnaliștii de la Vox au fost practic primii care au adus în vogă „explanatory journalism”, adică jurnalismul care oferă explicații simple pentru fenomene complexe. În Card Stacks gasești informații despre ce vrei: de la Brexit până la filozofia show-ului TV „BoJack Horseman”. Tot ei au un canal YouTube de mai mare dragul să-l privești. Îl recomand mai ales celor care vor să se documenteze rapid despre ce se întâmplă în America și în lume, în timp ce spală vesela.”

Anterior, Everyday Journalism a publicat mai multe articole în cadrul rubricii „TOP 5 surse media”. Puteți citi părerea jurnaliștilor Nata Albot, Elena RobuVitalie Călugăreanu, Corina Cojocaru, Alex Gurdila, Andrei Bolocan, Nina Panfili, Moni StănilăTatiana Marcu și Aliona Ciurcă.

Autoare: Angelina Mașcauțan

Foto: Facebook

Sursa: Everyday Journalism

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*