EVERYDAY STORIES SPECIAL Special

Totul despre machiaj și jurnalism cu Tatiana Plesh, make-up artista vedetelor

page

Întotdeauna am susținut ideea că jurnaliștii au tangență cu artistismul, iar în ultima perioadă găsesc tot mai multe persoane care îmi demonstrează acest lucru. Protagonista interviului nostru de astăzi este Tatiana Plesh – o tânără jurnalistă ce activează ca prezentatoare la unul dintre cele mai ascultate posturi de radio din țara noastră. La îndemnul surorii Dianna Rotaru, în urmă cu patru ani, Tatiana a descoperit arta machiajului, astfel, ajungând să bucure zeci de femei, printre care și numeroase persoane publice. Descoper-o pe jurnalista și make-up artista Tatiana Plesh, în interviul ce urmează.

– Pentru cine nu te cunoaște, spune-ne cine este Tatiana Plesh?

– Cel mai important lucru pentru mine e că sunt cunoscută și iubită de cei dragi. Ceilalți mă pot cunoaște personal sau de pe rețelele de socializare fiind de profesie make-up artistă, domeniu în care dețin și diplomă internațională, moderator la Radio Noroc și mai nou,  un hair-stylist în devenire.

Tatiana Plesh

– Când ți-ai descoperit pasiunea pentru domeniile în care activezi?

– De fapt, sunt o persoana creativă de mică. Pictam  chipuri și siluete omenești de cum am început școala. Pe la 14 ani, când încep primii pași spre maturizare, am început sa mă auto-machiez cu produsele cosmetice din trusa mamei. La îndemnul surorii și interpretei Dianna Rotaru, care avea nevoie pentru concerte și evenimente de un specialist personal în domeniu, am început să practic cursuri profesionale de machiaj. Așa au început colaborările mele cu mai mulți artiști de la noi și nu doar, lista clientelor la moment fiind foarte mare. Concomitent, am început să  cochetez și cu televiziunea. Mi s-a propus să prezint emisiunea „Dedicații” de la Noroc TV, ca într-un final să împlinesc șase ani de activitate. La moment nu mai apar pe sticlă, dar sunt auzita seara de seara pe frecvențele Radio Noroc.

– Cum împaci meseria de jurnalist cu cea de make-up artistă? Care dintre ele îți aduce mai multă bucurie și împlinire sufletească?

– Pentru mine e foarte ușor să combin ambele meserii. Îmi place să mă dedic în tot ceea ce fac, pentru că atât clientele mele de la machiaj, cât și radio-ascultătorii, percep foarte bine tactica de abordare. La rândul meu aștept doar feed-back-uri pozitive și fidelitate din partea lor.

– Care a fost cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat de-a lungul carierei tale de make—up artistă?

– Una din provocările cele mai mari a fost să asist la filmările câtorva videoclipuri ale interpreților precum Dianna Rotaru, Massimo Balestrieri și Aurel Moldoveanu. Procesul de filmare putea dura și câteva zile, cu câteva pauze de cafea. Era dificil să retușez artiștii în condiții nefavorabile sau pe timp de noapte, dar cu perseverența și pasiunea pentru make-up, finisam filmările mulțumită de rezultat.

– Experiența te-a ajutat să descoperi multe femei. Care este cea mai frecventă greșeală a acestora, privind machiajul.

– Citez maxima lui Ralph Waldo Emerson „Dragostea de frumusețe este Gust. Crearea de frumusețe este Artă”. De aici și pornesc greșelile femeilor care se machiază după tendința starurilor hollywoodiene, fără să se consulte cu un specialist. Cele mai des întâlnite greșeli sunt: prea mult fond de ten aplicat, sprâncenele accentuate sau pensate în exces și fardurile de ochi aplicate fără estompare.

– Ce sfat le-ai recomanda acestora?

– Fiecare dintre noi a încercat măcar o dată în viață să se auto-machieze. Unora fie le-a reușit din prima, fie nu. Ca specialist în make-up și predare a orelor de machiaj, recomand fetelor să urmeze cursuri în acest domeniu, cu o bază de pregătire și ore practice. Vor învăța pas cu pas cum să aplice un machiaj corect și ce tipuri de machiaj li se potrivește. Tutorialele, după părerea mea, sunt doar o sursa de inspirație.

– Care a fost cea mai surprinzătoare reacţie a unei cliente?

– Au fost mai multe… Dar cea mai neașteptată a fost a unei mirese. După ce i-am aplicat machiajul, pur și simplu a rămas fără replică în timp ce se admira în oglindă. Fără cuvinte am rămas și eu când, numărând banii pentru serviciul prestat, am depistat o sumă dublă de preț. Emoțiile au fost de nedescris când mi-a șoptit: „Taniușa, mi-ai făcut ziua de astăzi de zece ori mai plăcută”.

page

– Ce contează mai mult, profesionalismul de a machia sau calitatea produselor cosmetice cu care o facem? De ce?

– În orice domeniu contează să punem accent pe calitate și cantitate. În arta ce o practic, profesionalismul nu se va limita doar la succesele obținute. Tendințele se schimbă de la sezon la sezon, de aceea trebuie să ținem pasul cu ele. Vorbind despre valoarea produselor, mă axez pe maxima lui Emilio Praga: „Calitatea unei cărţi depinde de cititor”. Eu recomand să aveți în trusa de machiaj mai puține produse cosmetice,  dar care să merite orice investiție!

– Ce părere ai despre machiajul zilnic? De ce-ar trebui sa ținem cont la realizarea acestuia?

– Machiajul de zi diferă de cel de seară, scenic sau pentru mirese, prin faptul că necesită o gamă mai mică de produse cosmetice. Iată câteva trucuri pe care le folosesc eu și cred că le-ar fi utile și altor femei: să aplice 3-4 picături de fond de ten potrivit tenului natural, să traseze o linie cu eye-linerul  cafeniu sau negru pe linia genelor superioare, să aplice un rimel de orice culoare pe gene și un gloss în nuanțe deschise pe buze. Fardul de obraz poate fi ales în două nuanțe: piersic sau roz pal.  Pentru jobul de oficiu recomand un ruj roșu sau coral.

Tatiana Plesh și Iuliana Crețu

– Ai un make-up artist preferat? Dacă da, spune-ne cine este acesta și argumentează-ți opinia.

– Pentru mine, make-up artiștii preferați sunt cei de la care am ce învăța! Dintre cei autohtoni o remarc pe maestra Gabriela Ciubara – cea care mi-a predat cursurile de machiaj și căreia îi mulțumesc pentru temelia care a stat la baza creării mele ca tânără specialistă. O altă artistă cu renume este Iuliana Crețu, fiind cunoscută pentru master-classurile ce le organizează. De la ea am prins și pus în aplicare foarte multe trucuri de machiaj, care îmi sunt extrem de utile.

– Care sunt planurile tale de viitor, privind activitatea în domeniul make-up-ului? Dar cele în jurnalism?

– Am planuri grandioase pentru această toamnă. Primul și unul din cele mai importante este că din luna octombrie voi activa stabil în calitate de make-up artistă la salonul „Select Beauty”. Zilnic, clientele mele mă vor găsi acolo, ca să le machiez, coafez, tund sau să le vopsesc părul. În paralel, voi activa la Radio Noroc, pentru că și acolo am publicul meu fidel care abia așteaptă să înceapă dedicațiile de la ora 20:00 cu Tatiana Plesh!

Autoare: Angelina Mașcauțan

Sursa foto: Facebook

Sursa: Everyday Journalism

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*