NEWS SPECIAL

Un fotojurnalist rus a fost reținut de miliția de la Kiev

Fotojurnalistul rus Dmitri Kostiukov, împreună cu trei membre ale Mișcării „Femen”, a fost reținut sâmbătă, 28 iulie, la Kiev, transmite Deutsche Welle, cu referire la Agenția de presă rusă „Interfax”.

Avocatul reținuților, Iaroslav Iațenco, a declarat pentru „Interfax” că membrele „Femen” și Dmitri Kostiukov, prezent alături de ele pentru un fotoreportaj, au fost arestați și duși la secția de miliție, unde au petrecut toată noaptea. Mai mult, avocatul susține că reținuții au fost bătuți. „Ei au fost loviți cu picioarele, lui Kostiukov i-a fost spart capul, îi este crăpată pielea de pe frunte”, a spus Iațenco.

Din declarațiile oficiale ale miliției ucrainene, activistele Mișcării „Femen”, care erau pe jumătate goale, au fost reținute în timpul unei acțiuni de protest în fața magazinului „GreenTown”, iar Kostiukov a atacat colaboratorii miliției.

Aceste afirmații sunt însă combătute de pătimiși. Astfel, fotojurnalistul rus a declarat pentru postul TV Rain că „totul s-a întâmplat de parcă ar fi fost un atac”. „Este evident că erau colaboratorii Serviciului de Securitate al Ucrainei, dar totul a arătat ca un atac, fără să ni se dea vreo explicație. Erau vreo 15-20 de oameni care ne băteau, apoi a venit miliția, care ne-a dus la  secție. Noi pur și simplu ieșeam din scara blocului, nici nu reușisem să facem nimic, și am fost atacați imediat…. Firește, eu nu m-am împotrivit miliției, doar nu practic această meserie de o zi. Eram convins că nu mă vor atinge. Se pare că ei nu știau ce să-mi impute – la un moment dat, voiau să mă aresteze pentru comerț ilegal… Mă doare capul, fața, spatele, am amețeli”, a menționat Dmitri Kostiukov.

Activistele „Femen” acuză serviciile secrete rus și ucrainean că ar sta în spatele atacurilor. Potrivit lor, la intimidări s-a recurs pentru a exclude eventuale acțiuni de protest ale acestora, în legătură cu vizita la Kiev a președintelui rus Vladimir Putin și a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, cu ocazia celebrării a 1025 de ani de la creştinarea Rusiei Kievene de către cneazul Vladimir.

Sursa: media-azi.md

Fotografie simbol, sursa: niethammer-fotojournalist.de

Comments are closed.