EVERYDAY STORIES INTERVIEWS SPECIAL

Valentina Zeleniuc: Sunt fericită că am creat cel mai minunat job din lume

Copilul din ea o face fericită, iar școala de creație Davinci a fost din copilărie un vis al ei, acum realizat. Plină de energie și cu o lume interioară foarte bogată, Valentina Zeleniuc a devenit un model pentru discipolii săi.

Valentina, cum s-a schimbat viața ta după apariția școlii de creație Davinci?

-Școala de Creație DaVinci a adus în viața mea foarte multe schimbări pozitive. O dată ce am dat start activităților, am înțeles că soarta mi-a oferit o șansă să cresc și să mă dezvolt împreună cu fiecare familie, care a pășit pragul școlii. Primele zile, chiar nu puteam să dorm, din cauza responsabilităților pe care mi le-am asumat, programul de lucru full, emoții neobișnuite, situații interesante și multe întrebări. Foarte important – sunt fericită că am creat cel mai minunat job din lume, combinând ceea ce-mi place – copiii, arta, psihologia și munca asiduă zi de zi.

-Cine frecventează școala de creație?

-Cei care și-au dorit să descopere o lume nouă, interesantă și plină de aventuri. La noi vin copii de la vârsta de 3 ani inclusiv și părinții lor, depinde de cerințele și dorințele familiei. Cursurile sunt diverse, însă accesibile pentru toate vârstele. Pentru a practica arta nu contează ce vârstă ai.

-Câți copii ai în fiecare grupă și câte grupe sunt?

-Grupul este format maxim din 5 copii, grupurile mici sunt foarte practice, reușesc să comunic și să acord atenție fiecărui copil în parte. Este o atmosferă plăcută și interactivă de studiu. La moment, avem 7 grupe stabile și peste 20 elevi, care au grafic flexibil. Sunt bineveniți toți doritorii, fiecare are posibilitatea de a se înscrie la o oră de probă.

Valentina Zeleniuc

-Cum te înțelegi cu ei? Ce faci ca să le inspiri încredere în propriile forțe?

-Copiii sunt lumina sufletului, este imposibil să nu te împaci cu un copil. De obicei, ei nici nu observă că sunt instruiți, cred că ne jucăm sau lucrăm din plăcere. Foarte rar pot apărea diferite capricii, se mai alintă, mai încearcă să te manipuleze, așa sunt copiii, te pun mereu la încercare. Dacă mă ciocnesc cu astfel de cazuri utilizez diverse tehnici și metode speciale de ameliorare a situației tensionante, le transmit și părinților răspunsuri, modalități de soluționare.

Valentina Zeleniuc

 

Ca să le inspir încrederea în forțele proprii, le trezesc interesul față de activitate, îi îndrum și încurajez să creeze în artă sau oricare alt domeniu, le explic că nu există greșeli și toate sunt încercări spre crearea unui obiect cât mai frumos și calitativ. Din practică pot să afirm -dacă e să întrebi mai mulți copii cu vârsta cuprinsă între 2- 9 ani : Tu poți să desenezi? Toți vor răspunde siguri pe ei- DA! Mai greu se deschid spre comunicare adolescenții, dacă le zâmbești și le emani emoții calde, ei sunt și devin și mai extraordinari!

Valentina Zeleniuc

-Depistezi imediat tinerele talente?

-Da. Absolut toți copiii sunt talentați și părinții lor la fel, chiar dacă ei spun că nu.

-Pentru a deveni pictor, e nevoie de talent sau ești adepta afirmației “1% talent și 99 muncă” ?

-Un pictor percepe lumea în culori prin intermediul propriei sale persoane, a sufletului. Noi toți suntem talentați, mai ales copiii știu asta și cred în asta. În copilărie credem cu tot sufletul că suntem adevărați pictori și atunci este important să creștem si să rămânem pictori.

pictura

-Cum reușești să captezi atenția copiilor?

-Simplu, le zâmbesc și le permit să se simtă de la egal la egal cu mine, cred în ei.

copii

-Ce activități faceți la școală?

-Diverse : Arte vizuale (pictură, desen, sculptură, decor, etc.) pentru toate vârstele; pregătirea pentru şcoală este un alt ciclu de lecţii, destinat copiilor de 5 – 6 ani, care presupune pregătirea psihologică a preşcolarului către instruire. A fost împărţit în mai multe compartimente, fiecare în parte având denumiri foarte atractive: căsuţa cu litere (alfabetul), ştiinţa într-o felie de măr (matematica), arta comunicării (logopedie, dicţie), de dragul cărţii (atelier de scriere creativă).Tot la “Şcoala de creaŢie DaVinci”, copiii învaţă “Ghidul banilor”, adică totul despre ce sunt banii, istoria lor, la ce sunt folosiţi, rolul banilor în îndeplinirea obiectivelor personale, bugetul personal şi bugetul familiei, metode de a câştiga dar şi a economisi banii, etc. Ultimul curs este un program de consiliere ,, Salut –Eu!” destinat mai mult adolescenţilor cu vârste cuprinse între 13 – 17 ani. Este un program vast, care cuprinde toate problemele acestei perioade de vârstă, dar şi rezolvarea lor, contribuind într-un final la valorificarea fiecărui copil în dependenţă de personalitatea acestuia.

-Care sunt metodele tale de evaluare?

-Compar împreună cu copilul și părinții lui evoluția acestuia. Schimbări evidente se observă atunci când procesul de muncă devine un deliciu, nu mai observi timpul cum trece, rezultatul se măsoară în calitate.

-O frază trăsnită zisă de unul din discipolii tăi, care ar fi?

,, – Fundul Mării Negre este asfaltat!?!” (Marius 5 ani)

,, – Astăzi, culoarea vecină din acuarelă, nu ar să se încurce pe pensula mea” (Cătălina 4 ani)

Emin după ce a făcut niște pete neplanificate pe coala de hârtie, exclamă: – Eeee, asta-i situație de viață !”

-Școala îți ia foarte mult timp, cum rămâne cu lucrările tale? Când reușești să pictezi?

-Chiar dacă lucrez mult, eu pictez de fiecare data când am timp, când sunt cu elevii de vârstă mai mare, pictez împreună cu ei, le arăt prin propriul exemplu că totul este posibil, numai să crezi și să dorești din inimă!

-Ne bucuri cu o expoziție în timpul apropiat?

-Sigur, planific pentru anul viitor. Este necesar să pictez mai multe lucrări pentru organizarea unei expoziții.

-Ce mesaj ascunde Valentina Zeleniuc în spatele creațiilor sale?

-De multe ori m-am gândit asupra mesajului transmis în unele lucrări. De fiecare dată îmi vine în minte ,,Arta te face să produci idei, nu să reprezinți lucruri “(Constantin Brîncuși). Prefer să transmit următorul mesaj: Viața este frumoasă, interesantă și merită trăită!

-Ești o persoană foarte pozitivă și plină de energie. De unde o iei? Cine e sursa?

-Am avut o copilărie fericită, așa am crescut, într-o atmosferă pozitivă, jucăusă și interesantă. În fiecare dimineață mă bucur de razele soarelui, prefer să zâmbesc, pentru că știu: totul este relativ, nu are rost să-ți faci griji pentru nimicuri. Munca asiduă este cel mai bun medicament natural. Mișcarea este viața.

-Continuă propoziția: “Copilul din mine mă ajută să …”

-Fiu fericită!

activitati copii

Autor: Nicoleta SERGENTU

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.