DIVERTISMENT SPECIAL Special

Viața fără filtre a fashion bloggeriței Cristina Tabun

Cristina Tabun

Cristina Tabun este fashion bloggerița, care a a spart stereotipurile despre stil și despre faptul că nu poți arăta scump îmbrăcată cu doar 100 de lei în buzunar. Mall-ul ei sunt second hand-urile, iar internetul reprezintă unealta care a jucat rolul decisiv în ascensiunea carierei sale. Din acest motiv, noi ne-am propus să aflăm cine ar fi fost Cristina Tabun, dacă nu se inventa internetul și ce părere are despre rețelele sociale în rubrica noastră săptămânală „Internet fără filtre”.

– În prezent ești cunoscută ca fashion bloggeriță, cum crezi, dacă nu se inventa internetul, cine ai fi fost?

– Mereu am știut ce vreau să fac, am studiat mulți ani arte plastice și asta cred că mi-a marcat viitoarele alegeri. Am fost întotdeauna atrasă de frumos, și creând blogul m-am gândit că și eu am un cuvânt de spus în fahion-ul autohton. Iar dacă nu ar fi existat internetul, atunci aș fi ales alte căi și metode de promovare a job-ului meu, doar că nu m-aș fi numit blogger. Dar totuși țin să menționez că internetul a jucat rolul decisiv în cariera mea.

– Acum „să fii în rețea” nu mai este doar un trend, ci tot mai mult un fenomen global, unde poți câștiga chiar și alegerile prezidențiale, tu cum privești acest fenomen pozitiv sau negativ?

– Fenomenul „să fii în rețea” are aspecte atât pozitive cât și negative, în funcție de cine și în ce scop le folosește. Dacă să vorbim de partea pozitivă, atunci accesul la internet reprezintă de fapt acesul la informație și dacă folosești toate resursele adecvat, atunci poți câștiga atât parteneriate, bani, cât și alegerile prezindențiale. Partea negativă este că creează dependență în special în rândul celor tineri, care pe lângă faptul că se izolează de familie și prieteni, își pierd timpul consumând un conținut infect și agresiv.

– În ce s-au transformat Facebook-ul și Instagram-ul, în acest moment?

– Rețelele sociale au devenit în prezent un drog virtual care dacă nu este dozat, creează izolare, dependență și alte efecte negative. Dar, totodată, datorită rețelelor sociale la doar un click distanță avem acces la cele mai noi știri, și este o sursă constantă de informație, pe lângă asta, este o rampă ieftină de lansare a unei afaceri sau a unui blog. Pe mine ca blogger m-au ajutat foarte mult, pentru că datorită lor am fost auzită mult mai repede și am început niște colaborări frumoase cu brand-uri atât autohtone cât și străine.

Cristina Tabun

– Ce ți-ai dori să schimbi în comportamentul moldovenilor de pe rețelele sociale?

– Cel mai mult mă deranjează distribuirea conținutului negativ și violent sau expunerea excesivă a vieții personale. Văd deseori comportament foarte agresiv, atât din partea bărbaților cât și din partea femeilor care folosesc un limbaj murdar și nepotrivit, iar asta ar trebui să se schimbe. Moldovenii au de lucrat asupra comunicării în mediul online.

– De ce majoritatea oamenilor își fac viața publică pe rețelele sociale? Ne mai rămâne loc pentru viața privată?

– Fiecare își alege când, cum, și ce publică pe pagina sa. Unora le place și au satisfacție maximă să-i vadă pe toți ce mănâncă, unde se odihnesc, ce lucruri își cumpără, alții savurează viața fără să și-o expună și sunt fericiți.

– Care este impactul internetului asupra omenirii?

– O dată cu apariția internetului lumea virtuală s-a deschis pentru toți. E o lume unde există multe posibilități, unde avem acces la lectură, muzică, informație de orice fel, unde putem executa plăți online, timite mail-uri și, unde putem fi aproape de cei dragi chiar dacă ei sunt departe. Partea proastă este că ne-am izolat de lumea reală și ne-am creat un loc comod în cea virtuală. Totuși, țin să cred că internetul a avut un impact mai mult pozitiv decât negativ asupra omenirii.

Cristina Tabun

– Este adevărat că internetul ne-a dezobișnuit să comunicăm cu oamenii în realitate?

– Nu cred ca ne-a dezvățat, ne-a făcut mai lenoși, culmea e că am devenit atât de lenoși încât în loc de cuvinte ne trimitem doar emonticoane și ne înțelegem și așa. Comunicarea față în față e mult mai importantă, viața trebuie trăită cu piciorele pe pamânt și mai puțin cu mâinele pe smartphone, asta ar trebuii să nu uităm.

– Cum ar fi arătat viața noastră fără internet?

– Posibil la fel de frumoasă cum este și acum.

Autoare: Sabina Hirianov

Sursa foto: Arhiva personală

Sursa: everydayjournalism.md

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*