INTERVIEWS SPECIAL

Vis Olandez

Anul trecut și-a zis: plec din țara asta! Spune că acesta a fost visul ei. Irina Aramă este acum studentă în Olanda și într-o camera de câțiva metri pătrați luptă pentru un viitor mai bun. Spune că nu e ușor, dar pentru că știe că acesta este visul ei, o face mai puternică.

-De ce anume Olanda?

-Pentru început aș vrea să spulber mitul a multor oameni despre viziunea Olandei. Multă lume asociază Olanda cu țara drogurilor și felinarelor roșii. Însă cu adevărat Olanda este o țară cu istorie și tradiții bogate, țara lui Rembrandt și Van Gogh. Deși nu este o țară foarte mare, Olanda seamănă cu o gradină cochetă și foarte îngrijită.

Cand vine primavara în Olanda, este ca și cum mii de hectare . . . ar prinde viață.

De ce Olanda? Olanda este o țară nordică, situată în vestul Europei cu ţărmul la Marea Nordului între Belgia şi Germania. Climatul este maritim cu veri răcoroase şi ierni blânde. Ea are o economie stabilă și bine dezvoltată.

12 irina-Prin ce etape a trebuit să treci pentru ca să reușești să fii admisă la universitate?

-Dacă privesc în urmă, realizez prin câte etape am trecut și cât de greu a fost la început. Însa pot să zic ferm că nu regret pentu nimic din ce am făcut și sunt mândră că mi-am realizat visul. Pentru început aș vrea să îmi amintesc de clasa a 12-a, cel mai stresant an. Pe atunci toți studenții erau cu gândul la bacalaureat și eu mai aveam, pe lânga toate, să susțin un examen de limba Toefl, care nu este simplu precum pare la prima vedere. Mi se părea incredibil de dificil, deoarece am studiat doar teoretic, dar nu am practicat niciodată vorbirea limbii engleze.

Pe lângă lecțiile suplimentare la matematica și informatica mai aveam și o groază de pregătiri pentru examenul Toefl. Cu aplicarea documentelor, la fel nu a fost ușor. Nu aveam timp liber și chiar puteam să nu-mi văd prietenii câteva sâptămâni. La un moment eram gata să renunț și nu mai vroiam nimic. Mama a fost persoana care m-a susținut mereu în cele mai dificile momente. Ea îmi insufla speranța că o să văd și eu lumina la capătul tunelului.

Irina Aramă

-Ce rol a jucat limba în șansa de a deveni studentă în Olanda?

-Limba engleză a jucat un rol important în viața mea. Mi-a deschis multe oportunități pentru ca să îmi aleg țara și studiile potrivite. Invațarea limbii engleze a început încă din clasele primare, însă a fost fără rezultate până în clasa a 9-a. In clasa a 12-a aveam nevoie de pregătire mai intensă și la nivel mai înalt. Atunci am apelat la școala “ SuperTeacher” care nu era atât de faimoasă la acel moment. Insă pot să afirm ca studiile și cunoștintele din acestă școala m-au ajutat să trec de examenul Toefl. Multe ore petrecute acolo, mi-au lăsat doar emoții pozitive și amintiri plăcute.

Metoda de predare e diferită, deoarece totul e bazat pe un joc și poti să faci niște lucruri complicate într-o formă simplă. Programul meu în această școală a inclus și lecții practice cu o profesoară care a predat engleza în China. Comunicam doar în limba engleză, ceea ce mi se părea foarte complicat, însă mai tâziu am realizat că anume acest lucru a jucat un rol important în studierea limbii engleze.

-Acolo vorbiți doar în engleză? ajunsă în Olanda, ai întâmpinat anumite greutăți legate de limbă?

-In mediul extern la universitate, între colegi, la magazin, biblioteca vorbesc doar engleza. Am întâmpinat greutăți legate de limba olandeză, deoarece aproximativ 10 % din populația vârstnica nu cunoaște limba engleză. Dacă ai nevoie să întrebi ceva, mai bine te adresezi la studenți, ei cu siguranță îți vor fi de ajutor.

Ai mai întâlnit și alți moldoveni? comunici cu ei?

-In orașul Groningen unde locuiesc sunt aproximativ 30 moldoveni. Ne întâlnim foarte des. Evident, trăim în același mediu și avem lucruri comune, trăim sentimente asemenatoare și ne susținem atunci când avem nevoie. Chiar și cea mai bună prietenă din Olanda e moldoveancă. Doina e chiar colega mea de clasă ți petrecem foarte mult timp împreună.

Cum descrii mediul academic din Olanda? ești mulțumită de alegerea făcută?

-Da, sunt foarte mulțumită de alegerea făcută. Dacă aș putea întoarce timpul înapoi, cu siguranță aș mai schimba ceva, dar cu siguranta nu țara.

Irina Aramă-Trecând la partea financiară. Cum te descurci? și-n general, cum e viața în Olanda?

-În prezent mama îmi asigură traiul în Olanda. Sper ca în curând să îmi găsesc un job part-time. In Olanda viața e scumpă, dar societatea e sănătoasă din toate punctele de vedere și legea este respectată, indiferent de statutul pe care îl ai lumea trăiește foarte bine. Poporul olandez trăiește, muncește și savurează din plin din frumusețile vieții.

-Locuiești într-o cămeruță mică și ai condiții care diferă probabil cu mult de cele pe care le aveai acasă. Ce te face să lupți mai departe??

-Cămăruța mea e chiar foarte mică, însa am toate condițiile pentru un trai decent. Lipsește mult din ceea ce am avut în Chișinău, dar asta este. Fiecare om ajunge la momentul când trebuie să plece de acasă. Mai departe sau mai aproape, mai devreme sau mai târziu. Dorința de a deveni independentă și responsabilă mă face să lupt. Era mai ușor când veneam acasă dupa lecții și mâncarea era deja pe masă. Dar copilaria a trecut, am pășit într-o altă etapa a vieții, viața de om matur și independent.

-Îți vezi viitorul în Olanda sau vei reveni în Moldova?

-Acum nu pot să dau un răspuns, dar m-am acomodat destul de repede aici și îmi place mult această țară minunată. Evident duc dorul familiei și a prietenilor. Viitorul apropiat îl văd în Olanda. Ce ține de Moldova, vom trăi și vom vedea.

-Ce mesaj le transmiți tinerilor care vor să plece la studii peste hotare?

-Din experința proprie, aș vrea să le transmit tinerilor din R. Moldova următorul mesaj. Dacă ne dorim să trăim decent într-o societate sănătoasă, trebuie să începem să facem schimbări, schimbări spre bine. Dacă vrei ceva cu adevărat, luptă pentru visul tău și vei obține rezultatele dorite.

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Articolul conține publicitate (Școala “ Superteacher Language Center” )

Comments are closed.