NEWS News

Vrem acces în Parlament!

Reprezentanții societății civile și mass-media au revendicat joi, 3 martie, îngrădirea accesului presei în sala de ședințe a Legislativului. Aceștia au venit la ședința Parlamentului îmbrăcați în tricouri cu textul „Acces liber pentru presă”. Biroul Permanent a creat o comisie pentru soluționarea acestei probleme. Anunțul a fost făcut de speakerul Andrian Candu. Astfel, până pe 13 martie urmează să fie identificate soluții tehnice şi legale pentru a asigura o transparență mai mare a şedințelor plenare.

presa
sursa foto: realitatea.md

Directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu a remarcat că această campanie nu este o premieră, ci durează deja doi ani, iar dacă  după 10 zile nu se întâmplă nimic acțiunile vor continua, scrie media-azi.md.

„Noi am adunat semnături pentru mai multe petiţii şi le-am expediat în Parlament şi nu s-a întâmplat absolut nimic. Şi de aceea ne-am gândit că trebuie să organizăm o acţiune comună, unde să participe şi reprezentanţi ai societăţii civile și ai mass-media. Şi am văzut că astăzi cameramanii au avut loc în sala de şedinţe. Vom pleda şi în continuare pentru această cauză şi vom fi cu ochii pe ei. Trebuie să continuăm ceea ce am început”, a declarat Nadine Gogu.

Parlamentul a convocat Biroul Permanent, unde s-a decis formarea unei comisii mixte, condusă de vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici și reprezentanți ai presei, care să se întrunească și, în termen de zece zile, să soluționeze problemele apărute. „Dacă aceasta nu o să se întâmple, atunci este o intenție de politizare a acestei solicitări și se dorește blocarea activității Parlamentului”, a precizat  Andrian Candu.

Reprezentanții societății civile și ai mass-media au anunțat că vor participa la ședințele acestui grup cu o condiție: „din acest grup să facă parte și reprezentanții donatorilor și a partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova, care investesc milioane de euro în dezvoltarea Republicii Moldova. Vrem să se vadă și peste hotarele Republicii Moldova care este voința deputaților”, a menționat directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

„Parlamentul este o instituție publică”, a afirmat directoarea săptămânalului „Ziarul de Gardă”, Alina Radu. Jurnalista a atenționat: „Modul în care ni se oferă o singură imagine, făcută de un singur regizor nu este corect, nu este legal. Cameramanul este un jurnalist şi este foarte important ca el să fie în sala de şedinţe”.

Reprezentanții mass-media au transmis preşedintelui Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media Vladimir Hotineanu o petiție prin care au solicitat acces liber în timpul ședințelor Legislativului. Petiția a fost semnată și de către deputații fracțiunii PLDM, PSRM și PPEM.

CJI a inițiat Campania „Vrem acces în Parlament!” în 2014 pentru a sensibiliza deputații față de îngrădirea accesului jurnaliștilor la ședințele în plen.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*