NEWS SPECIAL

William Moser: Libertatea mass media este fundamentală pentru democrație

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, William Moser, ia atitudine în cazul persecutării în instanță a unor jurnaliști de investigație, dar și a conflictului dintre două instituții media din Republica Moldova – posturile de televiziune PublikaTV și JurnalTV – îndemnând instanțele de judecată să nu împiedice activitatea jurnaliștilor și să fie corecte în luarea deciziilor și rezonabile în aplicarea unor eventuale sancțiuni.

AUDIO: William Moser despre libertatea presei

”Noi credem foarte mult în importanța unui mediu informațional divers. Și am fost foarte îngrijorați când acum un an și ceva televiziunea NIT a fost închisa. Am făcut atunci două declarații referitoare la acțiunile Guvernului și la reținerea examinării acestui caz în instanță. Am reacționat astfel pentru că am considerat că diversitatea mediului informațional este foarte importantă”, spune William Moser.

Ambasadorul american se arată îngrijorat și de cazurile de chemare în judecată a jurnaliștilor de investigație.

”Am fost foarte îngrijorați în trecut și de cazurile în care jurnaliștii de investigație au fost aduși în instanță pentru publicațiile sale. Și noi în SUA avem o Lege a defăimării, dar jurnalismul de investigație este un element esențial pentru democrație. Este adevărat că și noi ne dorim ca jurnaliștii să fie responsabili atunci când relatează. Dar în situația în care jurnalistul arată o preponderenţă de fapte care indică spre o anumită concluzie, el susţine testul rezonabil de responsabilitate.  Şi procesele de judecată nu trebuie fie folosite pentru a restricţiona aceste investigaţii.”, spune ambasadorul SUA.

Referindu-se la procesul de judecată dintre PublikaTV și JurnalTV, ambasadorul Willian Moser îndeamnă instanța să examineze foarte atent și cu obiectivitate circumstanțele acestui caz.

”Noi nu vom susține niciodată violarea drepturilor la proprietate intelectuală. Nici eu, nici Ambasada SUA nu suntem în poziția de a ne expune cine are și cine nu are dreptate în acest caz. Cu toate acestea, noi îndemnăm instanța să examineze foarte atent și cu obiectivitate circumstanțele acestui caz și, dacă există violări ale drepturilor la proprietatea intelectuală, penalitățile nu ar trebui să fie exorbitante și nici mult mai mari decât prejudiciile cauzate. Este cu adevărat inadmisibilă impunerea unei penalități într-atât de mari încât o instituție media să fie scoasă de pe piață. Proporționalitatea și buna judecată sunt foarte importante în acest caz. Pentru că interesul societății și al democrației este de a menține diversitatea vocilor în mass media”, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău.

William Moser a subliniat și faptul că singura afacere privată menționată în Constituția SUA este presa. ”Cu toate că avem o piață liberă, dinamică, în Legea noastră supremă este menționată doar o singură afacere privată – presa. Și acesta este un indiciu asupra importanței pe care o acordăm mass mediei”, a mai subliniat diplomatul american.

Litigiul dintre PublikaTV și JurnalTV a început acum un an. Postului de televiziune Jurnal TV i s-au adus acuzaţii că ar fi dat dovadă de încălcarea proprietăţii intelectuale, fapt pentru care a fost acţionat în judecată. Curtea de Apel a dat câștig de cauză Jurnalului, însă Publika TV a insistat cu plângerile, obținând la Curtea Supremă de Justiție, la 16 mai, rejudecarea dosarului. PublikaTV cere aplicarea sechestrului pe conturile bancare ale JurnalTV, suma totală a pretenţiilor ridicându-se la peste 21 de milioane lei, sau 1,3 milioane euro, caz fără precedent în jurisprudenţa Republicii Moldova.

JurnalTV a anunțat că riscă să fie închis. Apărătorii libertății presei, fără să ia partea vreunei televiziuni, atrag atenția asupra faptului că mărimea daunelor pretinse este exagerată.

Autor: Lina Grâu

Material scris pentru Europa.md. 

Comments are closed.