INTERVIEWS SPECIAL

Zina Izbaş: “Juniorii mei întotdeauna au manifestat curaj, inventivitate și creativitate”

Zina Izbaș este redactor- prezentator la Radio Moldova.  De asemenea, abordează diferite subiecte în cadrul revistei radio “Forța Junimii” și…promovează limba română prin toate concursurile pe care le organizează. Urmăriți în continuare povestea Zinei Izbaș pe frecvența vieții!

 Ce amintiri vă leagă de satul Mărinici?

Frumoase aduceri aminte. Acolo mi-am facut studiile din clasa a cincea până într-a zecea. De fapt copilăria fragedă mi-am petrecut-o în satul natal Heleșteni, component al comunei Marinici.

Cum ați fost în copilărie?

Nu chiar ca și toți copiii. Preferam alte jocuri decât cele obișnuite pe atunci. Eram un fel  de organizator de competiții sportive, concerte, lecturi  în timpul recreațiilor. Dar acestea nu se întâmplau  atât de des.  Am fost o familie numeroasă, de mică trebuia să-mi ajut părinții, aveam grija de cei mici și încă de pe atunci mi-a fost cultivată responsabilitatea.

De unde vine pasiunea pentru radio?

Dintotdeauna mi-a plăcut să ascult cum sună limba română la radio. Aveam o mare satisfacție să-mi aud părinții povestind cum au învățat la școală ”înainte vreme, pe timpul românilor”. Vorbeau o limbă inteligentă, corectă și melodioasă. Pe ei îi consider primii mei profesori la toate materiile. Puteam să stau cu urechea lipită de aparatul de radio, mai ales când erau difuzate spectacole și înscenări radiofonice, fie de la București, Iași (locuiam în apropierea Prutului și recepționam foarte bine posturile românești de radio), dar și de la Radio-Moldova. Mai aveam și doi povestitori minunați pre numele lor  Ion Izbaș – tatăl meu și Ileana Izbaș – mama mea.  De la ei am ascultat cu sufletul la gură ”Balada lui Constantin Brâncoveanu”, ”Plugușorul Unirii”, poveștile populare românești…cum să nu îndrăgești aceste perle, datorate miracolului limbii române și geniului creator al poporului roman!

Zina Izbaș

Cum a fost primul contact cu media? Când s-a întâmplat?

După ce am compus o mica poezie, mai bine zis strigătură, la tema ”Creația populară orală” pe care o studiam prin clasa a cincea. Îmi amintesc că profesoara de limba maternă (pe atunci nu se numea română)  era plecată la Chișinău și era înlocuită de domnul Vasile Braga, profesor de geografie. Dintre toți cei vreo treizeci de elevi din clasă doar eu mi-am făcut tema pentru acasă (dar nu mă laud).  Profesorul mi-a pus nota maximă și m-a încurajat să mai scriu, ceea ce am și făcut. Pe parcursul anilor am încercat să public la ziarele și revistele pentru copii și adolescenți. După mai multe eforturi, mi-au apărut și primele poezioare despre pace, țară, flori…tot depre ce putea să scrie pe atunci un copil.

Povestiți-ne despre emisiunile dragi realizate de dvs. la Radio Moldova?

E mult de povestit. Nu încape într-un interviu. Recomand cartea ”SEMNAL JUNIOR: E cu noi o pasăre ce adoră libertatea”. Doar că nu știu unde o puteți găsi, pentru că a fost distribuită gratuit prin toată republica elevilor care s-au manifestat activ și deosebit în cadrul concursului de creație al tinerei generații ”Ars Adolescentina”. Emisiunea SEMNAL JUNIOR și concursul nominalizat au fost două realizări cu care pot să afirm că nu am făcut umbră în zadar la Radio-Moldova. Dar există și multe altele, însă cunoașteți zicala cu lauda de sine …

Dvs. ați crescut numeroase generații de jurnaliști. Se mai întorc dintre ei la microfonul de unde au pornit?

Generațiile de jurnaliști sunt crescute la Universități. Așa este corect să spunem. E adevărat că mulți dintre adolescenții care au activat de-a lungul anilor la ”Semnal Junior”, după absolvirea liceului mergeu la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comuncării de la USM sau la universitățile din România. Mă bucur că mulți au ales această cale și că au succes în domeniu. Vă dau și câteva nume:  Liliana Popușoi, Stela Popa, Victoria Dorgan, Andrei Bolocan, Adrian Ianovici, Victoria Ocară, Nadia Darie, Ecaterina Miscișina, Dumitru Mișin, Alex Gurdilă… sunt mulți, țin foarte mult la ei, îi iubesc pe toți și nu-i uit.  Apropo de întrebarea dacă mai revine cineva la Radio-Moldova? Cum să nu? Artur Musaielean, Daniel Vodă, Cristina Jandâc, Sandu Scobioală…vor veni și alții, sunt sigură de aceasta.

Care e cea mai frumoasă amintire legată de activitatea radiofonică?

Sunt o mulțime de momente pe care le-aș putea considera cele mai frumoase, dar călătoriile prin republică pentru a ne cunoaște plaiul au fost extraordinare și sunt de neuitat. Emisiunile realizate în direct sută la sută, cu prezentatori  diferiți la fiecare rubrică; țin minte cum într-un an la nu știu care campionat modial de fotbal Angelica Bulgaru de acasă, din fața televizorului comenta în direct la telefon, iar Costel Jitaru, partenerul ei de prezentare, făcea sumarul împreună cu Vitalie Corniciuc din studioul de emisie. Juniorii mei întotdeauna au manifestat curaj, inventivitate și creativitate. Spontanietatea a fost pe primul loc printre procedeele pe care le utilizam – au fost momente când în studioul ”Semnal Junior”, la emisia în direct erau prezenți și câte 35 de adolescenți. Ei își chemau invitații, ei propuneau temele de discuție, ei le realizau în mare parte…eu eram un fel de coordonator și moderator de program. Împreună cu regizorul Domnița Jechiu care a preluat ștafeta de la Dumitru Chicu și care a rămas fidelă emisiunii până în prezent.

Zina Izbaș

Cum ar trebui să arate profilul unui jurnalist de succes?

Nu am nicio definiție. Trebuie să iubești mult ceea ce faci și să nu fii mulțumit de sine niciodată.

Ce părere aveți despre evoluția radioului din Republica Moldova?

Părerea mea este că radioul din Republica Moldova trebuie să evolueze permanent. Inclusiv Radio-Moldova. Se muncește la acest capitol. Se caută noi modele, e o întreagă epopee să poți să schimbi ceva ce trebuia schimbat  demult. Dar…există lucruri care sunt valabile și astăzi – ele nu trebuie aruncate, pentru că au avut și continuă să aibă priză la ascultători și să facă o imagine bună unui sau altui post de radio.

Sunteți pasionată de poezie? De ce scrie Zina Izbaș?

Nu există explicație. Scrie pentru că scrie. Pentru necesitatea de a se exprima și altfel decât prin radio. Pentru a da posibilitate visului să prindă contur prin fraze poetice. Nu știu cum să mai spun. Dacă vine de Sus nu se poate să nu scrii.

 …cum se construieşte un om.

Ați avut în vedere ,,un OM”? Temelia se pune ACASĂ. Părerea mea e că grădinița, școala și universitatea ar trebuie  să fie doar niște suplimente la ceea ce copilul are de la părinții săi. La noi se întâmplă cumva altfel.

Ați admirat pe cineva care v-a inspirat de-a lungul carierei dvs.?Zina Izbaș

Pe mama și pe tata, în primul rând.

De ce sunteți mândră?

Sunt mândră de neamul meu.

Ce nu știe lumea despre Zina Izbaș?

Zina Izbaș este așa cum este și cum o înțelege lumea care o cunoaște. Mai multe ce s-ar putea? Ajunge și atât.

Ce faceți în timpul liber?

Timp liber? Tare mult aș vrea să am mai mult, încât să reușesc să o vizitez mai des pe mama Ileana Izbaș de la Mărinici.

Recomandați o carte care va marcat!

”Romanul adolescentului miop” de Mircea Eliade.

Transmiteți un mesaj tinerilor jurnaliști!

Oricare ar fi împrejurările, fiți voi înșivă, dragii mei!

————————————————————————————————————————————————————–
Zina Izbaș, născută la 15 noiembrie 1954 în satul Mărinici, raionul Nisporeni. Pe parcursul a 30 de ani de muncă la Radio Moldova a realizat în mare parte emisiuni pentru adolescenți, de care s-a atașat sufletește. A creat studioul Juniorilor, prin care promovează tineri talentați, dornici să-și dezvolte creativitatea și să practice voluntariat la Radio Moldova. Emisiunea “Semnal Junior” și Concursul de Creație al Tinerei Generații “Ars Adolescentina” sunt principalele proiecte la care lucrează și până în prezent.
Autor:  Mircea MITROFAN
EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.