INTERVIEWS JOURNALISM Journalism in Moldova SPECIAL Special

Zinaida Jioară – Doamna care face schimbări în televiziunea agroindustrială

Zinaida Jioară

A demonstrat că și femeile, într-o lume a bărbaților pot fi lideri și conducători de succes, iar în 15 ani de activitate a reușit să „guste”  din mai multe domenii, ca până într-un final din sport să se regăsească în televiziune. Acum este directoarea televiziunii AgroTV, unică de acest gen în țară, iar de la un an de activitate, împreună cu echipa au reușit să aducă schimbări majore în agricultura moldovenească. Care este rețeta succesului primei femei președinte a unui club de fotbal din țară, cum reușește să gestioneze o televiziune fără experiență jurnalistică, dar și cum a fost trecerea de la sport la agricultură, aflați în interviul ce urmează.

– V-ați specializat în economii, apoi ați făcut studii la Academia de Muzica teatru și arte plastice și ați mai fost și prima femeie președinte a unui club de fotbal din RM, iar acum sunteți directoare generală la Agro TV Moldova, o televiziune despre agricultură. Cum a fost acest traseu și de ce televiziunea?

– La prima vedere acest parcurs pare a fi unul scurt, dar de fapt în spate sunt 15 ani de activitate. Eu niciodată nu am planificat că uite anul acesta voi face televiziune, iar în celălalt an voi face altceva. Nu! Caracterul meu este asemenea unui vulcan și pe mine m-ar deranja confortul. Sper să am un moment în care să-mi spun STOP și să o iau mai ușor, dar deocamdată sunt omul, care este în permanentă căutare de ceva nou. Acest traseu pentru mine a fost spontan. Plecarea din managementul fotbalistic a fost o decizie neplanificată, dar totodată fermă, iar propunerea de a activa în televiziune a fost pe neașteptate. Înainte de Agro TV am activat în calitate de director general la Moldova Sport, iar acea activitate am luat-o ca pe o provocare mai ușoară, pentru că eram o bine știutoare de sport, însă Agro TV Moldova a fost pentru mine o nouă descoperire. Pot spune că acest proiect a fost pentru mine o încercare de a cunoaște și lucruri mai puțin știute pe dinăuntru, cum ar fi agricultura, pentru că sunt o fată, care m-am născut și crescut la sat, dar nu am fost atât de mult legată de pământ. Dacă până acum puteam spune că un domeniu mai interesant decât sportul nu exista, acum însă pot spune cu certitudine că agricultura îl depășește.

Zinaida Jioară

– Gestionați o televiziune fără să aveți experiență jurnalistică și mai cu seamă în domeniul agriculturii. Spuneți-mi, cum vă reușește? Sunt importante studiile în acest domeniu?

– În cazul meu jurnalismul a fost un hobby, pe care îl îndrăgisem și îl învățam din practica altor oameni din jur. Și dacă ai făcut facultatea de jurnalism, asta nu îți garantează că vei fi un conducător de televiziune. Calitățile, care se cer pentru acest domeniu sunt cele de manager, lider, economist, până la urmă un om căruia să îi placă să muncească. Până aici am mai cunoscut acest segment, fiind și ofițer de presă la echipa de fotbal Zimbru, am fost și prezentatoare la emisiunea „Familia Dacia”, am mai mers și în vizită la alte televiziuni, chiar și din afara țării. Deci nu eram novice în segmentul jurnalistic. Așa că facultatea de jurnalism este foarte bună și importantă pentru cei care vor să fie jurnaliști, care vor să devină adevărați cronicari și să poată fi buni prezentatori și realizatori a unei emisiuni sau a unui talk-show, pentru ei bazele acestei facultăți sunt esențiale, iar pe lângă asta trebuie să mai ai și un pic de talent în spate. Deci în cazul meu s-a întâmplat că am mușcat câte puțin în tot acest timp. Dar totuși cred că cel mai important este echipa cu care activezi. O echipă profesionistă și bine organizată este garanția succesului pentru orice manager.

– Cum a fost trecerea pentru dvs. de la televiziunea fotbalului la televiziunea agriculturii?

– Aș spune că nebunatică. Am avut nopți nedormite, am avut prieteni pe care i-am telefonat și i-am întrebat cum ar fi mai bine, am citit o serie de cărți, articole la acest subiect. Și în general recomand ca cititul să fie o facultate pe care omul trebuie să o facă toată viața. Eu am știut de ce am nevoie la Agro TV, dar până nu am fost în teren și nu am văzut ce solicită oamenii în câmp, atuni nu aș fi prins atât de bine. Poate m-aș fi gândit că câteva emisiuni ar fi fost suficient. Mergând și eu la diferite discuții cu fermierii, am înțeles cât de mult se investește în pământ și un mare mulțumesc oamenilor, care cred încă în această ramură. Republica Moldova nu poate exista fără agricultură, iar fără această ramură țara noastră ar fi ca ziua fără soare.  Agro TV Moldova este în prezent acea platformă cu răspunsuri clare la zecile de întrebări care îi frământă pe agricultori, puntea de legătură cu piețile europene de desfacere și mâna de ajutor pentru fermierii noștri.

 – Care a fost până acum cea mai mare satisfacție, pe care ați reușit să o trăiți la TV? Dar care a fost cea mai mare provocare pentru dvs. în calitate de director general Agro TV?

– Cea mai mare realizare pentru mine pe care am trăit-o aici a fost când am ajuns la jubileul de un an al televiziunii Agro TV Moldova.  Atunci m-am așezat un pic și mi-am spus că munca nu a fost în zadar. Asta aș cataloga ca un rezultat bun și un succes al întregii echipe, eu fiind doar un inginer, care a construit bazele acestei „mașini”. Primesc satisfacție și de la așa gen de mesaje în care fermierii ne spun că de fiecare dată când au nevoie de o doză de motivație și de curaj pentru a munci și a rămâne în țara asta, atunci ei includ Agro TV.
Însă cea mai mare provocare pentru mine în calitate de director la Agro TV a fost să iau eu microfonul în mână, să merg pe teren și să intervievez oamenii.

Zinaida Jioară

-Cum supraviețuiește astăzi o televiziune apolitică și concentrată pe promovarea domeniului agroindustrial? Și care este scopul de bază al acestei televiziuni?

– Scopul nostru de bază este să ajutăm oamenii de la sate, fermierii. Suntem o televiziune, care se bazează nu pe informație culeasă din sursele media sau de aici doar din oraș. Avem o echipă de oameni foarte muncitori, unii chiar foarte tineri după facultate, care merg în teritoriu, discută cu fermierii mari, mici, mijlocii. Și e greu, când vezi o familie, care au luat credite și încearcă să țină o fermă sau să dezvolte o afacere. Afacere, care să le ofere încredere copiilor săi să revină acasă. Avem sute de istorii pe care încercăm să le aducem pe micile ecrane și să le spunem tinerilor noștri că trebuie de muncit aici, acasă. Și dacă părinții lor au încredere și își deschid aici o afacere, doar pentru ca să întoarcă copii lor acasă, atunci ar fi păcat ca noi să stăm cu mâinele în jos și să nu facem nimic.

Cum supravețuiește o TV apolitică? Greu. Dar asta nu înseamnă că  este imposibil, iar cei care au crezut în acest proiect sunt eroi.

– Unde se trage linia între viața profesională și cea personală, din moment ce  sunteți pasionată de ceea ce faceți? Cum găsiți echilibru între carieră și viață personală?

– Când vorbim de a trage linia între viața personală și muncă, atunci nu prea îmi reușește. Dar nu pot să spun că sunt omul care 24 de ore stă doar cu gândul la muncă. Omul, care poate să-mi închidă ușa job-ului este fetița mea. Pentru că sunt momente în care mă și ceartă și îmi spune „ fii te rog doar pentru mine aceste câteva ore cât suntem împreună”.  Linia între aceste două spații, doar fiica mea Mădălina reușește să o tragă.

– Vă considerați o femeie „bolnavă” de muncă? 

– Eu sunt din categoria oamenilor bolnavi de muncă, asta așa metaforic spus. Eu nu am fost niciodată persoana, care a avut un program fix de muncă. Ziua mea de muncă începe dimineața devreme, la ora 8 sunt deja la serviciu. Uneori la muncă vin prima și plec ultima. Mie îmi place să fiu alături de echipă, îmi place să muncim împreună. În plus, în acest segment este mult de muncă și mereu apare ceva neprevăzut. Nu sunt omul, care îmi creez cu strictețe ziua de muncă, dar o oră dimineața neapărat trebuie să fie doar a mea și a cafelei și a planificării .

Zinaida Jioară

– Ce înseamnă din punctul dvs. de vedere succesul? Credeți că sunteți o femeie de succes?

– Știi, avem o emisiune în care întrebăm și noi despre acest lucru și am observat că femeile sunt mai modeste, iar bărbații mereu afirmă că sunt de succes și știu cu ce se „mănâncă” succesul. Am încercat și eu să-mi răspund la această întrebare și nu pot să spun că mă consider o persoană de succes. Eu mă consider un om, care a obținut careva rezultate frumoase în cariera sa. Și mi-ar plăcea ca noțiunea de succes să aibă echivalentul cuvintelor „rezultat bun”, pentru că de fapt succesul, el ar fi ca un drog. Și oamenii cu cât mai mult succes obțin, cu atât vor mai mult și mai mult. Și eu nu aș vrea să devin o dependentă de acest drog al succesului. Eu totuși aș vrea să rămân o persoană, care tinde să obțină rezultate bune. Totul depinde de soarele pe care îl ai în piept și dacă l-ai închis, atunci nu te mai autodepășești. Dar dacă îți dai voie ție să creezi, atunci ai și același succes sau rezultat frumos. E  bine să cunoaștem că după un succes trebuie să urmeze și un alt succes, altfel rămâne doar un om din trecut cu un oarecare succes. Dar dacă îți propui azi să obții un rezultat bun și mâine încă un rezultat bun, atunci ajungi să mai dai așa câte un interviu și să-ți spui, dar sunt eu oare un om de succes sau nu (zâmbește). Deci sunt un om cu rezultate frumoase, iar succesul își va găsi definiția între timp.

– Ce este important cu adevărat pentru dvs. în viață?

– Știți, au fost momente în viața mea mai dure, care m-au învățat că este foarte important să ai alături de tine OAMENI. Atâta timp cât vom prețui oamenii din jur pe care poți să nu-i vezi ani la rând, dar dacă într-un moment mai dificil sau mai frumos, el îți este alături, atunci asta trebuie să prețuiești  cu adevărat. Pentru că, vai de capul nostru, dacă ne trezim într-o dimineață și ne dăm seama că nu avem cu cine să vorbim, nu avem cu cine să ne împărtășim despre lucrurile bune sau mai puțin bune. Pentru mine în acest moment, cel mai important este legătura cu fiica mea, familia mea și câțiva prieteni tare dragi.  Eu sunt atât de îndrăgostită de legătura asta mamă-fiică și asta îmi dă o satisfacție enormă. Nu poți să placi tuturor și nu cred că este vreo persoană pe acest pământ, care place tuturor oamenilor și nu cred că este corect să ceri de la cei din jur să îți se ofere o atitudine așa cum o vrei tu – atitudine mai prietenească sau rezultate excelente. Trebuie să tindem spre a face lucruri plăcute și bune pentru cei din jur, atât cât ne simțim capabili de asta. Așa că cel mai important rămâne omenia și legătura cu familia.

Zinaida Jioară

– Republica Moldova v-a oferit suficiente punți pentru dezvoltarea profesională, cum credeți, veți fi în stare vreodată să vă desprindeți de această țară definitiv? 

– Am avut posibilități să plec din Moldova. Nu am făcut-o, pentru că nu am simțit în acel moment această nevoie. Înțeleg perfect oamenii, care au plecat din această țară și nu îi înțeleg pe cei care îi învinuiesc sau le dau o notă negativă celor care au plecat. Pentru că până la urmă fiecare este în drept să decidă unde vrea să fie și sub care drapel. Eu mereu am spus că tinerii sunt cei care trebuie să revină acasă și să ridice economia țării. Dar nu exclud faptul că într-o bună zi voi lua decizia să plec și eu de aici. Voi fi aici atâta timp cât am posibilitate și atât cât sunt cerută în formula profesională. Probabil că dacă s-ar ivi ceva mult mai oportun sau ceva care mi-ar schimba viața personală, atunci m-aș gândi asupra acestui fapt. Sunt un om curajos, dar foarte mult mă leg de locuri, de oameni și de job. Asta este un moment care până acum m-a ținut aici. Nu pot spune cu certitudine că voi rămâne doar aici, dar pot spune cu certitudine că sunt oameni, care mă țin aici. Eu foarte mult iubesc acest pământ moldovenesc. Am călătorit mult și am înțeles că mai bine ca aici acasă, nu e nicăieri. Mă simt mai legată de această țară. De fapt avem o țară frumoasă, dar nu prea știm să o prețuim și să avem grijă de ea. Și din Moldova se poate de făcut o mică Elveția, trebuie doar de muncit. Iar neutralitatea, seriozitatea și rigurozitatea ar trebuie să stea la cârma țării.

– Care sunt următoarele proiecte în care veți fi implicată sau ce noutăți, surprize, pregătiți pentru publicul Agro TV Moldova?

– Avem surprize pentru telespectatorii noștri și astea sunt noile emisiuni, care vor apărea din 2017. Avem câteva proiecte prin intermediul cărora vom descoperi lucruri și locuri frumoase, care până acum nimeni nu le-a descoperit. Vom continua să scoatem în evidență problemele și să aducem în vizor cât mai multe istorii de succes.

Zinaida Jioară

Autoare: Sabina Hirianov

Foto: Victoria Tihonova

Sursa: everydayjournalism.md

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*