Fashion Journalism JOURNALISM Special

Anna Panovici: Am învățat „să-mi fac de cap”

Ea îți spune cum e traficul rutier prin Chișinău, care sunt ultimele ”invenții” muzicale și îți aduce soarele… fie că ești la birou, la volan sau te plimbi pe stradă. Anna Panovici, animatoarea de la Kiss FM a acceptat provocarea lansată de Everyday Journalism.md și magazinul ”My London Shop” și a îmbrăcat mai multe ținute recomandate de stilista Ylianna Danko. Vedeți și voi ce ne-a reușit.

Anna Panovici

-Ce înseamnă pentru tine a fi o femeie stilată? Te consideri o femeie stilată?

-Îmbrăcată sport, comod, retro, nonconformist sau elegant… Cred că, pe o femeie stilată o reprezintă până și pijamalele pe care le îmbracă seara târziu. E o femeie care are curajul să combine și să fie „altfel” în fiecare zi și „altfel” față de restul oamenilor. Iar atunci când vorbim despre curaj, îmi amintesc de Coco Chanel, o mare curoajasă, care spunea: „Moda e creată dintr-o idee amuzantă care se consumă pe loc. Stilul rămâne… ca un copac. Acelaşi copac, dar altul în fiecare primăvară”.

Pe mine, stilul mă reprezintă în tot ce fac, spun și mișc… iar recenziile de modă sunt pentru mine la fel de interesante cum sunt la clasa 1 desenele cu „Ana are mere” alături de care trebuia să adaug bastonașe (zâmbește).

Da, sunt stilată! Așa cum mă simt eu bine, în pielea mea. Până la urma stilul ar trebui să fie oglindirea transformărilor individului de-a lungul timpului! Și nu se rezumă doar la exterior.

Anna Panovici

-Pe lângă hainele frumos asortate, ce o face pe o femeie irepetabilă?

-Ce contează când despachetezi un cadou frumos ambalat? Conținutul! Până la urmă unic te naști, nu devii. O pot confirma probabil și cei mai asemănători frați gemeni! Dar, întrucât vorbim strict despre femei, consider că o femeie trebuie să fie o frigură de stil, și la propriu și la figurat. Sau… Poate chiar o poezie întreagă. Știi, sunt poezii pe care le citești și îți rămân în minte toata viața, și altele care…

Am auzit de mai mult ori spunându-se că oamenii de la TV dau o mai mare importanță felului în care arată, iar oamenii de radio adoptă un stil mai comod, simplist. E adevărat? De ce?

-Aparențele înșeală! Probabil că la TV se pune accent pe exterior. La radio, pe conținut… Și într-un caz, și în altul, depinde ce stil vestimentar agrează persoana. Dacă asociem oamenii care sunt pe sticlă – cu televiziunea în sine, versus oamenii care se aud pe FM – cu radioul în sine, greșim! Fiecare media, are în spate echipe întregi, care se îmbracă și se prezintă conform propriei personalitați. Să nu vi se pară cumva că stilul unei vedete TV îi aparține în mod special! Există oameni care se ocupă de haine, coafură, machiaj și chiar, kinetikă.

Anna Panovici

În afara jobului, lucrurile țin exclusiv de gusturile fiecăruia și nu cred să conteze de TV sau Radio! Deși, poate oamenii de la radio sunt mai puțin stresați și încorsetați… Se pot duce la piață să-și aleagă în voie niște zarzavat de țară, fără să audă neaparat chicoteli gen „o știu pe asta de la TV”!

-Care sunt culorile și piesele vestimentare care nu lipsesc din garderoba ta?

-Garderoba mea are o cromatică foarte veselă, în general. Recunosc că am și colțișorul hainelor mai închise la culoare, care mă salvează în perioadele de după sărbători :), și nu numai! Iar printre piesele vestimentare, care nu lipsesc de acolo, se numără eșarfele, pălăriile și ochelarii, le-am pierdut numărul… Ador sacourile, mai ales alea oversized sau boyfriend cum li se mai spune. Da, și pantofii! Unele perechi nu le-am încălțat încă niciodată, pentru că, știi cum e, pantofii cu toc sunt magici. Îi încalți și te simti o femeie elegantă! Îi descalți și ești un om fericit.

-Ți-ai făcut studiile în România. A influențat asta într-un fel și asupra stilului tău vestimentar?

-Da. Datorită acestui fapt, am învățat „să-mi fac de cap”. Să experimentez. Cât timp am stat acolo, am învățat ce înseamnă libertatea în vestimentație. Mă întorceam acasă de sărbători și nu îmi venea să cred, cât de sumbru era tot, cât de triști păreau oamenii îmbrăcați în culori închise. Acum, nu știu dacă s-a schimbat ceva, sau m-am obișnuit eu cu priveliștea, dar…Loc pentru schimbare este! Asta e bine!

Anna Panovici

Anna Panovici

-Unde faci shopping? Locuind mai mult timp în România. Ai putea să faci o paralelă dintre magazinele din România cu cele din Moldova? Mă refer la stil, preț, branduri și calitate.

-Recunosc, sunt o „shoppingomană” incurabilă. Nu pot să trec pe lângă vitrina unui magazin fără să întru în el. Și dacă intru, crede-mă, nu plec cu mâna goală.

Brandurile internationale sunt la fel peste tot, dar dacă ne referim la magazine, e știut că în România sunt mai accesibile multe. Dacă vorbim despre stilul oamenilor, așa cum îi vedem pe stradă, la muncă, la distracții.. diferențele sunt și mai mari! La noi, lumea pare mai cochetă chiar în viața de zi cu zi, în timp ce în România, oamenii adoptă un stil mai lejer. La noi poți fi judecat după haine, dar peste Prut, se simte din ce în ce mai bine modul European de a privi omul.

Femeile adoră schimbările. Te-ai gândit vreodată să îți schimbi în totalitate stilul? Ce stil ai alege și de ce?

-Mi-ar plăcea, poate să folosesc mai multe piese vestimentare cu influențe boeme. Și dacă, aș face-o probabil că aș alege unul dintre cele mai nonconformiste stiluri – hippie! Pentru că, uneori mă las cucerită de sentimentul de libertate inspirat de acest curent!

Anna Panovici

 

Anna Panovici

-Cum putem cuceri un bărbat? Cu o rochie potrivită? Cu un zâmbet sincer? Sau???

-Poți să ai cea mai potrivită rochie, cea mai stialată și cea mai scumpă… dacă nu ești femeia potrivită nu vei putea să-l cucerești.  Deci, femeia contează. Fie ea în rochie roșie sau în blugi rupți și bluză în carouri. Și… De când bărbații trebuie cuceriți, ne-am schimbat cumva cu rolurile?

Întreabă-mă ce ar trebui să îmbrace el ca să mă cucerească… Și o să îți spun că trebuie să fie îmbrăcat bine! Și niciodată, asta nu va fi îndeajuns!

-Felul în care arătăm ne poate ”construi” punți către șansele și ușile, pe care ni le dorim?

-Din păcate, la noi e valabil de multe ori, dar observ că lucrurile încep să se schimbe. În urmă cu vreo 5 ani, dacă nu erai impecabil aranjată, eventual în fustă și tocuri, puteai sta la așteptare la unele uși. Azi, tind sa cred că și oamenii s-au schimbat. Eu personal sunt calată mai mult pe scop și nu pe formă! Iar felul în care arăt, e pentru încrederea pe care o capăt, atunci când mă privesc în oglindă! E pentru mine, nu e pentru alții. Cât despre „uși” – bate insistent și ți se va deschide!

Ce părere ai despre colegii de breaslă? Cum se îmbracă jurnaliștii din Moldova? Gafe?

-Nu cred în gafe vestimentare decât atunci când sunt flagrante. Încercarea de „a da bine” gafează mai mult. Evident, șosetele albe la costum și pantofi negri sunt impardonabile! Dar atâta timp cât nu vrei să te dai altcineva decât ești, nu poți da greș. Poți fi cioban și atunci ai o șubă (zeghe) și o cușmă (de oaie) pe măsură, și vei fi apreciat pentru autenticitate. Dar dacă se combină șuba cu un ceas poleit cu aur avem o problemă!

-Și spre final, cum a fost experiența de a proba hainele aduse din Londra și alese de stilista Ylianna Danko?

Proiectul în sine, mi se pare o idee minunată, însă când are la bază așa oameni frumoși, experiența nu are cum să fie altfel decât, fantastică! Mă bucur că am descoperit „My london Shop”, că am cunoascut-o pe Ylianna Danko și că am fost în vizorul unui fotograf plin de energie!

Anna Panovici

Anna Panovici

Partenerul proiectului: My London Shop

Stilist: Ylianna Danko

Fotograf: Oxana Guțu

Autorul proiectului: Victoria Ungureanu

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*