INTERVIEWS SPECIAL

Ana Indoitu despre voluntariat. Ce faceți voi pentru această țară?

Ana Indoitu este o tânără care poate vorbi la nesfârșit despre voluntariat și despre cum au ajutat-o pe ea experiențele să fie mai bună, mai responsabilă și să-ți modeleze ușor personalitatea. Mai multe aflați din interviul ce urmează.

-De cât timp faci voluntariat și în ce proiecte ai fost implicată până acum?

-Dacă ar fi să consider o dată oficială a începerii practicii de voluntariat, atunci asta ar fi din clasa a 11-a, atunci când am devenit președintele Consiliului de Elevi din liceu și membru al comunității de absolvenți ai programului FLEX din Moldova. Anume din acel moment am sesizat impactul pe care-l aducea munca mea în liceu și nu  numai. Dar dacă ar fi să răscolesc în experiența mea anterioară, atunci aș putea afirma că voluntariatul îmi este tovarăș de viață încă din clasa a 7-a, când devenisem educator de la egal la egal în proiectul ”Tinerii pentru prevenirea HIV/SIDA”. Inițiativa mea a venit foarte simplu – vroiam mai mult decât ceea ce învățam la școală!

Participând într-un program de schimb academic, am avut ocazia să cunosc și să aplic conceptul de voluntariat pe tărâmul american, acolo unde cred că este cel mai mult practicat. Timp de un an am reușit să fac peste 370 de ore de voluntariat, fapt ce m-a  învrednicit de o scrisoare de recunoștință semnată de actualul președinte american. A fost o adevărată experiență de viață, o lecție pe care am învățat-o, cred eu, la vârsta cea mai potrivită. Revenind apoi acasă, am tins întotdeauna să cultiv acest instinct de voluntariat printre semenii mei. M-am implicat mai întîi  în liceu, apoi  în comunitate, asociația ”ASTRA -Anenii Noi” ca apoi să mă extind la un alt nivel, ca ADVIT Moldova. Îmi plăcea felul în care evoluam, și în clasa a 12-a m-am înscris în programul LeaderSHE, ediția a II-a, program ce m-a ”crescut” și mai mult. Am devenit președintele Consiliului Raional de Elevi și în primăvara acestui an, datorită unui grant din partea Corpului Păcii în Moldova, am implimentat timp de 2 luni un proiect comunitar pentru tineri și anume ”Școala de lideri locali ”Viitorul””. Acest proiect a instruit 25 de tineri din raion în domeniul dezvoltării personale, implicării civice și managementul proiectelor. Drept continuitate, ulterior, din acesta au fost inițiate de către  participanți încă 5 subproiecte, fapt ce mi-a confirmat teza anterioară – prin voluntariat impactul se poate amplifica.

DSCN6046

-Voluntariatul te dezvoltă? Cum te-a dezvoltat pe tine?

-Fără doar și poate! Omul din mine este astăzi așa cum îl știu ceilalți doar datorită experienței și  oamenilor întîlniți în experiența mea de voluntariat. Dacă mă rezumam doar la programul formal de educație, nu eram așa. Dincolo de educația nonformală pe care am primit-o, mi-am conturat, ba chiar mai întîi mi-am frămîntat din greu  niște abilități. Spre exemplu, astăzi știu sa fiu responsabilă, ca să nu pierd oamenii și încrederea lor și realizez că  organizarea mea este direct proporțională cu eficiența muncii mele. Integritatea este un principiu și chiar am învățat să apreciez oamenii care îl au. În același timp caut întotdeauna să ma reinventez, pentru că am nevoie  continuă de idei. De altfel, dacă nu am produce idei, am rămâne antici.

IMG_3266

-De ce trebuie să facem voluntariat? Care sunt avantajele?

-Avantajele ar fi diverse. Ele de fapt vin din experiența personală. După mine, voluntariatul e un fel de ”creșă” a vieții, odată ce primele lecții ”de societate” vin din creșă, cînd abia sesizezi vulnerabilitățile semenilor tăi și fără ezitare, fiind încă copil, te oferi în ajutor. Așa e și în voluntariat!

În viziunea mea, voluntariatul te ajută să îți dezvolți personalitatea, să te identifici, dacă vreți, pentru că sesizând problemele ce au nevoie de soluționare în timp ce faci voluntariat, poți să găsești și o motivare atunci când alegi și o carieră de viitor. Asta a funcționat în cazul meu,  odată ce un temei al faptului că astăzi sunt studentă la Facultatea de Drept este experiența mea de voluntariat.
Dincolo de creșterea personală, mai cunoști și foarte mulți oameni. Îți creezi o rețea de cunoștințe și chiar te minunezi apoi ”cît de mică este lumea”, atunci cînd dai peste cei care i-ai cunocut în alte circumstanțe.

Un alt avantaj, care poate ține de latura  noastră mai emotivă, este satisfacția pe care o primești atunci cînd realizezi un fapt, fie cînd ajuți un om, cînd dăruiești un zîmbet, sau cînd faci pe cineva să își dorească schimbarea. Este o chestie ce ține mai mult de umanul din noi, pentru că în fond, asta ar fi și menirea noastră.

IMG_9869

-Voluntarii pot schimba societatea în care trăim? Cum?

-O,da! Ei de fapt sunt forța motrice a societății civile. Este o absurditate să stai îngîmfat pe ceva/cineva, sau poate chiar pe o țară întreagă dacă nu-ți merge bine. Zic asta pentru că la noi se obișnuiește să se dea vina pe conjunctura economică, politică, socială, evitînd critica asupra a noi înșine. Cel mai mult mă dă peste cap fraza: ”Peștele se strică de la cap!”. Ei bine, el se strică doar atunci cînd e mort deja.Dar dacă  e viu ( așa cum este și țara noastră, de altfel) și nu se mișcă coada, oare nu se îneacă peștele? Coloana vertebrală a peștelui suntem noi, societatea civilă și degeaba să dăm vina în dreapta și-n stînga atîta timp cît noi singuri nu vrem ”să dăm din coadă”.Această ilustrare alegorică poate părea cam exagerată, dar în fond, ea este foarte adevărată. Voluntarii au capacitatea de a acționa acolo unde eșuează autoritățile. Și afirm asta, conștientă fiind de mecanismul de funcționare a statului și dreptului în această țară.

Un exemplu elocvent: După cum menționam mai sus, în proiectul pentru tineri implimentat în această primăvară am avut nevoie de suportul autorităților locale pentru o contribuție comunitară la grantul oferit de Corpul Păcii. După mai multe negocieri, am căzut de acord să se aloce o sumă anumită,care era limitată și nu constituia procentul necesar pentru obținerea grantului ( 10%). Nu prea exista o altă sursă. În ultimă instanță, am găsit un alt donator binevoitor,dar după încheirea proiectului, odată ce autoritățile au conștientizat impactul acestuia în comunitate,mai ales pentru tineri,  au decis că în anul ce urmează se va aloca o sumă mai mare în bugetul raionului pentru activitățile de tineret. Acesta a fost un efect tacit al proiectului, dar unul foarte esențial pentru comunitatea tânără.

ds

-Tu de ce ai participat la ”Festivalul Voluntarilor”? De ce îi îndemni și pe alți voluntari să participe?

-Am participat pentru că era aproape de sufletul meu tema din secțiunea eseu: „Un voluntar activ şi implicat este un cetăţean adevărat”. Nu am încercat să particip la alte secțiuni, pentru că nu am considerat că aveam o experiență atît de bogată în voluntariat. De altfel, provenind dintr-o zonă rurală, oportunitățile de voluntariat  mi le cream mai mult singură, pe cînd în capitală există organizații mari care au proiecte impresionante,cu un impact și mai mare.
Cred că acest Festival este ocazia cea mai potrivită pentru ca voluntarii din toată țara să se adune, să se cunoască și să conștientizeze încă o dată că ceea ce fac este de o majoră importanță. Este esențial ca forța voluntarilor să devină și mai impunătoare, demonstrînd societății, mai ales autorităților publice, că voluntariatul este ”la noi acasă”.

IMG_2715

-Ce mesaj ai pentru tinerii care nu au făcut voluntariat  și nici nu vor să facă?

-Mesajul meu e simplu: Stați așa! Nu vă deranjați să ieșiți din zona voastră de confort, pentru că recunoc, e destul de confortabil în toate cluburile de noapte pe care le frecventați. Rămîneți așa cum sunteți și faceți ceea ce ați făcut pînă acum. DAR, să nu vă plîngeți atunci cînd se vor termina banii părinților, anii de universitate și vă ve-ți trezi cu o simplă diplomă în buzunar care vă va fi biletul către o viață plictisitoare. Nu ve-ți înțelege de ce,dar eu vă pot spune deja: nu ve-ți avea nici o experiență de muncă (voluntariatul,apropo,se califică drept experiență), nu ve-ți avea cunoștințe decît oameni cărora le place să chefuiască și cel mai probabil, voi ve-ți fi cei care vor perpetua tendința de a învinui pe oricine și orice pentru tot ce vi se întîmplă. Doar în acel moment,să vă întrebați ceea ce-a sugerat și J. F. Kennedy  : Ce faceți voi pentru această țară?

Autor: Victoria UNGUREANU

EVERYDAY JOURNALISM

 

Comments are closed.