EVERYDAY STORIES Special

Ana Semionova : Fotograful pictează!

Mă mir uneori, cât de des își schimbă unii prieteni fotografiile de profil pe Facebook și nu orice fotografie. Majoritatea apelează la  seriviciile unui fotograf. A devenit o tendință chiar, iar fotografia ca o sursă de venit pentru mulți tineri. Se pare că aceeași situație e și în cazul Ane Semionova, care practică fotografia de mai bine de 2 ani și nu vrea să se oprească aici – o va transfoma într-o profesie. Cu Ana am vorbit despre cum… pictează un fotograf.

ana

 – Unii încep să facă fotografie pentru că o fac alții sau pentru că își doresc să-și umple cumva timpul. Tu cum ai început să faci fotografie?

– Povestea mea a început așa: acum 2 ani, în una din zile, în luna decembrie, în timpul unei plimbării cu o prietenă, am observant un tânăr care distribuia niște flaiere cu publicitate. Eu niciodată nu le iau, dar în acea zi a fost altfel și  le-am acceptat. Era o publicitate despre reducerile de iarna dintr-un magazin din Chișinău și ce crezi? Despre ce reduceri era vorba? Desigur, aparate de fotografiat la prețuri bune. Acasă am început să-l conving pe tata să îmi ofere bani pentru un aparat de fotografiat, unul semiprofesional. După mai multe discuții, am reușit să-l conving! Pasiunea a apărut din întâmplare, dar să știi, n-am continuat din întâmplare, ci pentru că a început să-mi placă enorm. Probabil, majoritatea fotografilor încep altfel, fotografiind flori, natura sau arhitectură.

ana semionova

ana semionova

– Și ce ai descoperit pe parcurs? Care sunt abilitățile pe care trebuie să le posede un fotograf?

-Eu mă mândresc că n-am participat la cursurile oferite de școalile pentru fotografi! La nivelul la care sunt acum am ajuns DOAR  practicând și obținând experiența necesară din greșelile, pe care mai târziu nu le-am repetat. „Experimentele” durează deja de 2 ani, dar permanent mă dezvolt, tind spre perfecțiune. Și după atâția ani de muncă, îmi permit să mă numesc fotograf.

Școala nu te poate transforma într-un bun fotograf. Tu decizi cum valorifici studiile, tu decizi în ce fel îți dezvolți abilitățile.

– Și ce abilități ar trebui să aibă un fotograf?

-Abilitatea de a comunica cu oamenii. Abilitatea de a munci foarte mult deoarece sesinea și editarea fotografiilor consumă multa energie și timp. Abilitatea de a se dezvolta multilateral în diverse domenii ale artei fotografiei.

ana semionova

– Tu ce performanțe ai obținut până acum?

– Acum 2 ani, pe când eram la începutul carierei, una dintre fotografiile mele a ajuns în finala celor 30 poze dintr-un total de 400 la concursul ”Lumea mea”. Tot pe atunci când făceam primii pași, am obținut locul III pentru o fotografii cu edificiul Catedralei. Iar în acest an am terminat studiile la Școala de Pictură Sciusev, obținând dimploma de eminent, care a influentat felul meu de a transmite emoțiile și sentimentele.

Totuși, cel mai prețios premiu e aprecierea muncii de către oamenii din jur. Imi pare rău că foarte multe concursuri de un nivel înalt acceptă doar fotografi cu vârsta trecută de 18 ani. Din această cauză nu sunt atât de activă în această sfera a promovării, deși cei din Moldova sunt la un nivel bun.

Ana Semionova

ana semionova

– Este profitabilă meseria de fotograf?

-Da, eu câștig bani, dar asta nu înseamnă că o fac din motive financare. Le povesteam de multe ori prietenilor că erau momente când nu luam în mână aparatul de 2-4 săptămâni și mă simțeam atât de rău încât fotografiam orice. Procesul de fotografiere a devenit pentru mine un drog. Cred că dacă vrei și muncești poți să obții succes în orice țară, indiferent de obstacole.

-Am observat că oamenii din fotografiile tale sunt în mare parte tinerii. De ce?

-Fotografiile tinerelor sunt mult mai apreciate și reprezintă un bun început. Sunt și eu tânără și e mult mai confortabil să încerci orice cu tinerii, să experimentezi și să îți găsești stilul.

ana semionova

ana semionova

-Ai un stil aparte. De unde te inspiri?

– Mai multă lume mi-a zis că atunci când vede o fotografie în mediul online, pe rețele de socializare, își dau seama imediat că fotograful sunt eu. Explicația e că în orice fotografie, indiferent de editare, felul de a fotografia rămâne același. Mai mult, obișnuiesc să mă inspir din artă și muzică.

ana semionova

ana semionova
-Cum ți-a schimbat viața apariția acestei ocupații?

-Am descoperit oameni diferiți, caracterul, mentalitatea, stilul unic. Datorita acestora m-am schimbat eu și viziunile asupra vieții. Cu ajutorul acestei ocupații îmi fac mulți prieteni. Și nu în ultimul rând, în timp am devenit mult mai respectată de altii și încrezătoare în forțele proprii.

-După tine, succesul unei fotografii depinde de energia fotografului, de energia personajului din fotografie?

– Nu! Nu e suficient să știi regulile de aur, să cunoști bine photoshop-ul sau să ai tehnică de mii de euro. Desigur, fotograful adevărat trebuie să aiba aceste capacități, dar după părere mea, fotograful este un pictor, care prin intermediul lentilelor și imaginației sale creează o anumită operă de artă. Toate detalii și toți ”actorii” sunt importanți.

-Ce contează mai mult – hainele, atitudinea sau personalitatea?  

-Toate trei influențează asupra rezultatului, dar cum se mai spune ”Omul face haina, nu haina îl face pe om” !

ana semionova

Autor: Victoria UNGUREANU

EVERYDAY JOURNALISM.md

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*