Fashion Journalism JOURNALISM Journalism in Moldova Special

Ana Sîrbu – CV-ul unei femei care știe ce vrea

Ana Sirbu

Pe Ana Sîrbu nu vreau să o descriu. Pe Ana Sîrbu trebuie să o cunoști, să o asculți și să pui în dezbatere subiecte. E femeia și jurnalista care are toate răspunsurile la ea și mereu o viziune clară despre ce crede și ce simte. Vă invit să o cunoașteți pe jurnalista de la Agora.md într-un shooting deosebit pentru rubrica ”Fashion Journalism”.

-Ana, nemachiată și mereu cu picioarele pe pământ….adică nu te-am văzut pe tocuri :D. Așa te-am cunoscut eu și cred că ești cumva altfel decât ne-am obișnuit să știm noi că sunt femeile. Sună banal, dar o să te întreb. De ce ai ales să fii astfel?

– Când eram micuță (5 anișori) mâncam cu furculița și cuțitul, beam apa doar din pahar, purtam doar rochițe, mă foloseam de rujul mamei și aveam o dicție perfectă. Așa consideram că trebuie să se comporte o fetiță. Dar, pe parcursul anilor, fiindcă locuiam într-o mahala de băieți și circumstanțele vieții m-au influențat… am devenit o fată căreia îi place să își manifeste feminitatea altfel. Stilul meu vestimentar întotdeauna a fost diferit, pentru că îmi place să fiu diferită. Dar consider că, dacă încalți o pereche de pantofi cu toc nu devii automat femeie.

Atunci când întâlnești o femeie, în minte trebuie să îți apară gândul – „Ea este diferită de toate femeile pe care le-am întâlnit”. Pentru mine, cel mai frumos compliment este acesta. Să știu că, persoana care am întâlnit-o nu mă asociază cu alte persoane, ci să vadă în mine ceea ce sunt și să aprecieze. Pentru că, fiecare om este diferit. Diferit, adică special.

P.S. Eu ador tocurile. Și încalț pantofi cu toc atunci când știu că nu voi alerga prin mulțime după interviuri. Un reporter de teren, care aleargă prin noroi și participă la proteste, nu poate purta încălțăminte cu toc. Doar dacă în drum spre serviciu și înapoi. În caz contrar ar arăta penibil – încălțată în pantofi cu toc pe un teren de construcții. Hi hi.

 

Ana Sirbu

-Cum definești tu feminitatea?

– Feminitatea este modul în care se comportă o femeie. Nu contează mărimea bustului, lungimea picioarelor sau culoarea ojei. Poți purta o rochiță vaporoasă, dar să te comporți vulgar. O dată cu apariția unui comportament urât dispare feminitatea.

Feminitatea este o stare a minții și a sufletului.

Dar, și bărbații influențează feminitatea unei femei. Cum arată o femeie care este îmbrățișată, sărutată și privită așa cum se privește o femeie de bărbatul potrivit? În doar câteva clipe, ea devine feminină. Va purta rochițe, va deveni gingașă, va dori să se ascundă după brațul bărbatului când îi este frică. 

Până la urmă, feminitatea apare în prezența unui bărbat adevărat, care știe cât de importante sunt grija și siguranța pentru o femeie. 

Dragi bărbați, ajutați femeia să se simtă femeie și să devină feminină. Credeți-mă, foarte mult depinde de voi.

Ana Sîrbu

-Un reporter trebuie să fie stilat?

– Nu doar reporterii. Toată lumea trebuie să aibă grijă cum se îmbracă. Nu contează dacă sunt haine de la second hand sau haine de la Versace. Contează cum le combini.

Din păcate, chiar dacă îmi plăceau hainele frumoase încă din copilărie, nu mi-am permis financiar să am ceea ce vreau. În majoritatea cazurilor purtam hainele surorii. În prezent, nu mă consider tare stilată, dar mi-ar plăcea să am destui bani ca să devin una dintre femeile care va revoluționa lumea modei.

Un reporter trebuie să fie stilat. Unele reporterițe cred că stilat înseamnă „stilul pițipoancei”. Stilat înseamnă cu bun gust. O cămașă albă, o fustă neagră până la genunchi și un sacou – sunt pentru cele care ajung să facă reportaje în Parlament. Dacă alergi pe teren: blugi + tricou + sacou + teniși. Toate asortate după culori și imprimeuri.

Când te străduiești să arăți prea bine – se vede. Și nu e bine. Trebuie să ai limite, mai ales când aplici fondul de ten și atunci când porți accesorii.

Anna Sîrbu

-Spune-mi în 3 cuvinte ce înseamnă să fii stilată?

– Nu sunt stilist, dar trei cuvinte e prea puțin ca să spun ce înseamnă „a fi stilat”. Am să încerc prin intermediul a trei combinații de cuvinte care sunt importante (în viziunea mea) în momentul când îți creezi un stil: 1. asortarea corectă a hainelor, 2. culorile hainelor trebuie să fie potrivite tenului și 3. să îmbraci ce ți se potrivește (nu cu ceea ce este în vogă).

-Cât obișnuiești să cheltui pe haine? Cât de des mergi la shooping? 

– O întrebare destul de dureroasă, pentru că nu am destui bani ca să îmi cumpăr hainele care mi le-aș dori. Dar acest lucru nu mă oprește să cumpăr haine frumoase și pe placul meu. Perioada reducerilor este momentul când reușesc să găsesc multe lucruri interesante.

Cât cheltuiesc? Nici nu știu. Sunt săptămâni când nu îmi cumpăr nimic, dar sunt zile când pot să îmi cumpăr multe haine și multe perechi de încălțăminte. Când sunt tristă cumpăr încălțăminte sau o pereche nouă de ochelari (de vedere).

Hainele le cumpăr din România, pentru că prețurile sunt „sănătoase” și pot găsi haine care sunt potrivite sufletului meu. Să știți că dacă un lucru îmi place foarte mult, aș putea să dau ultimii bani pe el (ultimii bani preconizați pentru cheltuieli alternative :D).

Ana Sîrbu

Majoritatea femeilor cred că o rochie potrivită poate cuceri un bărbat. Tu ce crezi? Ce poate seduce un bărbat?

– Nu sunt naivă. Știu că, în majoritatea cazurilor, corpul unei femei este primul lucru care îl atrage pe bărbat. Iar dacă porți o rochie te poate ajuta să grăbești „procesul de cucerire”.

Dar, nu vei cuceri un bărbat adevărat doar cu o rochie. Rochia este un accesoriu. Dacă vei deschide gura și de acolo vor ieși „vrăbiuțe”, atunci nu ai nicio șansă. Bărbații buni nu se cuceresc cu rochii sau pantofi. Dacă este ușor de cucerit cu accesorii, înseamnă că este ușor de impresionat și este superficial. Dacă este ușor de impresionat, reiese că nu prea știe nici el să te impresioneze.

Dar dacă îți dorești să cucerești un bărbat doar prin intermediul corpului tău, atunci continuă să postezi fotografii cu tine în rochii mulate, unde „pur întâmplător” se conturează fundul și sânii tăi.

Totuși.
Sexy nu înseamnă vulgar
Sexy nu înseamnă dezgolit
Sexy nu înseamnă „pentru toți ochii”
Dar, o femeie trebuie întotdeauna să fie îngrijită. Întotdeauna. Îngrijită, adică cel puțin curată.

Ana Sîrbu

-O critică pentru femeile din Moldova…

– Nu vreau să le critic, pentru că fac asta prea des pe blogul meu. Dar vreau să le dau câteva sfaturi. Prietenii mei zic că sfaturile mele sunt prea dure, dar îi ajută. Să vedem.

Dragă femeie, fată sau fetiță…
• Nu trebuie să te iubești, trebuie să te accepți. De obicei, sfatul cu „acceptatul de sine” îl dau femeile cu sânii mari sau care arată foarte bine. Să știți că nu am 90 60 90. Dar, m-am acceptat.
• Nu face exerciții pentru abdomene și nu slăbi de dragul bărbatului, fă acest lucru pentru tine. Dacă nu este în stare să-ți aprecieze fundul mare și bolfele, atunci nu poți fi sigură de sentimentele/intențiile lui. Dar de slăbit, trebuie. Trebuie, dacă vezi că devii supraponderală.
• Nu posta fotografii unde arăți perfect. Pentru că atunci când publici o fotografie „fără machiaj” – unii se sperie. Nu am zis-o doar eu, ci mai mulți bărbați. Fii naturală, dar îngrijită: cu unghiile curate, cu un parfum frumușel și părul pieptănat.
• Nu tinde să pari matură la 16 ani. Vei reuși. În caz contrar, la 30 de ani vei realiza că te-ai grăbit cu maturitatea și ai rămas singură cu toate „filozofiile tale despre viață”.
• Dă unfollow tuturor femeile care sunt false și care îți creează iluzia că ar avea o viață frumoasă. Nu există, în realitate, astfel de oameni. Toți au probleme. Iar oamenii interesanți nu se laudă pe rețelele de socializare, ei savurează momentul. 
• Încetează să întrebi iubitul despre fostele lui iubite și cum arată ele, ulterior să le urmărești activitatea. Posibil una dintre ele să fie mai frumoasă ca tine, în viziunea ta, și să devii stresată și complexată. Dacă te-a ales pe tine – acum, tu ești perfecțiunea lui.
• Dacă bărbatul de lângă tine nu te admiră pentru ceea ce ești și îți spune, în continuu, cât de minunate sunt alte femei și ce trebuie să faci ca să devii mai sexy, spune i să se maturizeze și părăsește-l. Un bărbat adevărat va ști cum să își facă iubita să se simtă specială. 
• Trăiți intens fiecare moment. S-ar putea ca acesta să fie ultimul.

Dacă simțiți că sunt sfaturi inutile, atunci pur și simplu fiți ceea ce sunteți. Fiecare merită ceea ce are 😉 .

Ana Sîrbu

Ana Sîrbu

-Dar de ce merită să fie admirate?

– Femeile sincere și inteligente trebuie pur și simplu – admirate. Pentru bărbați: O femeie inteligentă știe că trebuie să arate bine.

-Spre final, cum a fost experiența în proiectul „Fashion Journalism” în parteneriat cu My London Shop?

– Nu îmi plac sesiunele foto cu femei care se machiază până nu le recunoaște nici tata, dar mă bucur că tu ai ținut cont de rugămintea mea și această sesiune a fost fără „machiaj de nănașă” și cu hainele care mi le-am ales de la „My London Shop”, care mi-au plăcut tare mult. Am găsit și câteva pentru sufletul meu.
Aștept reducerile :D.

Ana Sîrbu

Ana Sîrbu

Ana Sîrbu

Partenerul proiectului: My London Shop

Fotograf: Nona- Ramona Carpik

Autorul proiectului: Victoria Ungureanu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*