SPECIAL

Anatol Caciuc: „Radio Moldova este unica instituție căreia i-am fost și îi rămân fidel”

Și-a început activitatea la Radio Moldova în anul 1986, în calitate de redactor-prezentator al emisiunilor muzicale. Sunt 3 decenii în care Anatol Caciuc a fost fidel instituţiei unde şi-a început activitatea şi zi de zi salută ascultorii din studiourile pragul cărora a fost păşit, probabil, de toţi artiştii autohtoni. Despre munca, succesul şi trăirile d-nului Caciuc aflaţi din următorul interviu.

-Sunteţi un jurnalist cu peste 20 de ani experienţă în radio, vă mai amintiţi cum a fost la început?

Radioul a fost şi rămâne pasiunea mea dintotdeauna. Eram în clasa a V-a când am făcut primii paşi spre realizarea marelui meu vis, atunci am început colaborarea cu Radio Moldova, ca apoi, fiind în anul II de facultate să fiu angajat la această instituţie, unde activez de aproape 3 decenii. A fost frumos pentru că radioul înseamnă o echipă şi ascultătorii care ne apreciază munca şi ne dau o notă. Dacă suntem apreciaţi cu o valoare nu tocmai pozitivă, întotdeauna avem timp să corectăm, să facem ca emisiunile oferite ascultătorilor să fie mai interesante, atractive şi interactive.

Sunteţi omul fidel radioului, prin ce va fascinat această instituţie?

Radio Moldova este unica instituție căreia i-am fost și îi rămân fidel, deși, au fost unele propuneri, unele tentații de a pleca nu am ezitat să afirm că aici mă regăsesc, m-am simțit și mă simt comod. Am colaborat cu alte instituţii media, am avut chiar şi o emisiune la Moldova1 însă radioul a rămas prima şi ultima iubire pentru că aici am evoluat în domeniul profesional.

-Sunteţi realizatorul mai multor emisiuni, vreau să ne povestiţi puţin despre ele.

-Am fost angajat în calitate de redactor-prezentator al emisiunilor muzicale și exact 25 de ani am realizat programe, emisiuni tematice, transmisiuni în direct de la evenimente muzicale de amploare din țară și străinătate. „O melodie pentru tine” este emisiunea care s-a bucurat și se bucură de mare audiență. Pentru omul de rând este important atunci când îi dorești sănătate, fericire, iubire de la un microfon, iar dedicaţia este auzită de întreaga ţară. La fel de reuşită a fost şi emisiunea săptămânală „Dimensiunea europeană”, unde aveam misiunea de a pune în discuţie subiecte ale procesul de intergrare europeană a Republicii Moldova. La fel de bune au fost şi celelalte: „Viaţa Publică”, „Radiomatinal”, ”Primatul legii”, „Dimensiunea europeană”, „Arpegii”, „Cronica vieţii muzicale”, „Tezaur”, „Planeta Radio”.

-Tematica emisiunilor d-voastră este mai mult muzical-culturală, de ce?

-Vorbim despre politică pentru că este importantă, la fel şi economia, dar ascultătorul are nevoie de mai multă lumină, căldură, divertisment şi toate acestea le poţi transmite prin cultură, muzică, literatură. Cultura îmi este apropiată inimii, este o plăcere enormă să intervievezi un artist în studiourile radio, probabil toţi artiştii autohtoni au trecut pragul acestei instituţii şi fiecare mi-a marcat atitudinea faţă de uman, iar eu am transmis-o ascultătorilor.

-Ştiu că aţi călătorit foarte mult, vizitele peste hotarele ţării pot cizela şi modela un jurnalist?

-Pentru un jurnalistul călătoriile sunt un beneficiu, fie vizite de documentare sau atunci când participă la anumite evenimente, pentru că în acest fel devine credibil. Atunci când vezi, auzi şi simţi ai posibilitatea de a reda atmosfera exactă, vorbeşti cu mai multă credibilitate şi eşti sigur de ceea ce spui. Spre exemplu, mulţi ani am realizat interviuri cu interpreţi din Republica Moldova care participau la Festivalul internaţional de muzică „„Slaveanski Bazar” de la Vitebsk, dânşii povesteau despre acest concurs prestigios, despre grandoarea lui, şi mergând acolo, m-am convins că tot ce-mi spuneau invitaţii emisiunilor mele se adeverea, din acel moment spusele mele aveau o altă tonalitate.

Cum arată profilul jurnalismului în prezent la Radio Moldova?

Dotare tehnică a instituţiei este performantă, vorbim despre o evoluţie, putem realiza transmisiuni în direct de la orice eveniment, conectăm ascultătorul la faptele care se produc în timp real. Dăcă vorbim de evoluţia jurnalismului în general, observăm că transparența şi codul deontologic sunt elemente de bază conform cărora jurnalistul beneficiază facil de răspunsuri de la oficialii de stat, acesta dezvăluie adevăruri cu mai multă tenacitate. Jurnalismul a prins aripi iar rezultatul este vizibil în materialele prezentate zi de zi.

-Ţinând cont că Radio Moldova este la a 83-a aniversare, ce mesaj aţi avea pentru întreaga echipă şi ascultători.

-Colegilor le doresc să rămână fideli instituţiei. Sunt momente când lucrurile merg puţin mai greu, însă mereu vom merge înainte pentru că suntem o echipă care face faţă provocărilor. Ascultătorilor le doresc toate bune, să ne asculte cu plăcere şi să ne ierte greşelile pentru că le comitem involuntar.

—————————————————————————

Anatol Caciuc este realizatorul emisiunilor „Viaţa Publică”, „Radiomatinal”, ”Primatul legii”, „Dimensiunea europeană”.

 „O melodie pentru tine”, „Arpegii”, „Cronica vieţii muzicale”, „Tezaur” – sunt doar câteva dintre emisiunile prezentate pe parcursul anilor.

Din anul 2011, este corespondent special la Redacţia Actualităţi Radio.

Din anul 2005, Anatol Caciuc, în calitate de director de programe Radio, şi-a extins spaţiul tematic. Astfel, el a realizat emisiunile: „Planeta Radio. Colaborări internaţionale”, „Un dor cu numele Moldova”, „Moldova – pămînt strămoşesc”, „Popas rustic” ş.a.

De asemenea, a prezentat emisiuni de actualitate şi a realizat transmisiuni în direct de la cele mai importante evenimente politice, sociale şi culturale din ţară şi de peste hotare. Printre acestea sunt: festivităţile prilejuite de Ziua Independenţei, Sărbătoarea „Limba noastră cea română”, vizite ale oficialităţilor din străinătate, concursul „Eurovision”, Festivalul Internaţional „Mărţişor”, Festivaulul Internaţional al vedetelor de operă şi balet „Invită Maria Bieşu”, Festivalul Internaţional „Slaveanski Bazar” la Vitebsk, „Zolotoi Şleagher”.

În calitate de jurnalist la Radio Moldova, a participat la diverse întruniri şi foruri internaţionale din SUA, Japonia, China, Franţa, România, Rusia, Ucraina, Belarus, Turcia, Bosnia şi Herţegovina, Ungaria, Cehia, Camerun, Letonia, Lituania, Estonia, Turkmenistan.

Este autorul cărţii „Dimensiunea Clipei” (interviuri cu interpreţi de muzică uşoară şi populară din Republica Moldova şi România).

Este, deseori, gazda unor dintre cele mai importante concerte şi spectacole.

 

Victoria BORODIN
EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.