JOURNALISM SPECIAL

Anna Panovici, animatoare Kiss FM: „Când intru pe ușa asta, lumea mea rămâne dincolo”

”În toamna anului 2013 am venit la Kiss FM și m-am îndrăgostit definitiv”. E o frumoasă declarație de dragoste, nu? Zâmbitoare și prietenoasă. Așa o descoperi pe animatoarea Kiss FM, Anna Panovici, ascultând-o la radio și exact la fel este și în realitate. Sinceritatea, asta e calitatea cea mai importantă, pe care trebuie să o aibă un om de radio. Da, Anna emană multă energie pozitivă și sinceritate. Din interviul ce urmează afli mai multe detalii din cariera animatoarei, despre cum e să faci parte din familia Kiss și să fii ascultată de 100 de mii de oameni.

-De ce jurnalism și nu altceva?

– Unii îşi doresc de mici să devină cosmonauţi, medici, bucătari sau miniştri. Eu de mic copil mi-am dorit să fac jurnalism, mai ales că de la doar un an am început să pronunţ cuvintele corect şi în întregime. Jurnalismul a fost un vis, poate chiar un scop din copilărie, contrar dorinței părinților, care îşi doreau să mă fac medic. Argumentul? Din jurnalism nu se câștigă bani, îmi spuneau ei. Eu însă am ținut-o pe a mea și părinții mi-au acceptat alegerea.

Acum ce replici au părinții atunci când te aud la radio?

– Sunt mândri. Mama mă ascultă zilnic și dacă se întâmplă să nu-i placă ceva, îmi zice: „Anna, cei cu tine?! Ai făcut o facultate în domeniu.”anna panovici kiss fm

– Când ai dat startul?

– În clasele primare, am scris articole pentru revista ”Florile dalbe”. După, la 14 ani a urmat experiența la Radio Moldova. Am avut câteva încercări, dar mi s-a părut complicat, pentru că eu eram mică, clădirea era mare, în schimb am reușit să însușesc foarte bine programul de fonotecare a  materialelor. Atunci am avut și primele intervenții live. Simţeam o presiune atât de mare, şi chiar dacă eram o fetiţă responsabilă şi aveam totul bine gândit. Și da, poate să fie totul foarte bine gândit, dar nu ai garanția că limba n-o să te dea de gol (zâmbește).

– Și nu te-ai oprit aici….

– Nu. Am plecat la studii în România. Am făcut 3 ani de teatru și asta m-a ajutat foarte mult pentru dicție. Atunci am făcut o pauză, am renunțat pentru o perioadă la radio. Ba mai mult, în primul an de liceu am făcut informatică și matematică, pentru că așa am fost admisă la București. Apoi, m-am transferat la filologie și lucrurile s-au aşezat încet la locurile lor.

anna panovici

– Renunți la o viață de student într-o capitală zgomotoasă și ajungi la Iași…

– Da,  și la Iași am trăit una dintre cele mai plăcute experiențe. Facultatea de Ştiineţe ale comunicării pe care am făcut-o se axa foarte mult pe practică. Aveam studiouri TV, radio, ziar. Aceste pârghii foarte importante pentru un jurnalist în formare. Puteam să ne alegem calea pe care vrem să mergem. Și eu le-am ales pe toate. De ce? Îmi plac provocările și m-am simțit bine peste tot. Doar că pe atunci prietena mea care era de ceva timp în radio mi-a zis din start, după ce m-a auzit: „tu dacă o să intri în radio, n-o să mai poți să ieși. O să te prindă și o  să rămâi acolo”. Și… m-a prins.

anna panovici

– De ce la Chișinău și de ce Kiss FM?

– Deşi se spune că, acasă e acolo unde te simţi bine, eu m-am simțit acasă oriunde am mers. Însă la Chișinău mă atrage o dragoste de familie. E foarte greu să pleci undeva pentru ceva timp, să revii din când în când și să-ți dai seama că rudele tale au mai căpătat câteva riduri. Simți schimbarea atât de mult.

De ce Kiss FM? Pentru că are o legătură foarte strânsă cu tot ce e românesc. Când am depus CV-ul la Kiss FM, eram doar o studentă abia ieşită de pe băncile facultăţii, cu vise măreţe şi cu dorinţa de a face ceva cu drag. Surpinzător dar, faptul că am trecut de toate etapele interviului, mi-a confirmat faptul că sunt cea mai bună, întrucât am fost aleasă din sute de doritori. M-am adaptat foarte repede și parcă mi-a intrat în sânge toată viața asta de la Kiss. Acum Kiss FM este o familie de care nu m-aș putea despărți.

anna panobici kiss fm

-Ce crezi că au apreciat angajatorul la tine?

-Cred că a apreciat sinceritatea cu care am venit la interviu. Nu mi-am ”umflat” CV-ul cu tot felul de chestii. Am răspuns exact la toate cerințele. Fiind recent revenită din România, probabil au apreciat și dicția.

Cum au fost primele intervenții LIVE?

-Emoţii, multe emoţii. Când am ieşit din studio colegii m-au întâmpinat cu aplauze. Nu pot să spun că mă simțeam rău. Mă simțeam ciudat, dar atât de bine pentru că știam că trăiesc emoția intens. Trăiesc momentul. Am realizat că în fiecare zi mă ascultă 100 de mii de oameni. Imaginează-ți! E și o responsabilitate foarte mare. Omul care te ascultă se așteaptă ca tu să fii mai inteligent, mai binedispus, mai informat. E de-ajuns o singură greșeală… și îl faci pe ascultător să schimbe frecvența pentru că există o varietate foarte mare de radiouri. Din acest motiv probabil, noi suntem atât de buni, pentru că nu ne permitem să facem treaba doar ca să mai treacă încă o zi.

anna panovici

anna panovici

După ce ai obținut simpatia a 100 de mii de ascultători, nu-ți dorești și 100 de mii de telespectatori?

-Încă nu m-am gândit la asta pentru că mi-ar fi foarte greu să plec din familia Kiss FM. Eu nu sunt o pasăre călătoare. Îmi place aici, sunt mulţumită de ceea ce fac. Asta e foarte important pentru mine. Aici am unde crește. Știi ce îmi mai place la radio? Că nu contează în ce ești îmbrăcat. Poți să fii cu pantalonii rupți, nemachiată, cu părul ciufulit și cu cearcăne sub ochi. La radio omul își creează o impresie, o imagine despre tine după vocea ta. Și dacă vocea ta e plăcută, el își imaginează că ai venit ca o prințesă pe un cal, ai coborât în studio și ai anunțat care este următorul hit (zâmbește). E foarte important să menții relația cu ascultătorul.

anna panovici

Cum îți reușește să fii mereu pozitivă?

-Când intru pe ușa asta, lumea mea rămâne dincolo. Eu în fiecare zi aștept cu nerăbdare ora 16:00 să le povestesc kissomanilor, ce s-a mai întâmplat în lume. Cum îmi reușește? Uit totul și sunt aici, la butoane. Da, sunt zâmbitoare și în afara programului, dar acolo sunt și o romantică înrăită.

Ce calități ar trebui să aibă un om de radio?

-Să fie informat. Să vorbească bine. Să se dedice întru totul acestei meserii. Şi, ştii? Eu iubesc acest cuvânt – sincer. Un jurnalist trebuie să fie corect în ceea ce face și în cazul nostru trebuie să știe limba română.

Sursa: EVERYDAY JOURNALISM.md

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*