EVERYDAY STORIES Special

”Atelier de feminitate” – proiectul care te învață să crezi că ești talentată

Galina Sanduta

În ultimii ani lucrurile hand made au devenit valoroase, mai ales pentru că astăzi internetul este invadat cu tutoriale. Avem informația, dar ne lipsește încrederea că ne va reuși și asta ne face să renunțăm… Aici apare proiectul ”Atelier de feminitate”, care este un workshop lunar dedicat în mare parte femeilor. La eveniment femeile își pun talentul și inspirația la încercare. Mai multe despre acest proiect inedit aflați din discuția cu cea care a gândit ideea ”Atelierului de feminitate”, Galina Sanduța.

-„Atelier de feminitate” sună extrem de bine, dar spune-mi mai multe despre ce este vorba?

-„Atelier de feminitate” invită lunar în jur de 15 persoane dornice să învețe confecționarea anumite produse hand made. Pentru început alegem o tematică menită să exploreze o dimensiune importantă a creativităţii, desigur ceva mai special și totodată util pentru fiecare. Locația de fiecare dată este una diferită, și neapărat ziua evenimentului este una de weekend. Scopul Atelierului este ca lucrurile pe care nu le poţi face de sine stătător, împreună cu un meșter să înveți să le confecționezi. La fiecare eveniment participantele noastre află tehnici şi pun în practică diferite elemente pentru confecționarea accesoriilor, decoraţiunilor pentru casă etc.

Atelier de feminitate

Atelier de feminitate

-Cum a apărut ideea și cine este în spatele proiectului?

-Atelierul a apărut din dorința de a avea o activitate. Eu am fost cea cu ideea, dar susținerea și ajutorul l-am primit din partea Mihaelei și Liei. Deci atelierul e format din trei fete frumoase cu multe idei și cu dorință de a crește acest proiect. În echipa noastră Mihaela este omul talent, e o meșterită desăvârșită. Eu cu Lia ne ocupăm de organizare, parteneri, locație, mediatizare, etc. Vreau să afirm că în această echipă ne completăm una pe alta și de multe ori Mihaela și Lia au fost cele care au spus că vom reuși indiferent de situație. Și așa a fost!

Atelier de feminitate

-Este un proiect care adună la același eveniment femeile creative și dornice să învețe lucruri noi. Ce alte argumente/ motivație au femeile care participă la atelierele voastre?

-În primul rând, femeile care aleg să vină la workshop-urile noastre se detașează total de cotidian. Putem chiar afirma că atelierele sunt ședințe de art-terapie, care au o popularitate mare în vest. Desigur, la finalul workshop-ului, fiecare participantă pleacă acasă cu lucrarea lor finalizată, dar și cu multe surprize de la partenerii noștri.

-Ce se întâmplă la atelierele voastre?

-Prima impresie când le vorbim femeilor despre pașii pe care urmează să-i facă și le arătam produsul final, ele spun că nu vor reuși. Dar pe parcursul a câteva ore fiecare participantă învață treptat cum se face un produs hand made. La final să vedeți cât de mândre sunt meșterițele noastre de produsul lor. De cele mai multe ori ne axăm ca ele să învețe să confecționeze bijuterii, accesorii dar și obiecte de artizanat pentru casă.

Mă bucură faptul că cei care deja au venit la noi fac aceste produse singuri și le folosesc pentru a le face cadou.

atelier de feminitate

Atelier de feminitate

-De ce ar trebui să particip la astfel de ateliere știind că internetul este invadat cu tutoriale despre cum poți confecționa orice îți dorești?

-Pentru atmosferă, dar în același timp cunoști oameni noi. Apoi, înveți să faci ceva pentru tine, spune-mi câți dintre noi ar deschide internetul și ar începe să facă un anumit produs hand made? Îți răspund eu: foarte puțini!

Cei care au fost o singură dată la atelier, ne întreba când este următorul eveniment. Participanților li se pune la dispoziție materialele necesare, menționez că ele sunt de cea mai înaltă calitate, iar rezultatul merită înscrierea la atelier. Majoritatea dintre noi pur și simplu cred că nu au talent, dar venind la noi își vor da seama că ei îl posedă doar că nu l-au valorificat.

Atelier de feminitate

Atelier de feminitate

-De ce „Atelier de feminitate”? Dar pentru bărbați ceva?

-În cadrul Atelierului deja am organizat o ediție dedicată bărbaților. În ajunul sărbătorii de primăvară, am invitat 7 bloggeri care au confecționat pentru femeile din viața lor borcănașe pline cu dedicații speciale. A fost foarte haios, să-i fi văzut câtă dragoste depuneau în ceea ce făceau. Desigur că așa gen de ateliere vom mai organiza. Așa că, dragi femei, încurajați-vă bărbații să participe la atelierele noastre!

Atelier de feminitate

-Organizând atelierele ați cunoscut multe femei. Îmi poți descrie într-o frază femeile din Moldova, așa cum le-ai cunoscut la ”Atelierele de feminitate”?

-Neîncrezătoare la început, pline de talent la sfârșitul fiecărui atelier!

Atelier de feminitate

-Câte ateliere ați organizat până acum și când este următorul?

-Săptămâna aceasta împlinim un an de când am pus bazele „Atelierului de Feminitate”, am organizat evenimente în fiecare lună cu tematici și participanți diferiți. Dacă la început poate eram puțin sceptice în continuitatea acestui proiect acum suntem mândre de ce ne-a reușit și suntem mai ambiționate în dezvoltarea acestuia.

De această dată, Atelierul de Feminitate vă invită duminică, 28 iunie ora 14:00 într-un spațiu rustic. Participantele vor crea coronița de flori, mai cu seamă că suntem în plin sezon estival vor fi cele mai mândre de accesoriul unicat efectuat chiar de ele.

Atelier de feminitate

-Proiectul este un business sau o pasiune?

-Atelierul de Feminitate este un proiect de suflet.

-Descrie-mi în 3 cuvinte atmosfera de la „Atelierele de feminitate”.

-Artă, prietenie, talent!

Atelier de feminitate

Autor: Victoria Ungureanu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*