INTERVIEWS SPECIAL

Aurica Mirca: “E necesar să-ţi cunoşti ascultătorii”

Dezvoltarea pe plan profesional a început-o la teatru. După puţin timp, a înţeles că nu se identifică cu munca unei actriţe şi a alergat spre radio, mai exact “Radio Moldova”. Aurica Mirca este omul care lucrează cu pasiune şi dragoste pentru artă, literatură şi copii. Potrivit regizoarei, fidelitatea şi rezonanţa aprecierilor venite de la ascultători este adevărata comoară pentru un jurnalist.

 Acum 19 ani am reuşit să-mi schimb viaţa, trecând de la teatru la radio, mai exact de la actriţă la regizor artistic. “Radio Moldova” mi-a dat posibilitatea de a face ceea ce deja cunoşteam, astfel încât, împreună cu echipa Departamentului Regie, montăm spectacole, realizăm teatru la microfon şi, totodată, învăţăm copii cum să se comporte într-un studio şi la microfon.

Fără o dicţie perfectă nu ai ce face la radio, iar eu tind să pun bazele unei vorbiri corecte copiilor cu care lucrez. Povestea noastră ar fi următoarea: avem micii jurnalişti care obţin instruirea în materie de dicţie, cresc, obţin experienţă la “Radio Moldova” şi, ulterior, trec strada şi merg la televiziune.

regie radio

Munca cu micuţii este o adevărată provocare. Trebuie să identific comoara fiecăruia, iar acea comoară este alcătuită din vocea copilului şi tot ce pun eu, adică muzică, sunet, stilul potrivit. Emisiunile “Licurici”, “Ora copiilor”, “TineRadio” sunt doar câteva dintre producţiile pe care mi-am pus amprenta.

Nu am plecat de la Radio Moldova, deoarece am sfinţit locul. Aici mi-am creat echipa cu ajutorul căreia reuşesc să-mi implimentez în practică ideile. Da, suntem o instituţie modestă, însă, plăcerea cu care muncim aici nu se compară cu cele câteva mii de lei supliment la salariile altor jurnalişti şi regizori ai instituţiilor comerciale.

regie radio

Interacţionez puţin cu ascultătorii Radio Moldova, totuşi, îi ştiu, le cunosc fidelitatea şi rezonanţa aprecierilor lor. Tot ce facem la radio este pentru şi despre oameni. Încercăm să educăm şi să culturalizăm omul de rând, să-l plasăm în centrul societăţii şi să-l familiarizăm cu viaţa publică.

Autor: Victoria BORODIN

EVERYDAY JOURNALISM

Comments are closed.